Pitkäaikainen vapaaehtoistyö

lapsia, ilmapalloja

Pitkälle pidemmäksi aikaa – vapaaehtoistyöhön ulkomaille jopa vuodeksi

KVT:n kautta voi lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille 1–12 kuukaudeksi. KVT:n vapaaehtoiset tekevät työtä sisar- ja kumppanijärjestöjemme yleishyödyllisissä ruohonjuuritason hankkeissa. Vapaaehtoisella on mahdollisuus perehtyä syvällisesti tekemäänsä työhön ja paikallisen yhteisön kulttuuriin, sillä vapaaehtoinen on usein ainoa ulkomaalainen valitsemassaan työkohteessa. Tehtävät eivät yleensä vaadi erityistä ammatillista osaamista, vaan tärkeintä on itsenäisyys, vastuuntuntoisuus ja realistinen asenne. Vapaaehtoistyöpaikkoja on tarjolla ympäri maailmaa.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöhön hakevalta toivomme motivaatiota työskennellä hakemassaan projektissa, omatoimisuutta, vastuuntuntoisuutta sekä realistista ja kunnioittavaa suhtautumista vastaanottavan yhteisön tapoja ja kulttuuria kohtaan. Vapaaehtoistyössä oleminen ei ole lomamatka, ja työskentely vieraassa kulttuurissa saattaa olla hyvinkin haastavaa. On suositeltavaa, että Euroopan ulkopuolelle lähtevällä vapaaehtoisella on kansainvälistä kokemusta ja kokemusta itsenäisestä elämästä.

Pitkäaikaseen vapaaehtoistyöhön lähtemiseen ei ole yläikärajaa.

Jos haluat kokeilla ensin vapaaehtoistyötä lyhyemmän aikaa, katso täältä tietoja vapaaehtoistyöleireistä.

Huom! (tammikuu 2024) Pitkäaikaisvapaaehtoispaikkojen tietokanta on päivittynyt uuteen, joka valitettavasti on vielä hieman keskeneräinen eikä siellä ole vielä kaikkien kumppanijärjestöjemme projekteja. Alla olevassa listassa on maat, jotka vastaanottavat pitkäaikaisvapaaehtoisia ja joiden projektit ovat tietokannassa tai tulossa sinne. Meillä on tallessa vanhoja projektilistauksia, joten voit myös laittaa meille viestiä () mikäli sinua kiinnostavan maan projektit eivät ole tietokantaan vielä päivittyneet.

 • Ecuador
 • El Salvador
 • Etelä-Afrikka
 • Indonesia
 • Iso-Britannia
 • Kenia
 • Malawi
 • Mosambik
 • Nigeria
 • Peru (myös toinen järjestö, ks. alla)
 • Sambia
 • Sri Lanka
 • Taiwan
 • Tansania
 • Thaimaa
 • Togo
 • Uganda
 • USA
 • Zimbabwe

Seuraavissa maissa on meidän kahdenvälinen kumppanijärjestö, joiden projektit saa nähtäville pyytämällä meiltä ():

 • Argentiina
 • Bolivia
 • Kolumbia
 • Peru
 • Vietnam
ihmisiä, pelto, työkaluja

Pähkinänkuoressa

Pitkäaikainen vapaaehtoisuus
kesto1-12 kk
missä?ympäri maailmaa
ikä18+/20+
hintavälitysmaksu 290€ + KVT:n jäsenmaksu 20€/10€
projektimaksuEurooppa, Yhdysvallat, Japani: ei. Muualla kyllä, yleensä 150–350€/kk.
projektitietokantaPitkäaikaisten projektien tietokanta (ks. yltä lisätietoja tietokannan päivittymisestä)
Peru, Bolivia, Argentiina, Kolumbia, Vietnam: projektit eivät ole tietokannassa, ota yhteys
vakuutusEi, vapaaehtoisen otettava oma matkavakuutus.
hakuaikaympärivuotinen
aikaisempi kokemusAikaisempi vapaaehtoiskokemus suositeltavaa.
valmennuspakollinen
rikosrekisteriotemahdollisesti

Kesto ja käytännön asiat

Vapaaehtoistyöjakso kestää projektista riippuen kuukaudesta vuoteen. Yleisin kesto on 3–6kk. Euroopan, Yhdysvaltojen, Japanin ja Taiwanin kohteissa vapaaehtoinen maksaa itse matkansa, mutta projekti tarjoaa majoituksen, työnohjauksen ja perehdytyksen sekä projektista riippuen myös ruoan. Tämän lisäksi näissä kohteissa vapaaehtoinen saa usein pienen taskurahan.

