Elämää ja vapaaehtoistyötä Skotlannissa Eiggin saarella

Tutustuin KVT:n toimintaan ensimmäistä kertaa, kun osallistuin 17-vuotiaana yhdessä Luonto-Liiton kanssa järjestetylle sipoolaisen niittyalueen raivausleirille. Olin aika eristäytynyt tapaus ja käytännön tekeminen yhdessä muiden kanssa oli minulle vähän kuin taikatemppu, joka teki sosiaalisuudesta helpompaa. Olen tämän jälkeen osallistunut viidelle vapaaehtoistyöleirille Ruotsissa, Saksassa, Tshekissä ja Irlannissa.

Teksti ja kuvat: E. Rönkä

Viimeisimmälle leirilleni lähdin kesällä 2017 reilun viiden vuoden tauon jälkeen kun valmistumiseni teki mahdolliseksi tehdä kesällä muutakin kuin joko töitä tai opiskeluhommia ja muistin taas KVT:n. Vaihtelu virkisti niin paljon, että aloin kotiin palattuani tuntea tarvetta pidemmälle rupeamalle vapaaehtoistyön parissa. Mietin vuodenkin pituista pestiä jossakin luomutilayhteisössä. Vapaaehtoistyöpaikkojen listassa vastaan tullut Earth Connections -projekti kuitenkin tuntui niin omalta, että halusin hakea sinne kesäksi. Olin projektissa lopulta vapaaehtoisena kolme kuukautta, huhtikuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin.

Saari

Eigg purjeveneestä kuvattuna. Saaren tunnistaa kauempaakin nähtynä kalliomuodostelmasta, jonka korkein kohta on nimeltään An Sgùrr. Myös nimen Eigg gaelinkielin en alkuperä viittaasaaren muotoon.

Earth Connections on Eiggin saarella Skotlannin ylämaiden länsirannikolla sijaitseva ekokeskus, joka on perustettu saaren entisten omistajien aiemmin asuttamaan kesähuvilaan (josta paikalliset yhä käyttävät nimitystä ”lodge”). Paikan tarkoituksena on tarjota ihmisille mahdollisuuksia oppia käytännössä, kuinka jokapäiväisessä elämässä voidaan tehdä ympäristöä ja luonnonvaroja vähemmän kuormittavia valintoja. Söimme isäntäperheen kanssa maailman herkullisinta, suurimmalta osin vegaanista kasvisruokaa. Samoin ruokailivat myös paikan vieraat. Tämän, ehkä itselleni suurimman muutoksen lisäksi esim. siivouksessa ja maalaushommissa käytettiin suurimmaksi osaksi ympäristölle vaarattomia tuotteita.

Vaikuttavinta paikassa oli se, että koko Eiggin saaren noin sadan asukkaan käyttämä sähköenergia tuotetaan uusiutuvasti vesi-, tuuli- ja aurinkovoimaa hyödyntäen. Talouksien sähkönkäytölle on asetettu hetkikohtainen maksimiraja, joka riitti yleensä hyvin viiden hengen perheen ja kahden vapaaehtoisen tarpeisiin. Hetkittäinen energiankulutus oli jatkuvasti nähtävillä mittarista, jonka liikkeistä oli mielenkiintoista havainnoida kuinka paljon minkäkin laitteen käyttö kuluttaa.

Puhelimen lataaminen ei juuri lukemia liikauttanut, mutta mikä tahansa lämmityselementin omaava vehje (esim. leivänpaahdin tai pyykkikone veden lämmitysvaiheessa) aiheutti energiankäyttöpiikin.

Päärakennus

Earth Connections toimii vanhassa talossa, joka kaipaa jatkuvaa kunnostusta.

