Järjestä vapaaehtoistyöleiri

Tarvitsetko kansainvälistä talkoovoimaa? Järjestä vapaaehtoistyöleiri!

KVT järjestää vuosittain 8–12 kansainvälistä vapaaehtoistyöleiriä Suomessa. Etsimme joka vuosi uusia yhteistyökumppaneita järjestämään leirejä, mutta mukana on tahoja, joille toiminta on jo tuttua. Kansainvälinen työleiri voi olla tapa toteuttaa projekti, jolle olisi muuten vaikea löytää tekijöitä: leireillä ulkomaalaiset ja Suomesta tulevat vapaaehtoiset esimerkiksi kitkevät luomupeltoja, korjaavat kylätiloja, auttavat festarijärjestelyissä, viettävät aikaa nuorten turvapaikanhakijoiden kanssa tai jakavat kasvisruokaa osana kansainvälistä rauhankampanjaa. Parhaimmillaan leirit elävöittävät paikallisyhteisöjä ja luovat tilausuuksia tulla yhteen ihmisten kanssa, joita eivät muuten tapaisi.

Leirin kesto on vähintään 10 päivää ja enintään kolme viikkoa. Vapaaehtoisia leirille osallistuu 6–16. Vapaaehtoiset tulevat KVT:n kumppanijärjestöistä ympäri maailmaa. KVT järjestää leirille myös 1–2 leirinvetäjää, jotka huolehtivat ryhmänohjauksesta.

Kuka voi järjestää vapaaehtoistyöleirin?

Vapaaehtoistyöleirin voi järjestää yleishyödyllistä toimintaa tekevä yhdistys, projekti tai yhteisö. Leirejä on järjestetty yhteistyössä mm. kunnallisten organisaatioiden, kyläyhdistysten, kulttuuriyhdistysten, osuuskuntien, ekokylien, vastaanottokeskusten ja oppilaitosten kanssa. Useimmiten leireillä tehtävä työ on yksinkertaista, ei erityisempää ammatillista osaamista vaativaa hommaa. Kansainvälisen leiritoiminnan tarkoitus on tukea yhteiskunnan monikulttuurisuutta, arkipäivän rauhantyötä ruohonjuuritasolla sekä voittoa tavoittelematonta kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Leirillä tehtävä työ ei voi hyödyttää yksityistä henkilöä tai henkilöryhmää. Yritys ei siis voi toimia leirijärjestäjänä. Osuuskuntien osalta isännöimistä harkitaan tapauskohtaisesti. Nyrkkisääntönä on, että leirillä on oltava ideologinen pohja ja/tai ympäröivää yhteisöä hyödyttävää toimintaa. Tällaista voi olla esimerkiksi kestävän kehityksen toimintatapojen noudattaminen niiden levittämistarkoituksessa, yhteisöllisen toiminnan järjestäminen (esim. paikallistapahtuma) tai yhteistyö paikallisten yleishyödyllisten tai kunnallisten toimijoiden kanssa.

Leirijärjestäjä tarjoaa leiriläisille

  • majoituksen ja ruuan
  • työnohjauksen
  • kuljetuksen leiripaikalle, jos sinne ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla
  • opinto-osuuden kuten leirin teemaan, paikallishistoriaan, kulttuuriin, ihmisiin tai luontoon tutustumista
  • huolehtii muista leirin käytännön järjestelyistä.

Milloin leirin voi järjestää?

Kansainvälisiä vapaaehtoistyöleirejä järjestetään enimmäkseen kesäaikaan, mutta myös muuhun vuodenaikaan leirin järjestäminen on mahdollista. Euroopassa kesälomakausi alkaa myöhemmin kuin Suomessa, joten ennen juhannusta oleville leireille voi olla vähemmän hakijoita.

Uusia leirikohteita etsitään erityisesti syksyisin ja talviaikaan, mutta vastaanotamme leiriehdotuksia vielä alkuvuonnakin. Otathan huomioon, että vapaaehtoiset alkavat etsiä kesälle leirejä jo maalis–huhtikuussa, joten on hyvä olla ajoissa liikkeellä.

Kuinka paljon maksaa?