Etelän vapaaehtoistyöprojekteissa on yleensä projektikohtainen ohjelmamaksu (150–350 €/kk), joka kattaa majoituksen, perehdytyksen ja työnohjauksen sekä kohteesta riippuen mahdollisesti myös ruoan. Maksun suuruus ja mitä se kattaa kerrotaan paikan kuvauksessa vapaaehtoistyöpaikkojen tietokannassa.

Kaikki hakemukset lähetetään aina KVT:lle!

Kyselyihin vastaamisen, hakemusten käsittelyn, haastattelut ja valmennukset hoitaa KVT:n pitkäaikaisvaihdon työryhmä osoitteessa . Kysymyksiin vastataan kolmen työpäivän sisällä.

Vakuutus ja viisumi

Vapaaehtoistyöhön lähtevän täytyy ottaa kattava matkavakuutus. Jos projekti on EU:n alueella, vapaaehtoisen on mahdollista käyttää myös eurooppalaista sairasvakuutuskorttia. Vapaaehtoinen on itse vastuussa viisumin järjestämisestä.

Valmennus

Vapaaehtoistyöhön lähteville järjestetään kolmesta neljään kertaa vuodessa valmennus, johon osallistuminen on pakollista (yleensä joulu–tammikuu, huhti–toukokuu, elo–syyskuu). Valmennukset ovat yleensä Helsingissä, ja ne kestävät yhden päivän. Valmennuksessa käsitellään vastuullista vapaaehtoistyötä, vapaaehtoisjaksoon liittyviä käytännön asioita, pohditaan sopeutumista vieraaseen kulttuuriin sekä vapaaehtoistyön merkitystä ja kuullaan aiemmin vapaaehtoisena olleiden kokemuksia.

Rikosrekisteriote

Joissakin tapauksissa hyväksynnän saamisen jälkeen vapaaehtoisen tulee toimittaa KVT:n toimistolle rikosrekisteriote, erityisesti silloin kun vapaaehtoinen tulee työskentelemään lasten, nuorten tai kehitysvammaisten parissa. Rikosrekisteriote maksaa 6 tai 12 euroa. Hyväksynnän jälkeen KVT:n toimisto lähettää vapaaehtoiselle tarkemmat ohjeet otteen tilaamisesta.

Raportti

Vapaaehtoistyöjaksolta palattuaan tulee vapaaehtoisen lähettää KVT:lle raportti. Palautelomake lähetetään vapaaehtoiselle projektin päätyttyä. Palautteen avulla kehitetään koko SCI:n verkoston toimintaa ja valvotaan projektien laatua. Palautteita käytetään lisäksi valmennusten, tiedottamisen ja sekä vapaaehtoisille suunnattujen että verkostomme toimintaa ohjeistavien materiaalien kehittämiseen.

Palanneille

Kaikki palanneet ovat myös erittäin tervetulleita mukaan KVT:n toimintaan, esimerkiksi kertomaan kokemuksestaan muille vapaaehtoisille tai osallistumaan paikallisryhmien toimintaan. Vuosittain järjestetään kaikille palanneille vapaaehtoisille syksyllä Vapaaehtoispäivät, joilla on mahdollisuus tavata muita vapaaehtoisina olleita ja jakaa kokemuksia. Vuosittain järjestämme myös muutamia palanneiden tapaamisia.

Lisätietoa

Katso tästä tarkat hakuohjeet.

Voit katsoa myös usein kysytyt kysymykset.

Kysymykset ja yhteydenotot pitkäaikaisvapaaehtoistyöhön liittyen: Pitkäaikaisvaihdon työryhmä, . Kyselyihin vastataan kolmen arkipäivän kuluessa.