Ekokeskuksen omistavat ja siellä myös perheineen asuvat Norah ja Bob ovat ottaneet tämän entisen ”lodgen” haltuunsa noin 13 vuotta sitten. Pitkään tyhjillään olleen talon muuttaminen asumis- ja majoituskelpoiseksi on ollut haasteellinen prosessi, joka yhä jatkuu: useat seinät kaipaavat jokaisen talven jälkeen uutta maalausta, tasakatto paikkausta ja seurana viihtyy paikoin myös home. Työ keskuksella olikin pitkälti maalipintojen uusimista varsinkin keväällä, kun kesän majoitustoiminta oli vielä lähestymässä. Kesemmällä mukaan tuli enenevässä määrin puutarhahommia muun muassa hienossa metsäpuutarhassa, johon Norah ja Bob olivat vuosien varrella hankkineet käsittämättömän määrän erilaisia hedelmäpuita ja marjapensaita, pelkästään omenalajikkeita oli ainakin sataa erilaista.

Portti puutarhassa

Earth Connectionsin metsäpuutarha. Kuvasta näkyy kesän aurinkoinen sää. Aidalla punarinta.

Luonnonmukaisesti hoidettu puutarha oli kesän rehevöityessä varsinainen viidakko, jossa sai repiä maasta hierakkaa ja haravoida vyötärönmittaisen heinikon leikkuutähteitä puiden katteeksi sydämensä halusta. Sain myös vastuun enemmän huolenpitoa tarvitsevien kasvien joka-aamuisesta kastelusta. Tämän tarvetta lisäsi se, että kesä oli jopa Skotlannin saarilla poikkeuksellisen kuiva ja kuuma. Muuten työtehtävät vaihtelivat paljon, leivän tekemisestä ja vieraiden aamiaistarjoiluista lannoitteena käytetyn, rantaan ajautuneen merilevän keruuseen laskuveden aikaan. Pääsimme myös tekemään tiedonhakua isäntiemme perustamalle, merten muovijäteongelmaan keskittyneelle Clean Planet Now-järjestölle.

Merileväpusseja

Merilevää keräyspusseissa ja vihannespenkissä.

Maalaustarvikkeita

Maalaustarvikkeita

Ruokaa

Kesän herkuttelun huipennus: vegaanipaella

En käynyt Eiggillä viettämäni kolmen kuukauden aikana Skotlannin ”mantereen” puolella lainkaan. Vierailin pari kertaa läheisillä saarilla ja osallistuin eiggiläisten sekalaisiin tapahtumiin, joihin lukeutuivat mm. jokaviikkoinen lauluryhmä, saaren ”rangerina” (eräänlainen maastobiologin ja eräoppaan yhdistelmänimike) toimineen Norahin pitämät retket, rantojen siivoustalkoot ja yleensä kaikenlainen yhteisöllinen puuhastelu. Suuri osa saaren asukkaista tuli tänä aikana tutuksi vähintään ulkonäöltä.

Käytin myös paljon aikaa vain kävellen ympäriinsä, ihaillen kauniita maisemia ja bongaillen lintuja ja kasveja. Vapaaehtoisuus Eiggillä antoi mahdollisuuden syödä hyvin, tehdä mielenkiintoista mutta toisaalta paljolti yksinkertaista ja helppoa käytännön työtä ja elää todella kauniissa paikassa. Tämä kaikki oli ehdottomasti paikan järjestämisen vaivan ja muutaman kuukauden tulojen menettämisen arvoista.

Eigg on myös inspiroiva paikka siksi, että vaikka saaren, kuten minkä vain paikan, historiasta löytyy vaikeita vaiheita, saarelaiset ovat yhdessä ponnisteltuaan lopulta saaneet päätösvallan siitä mihin suuntaan kehittää asuinpaikkaansa ja ovat tämän jälkeen tehneet todella hyvää työtä. Saarella ollaan paitsi ekologisesti tiedostavia myös avoimia ottamaan vastaan vieraita, esimerkiksi kesiksi monien tahojen kautta tulevia vapaaehtoisia. Toivon, että saisin pidettyä nämä Eiggin hienoudet mielessäni jatkossakin. Vapaaehtoistyö tulee varmasti olemaan minulle tärkeää myös tulevaisuudessa.

Karhunlaukkoja

Eigg on todella kaunis ja pieneksi saareksi maisemiltaan uskomattoman monimuotoinen paikka.