Leirin kustannukset vaihtelevat leirin pituuden, osallistujamäärän, puitteiden ja työn mukaan. Yksi isoimmista kuluista on ruoka, jota kannattaa varata reilusti – erityisesti jos työ on fyysisesti raskasta. Suosittelemme varaamaan ruokakuluihin vähintään 10 euroa/leiriläinen/päivä. Useimmilla leireillä on varattu ruokakuluihin esim. 1500 € kun leiriläisiä on 10 ja leiri kestää 10 päivää.

Monilla leireillä majoitus on järjestetty ilmaiseksi tai edullisesti paikallisessa koulussa, kyläyhdistyksen tiloissa tai nuorisotiloilla. Samoin työvälineet, patjat, tyynyt tai vaikkapa pyörät vapaaehtoisten käyttöön useimmiten saadaan lainaan paikallisilta tai oman yhdistyksen jäseniltä. Haravia, lapioita ym. työkaluja kannattaa kysellä kunnan ympäristöpalveluista.

KVT perii leirin jälkeen 220 € ja virtuaalileiristä 100 € leirikoordinaatiomaksun (summat voimassa vuoden 2024 loppuun asti). Maksulla katetaan leirinvetäjien valmennus- ja matkakulut leiripaikalle. Lisäksi leirijärjestäjällä on hyvä olla vakuutus rikkoutuneiden tavaroiden jne. varalle, sillä KVT:n kattojärjestön tarjoamat vakuutukset ovat rajallisia.

Virtuaalileiri perinteisen leirin sijaan?

Vuonna 2020 lähdimme kansainvälisen verkostomme voimin kehittämään myös etäosallistumisen mahdollistavia virtuaalileirejä. Verkossa toteuttavan virtuaalileirin idea on hyvin sama kuin perinteisillä leireillä. Virtuaalileirillä voidaan esimerkiksi työskennellä jonkin kampanjan parissa, kerätä tietoa erilaisista teemoista, tuottaa ja jakaa tiedotusmateriaalia, päivittää wikipediaa, osallistua mapathoniin tai opiskella uusia taitoja yhteisön hyväksi. Virtuaalileirillä tehdään siis niitä kaikkia tehtäviä mitä tehdään vapaaehtoisvoimin verkossa ja etänä muutenkin. Virtuaalileiriin voi kuulua myös vapaaehtoisten kotipaikkakunnillaan tekemät tehtävät.

Virtuaalileirin kesto voi olla lyhyempi kuin perinteisellä leirillä ja leirijärjestäjä tarjoaa vain työnohjauksen ja tarvittavat työvälineet, ei siis ylläpitoa, sillä vapaaehtoiset osallistuvat kotoaan käsin. Virtuaalileiri mahdollistaa osallistumisen ilman matkustamista, joten se palvelee sekä ympäristön etua että avaa osallistumismahdollisuuden niillekin, jotka eivät pysty matkustamaan.

Jos haluat järjestää vapaaehtoistyöleirin

Tutustu asiaan tarkemmin lataamalla sivun lopusta leirijärjestäjän opas. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä leiri-ideasi kanssa () ja neuvomme mielellämme eteenpäin. Kun ajatus leiristä alkaa olla muotoutunut, täytäthän alustavan kyselyn (virtuaalileiriä suunnitteleville on oma alustava kysely). Kaikkien yksityiskohtien ei tarvitse olla selvillä vielä alustavassa kyselyssä. Esimerkiksi leirin tarkka ajankohta ja leiriläisten määrä ovat asioita, joista voidaan sopia vasta myöhemmässä vaiheessa. Sen sijaan leirillä tehtävästä työstä ja leirin rahoituksesta on hyvä olla jo selkeä näkemys.

Kaikki alustavat kyselyt käsitellään ensin KVT:n leirikoordinaatioryhmässä, jossa pohditaan leirin soveltuvuutta KVT:n ja kattojärjestömme SCI:n arvoihin sekä toteuttamiskepoisuutta. Tässä vaiheessa saatamme esittää tarkentavia kysymyksiä, jos jokin on epäselvää. Sen jälkeen alustava kysely esitellään KVT:n johtokunnalle, joka päättää lopullisesta hyväksynnästä kokouksessaan. Johtokunta kokoontuu noin kerran kuussa ja kokousaikataulu vaikuttaa leirin hyväksymiseen kuluvaan aikaan. Yleensä vastaus tulee parissa viikossa, mutta joskus voi mennä kuukausikin. Mikäli leiri hyväksytään sellaisenaan, allekirjoitetaan leirisopimus, jonka jälkeen KVT pääsee etsimään leiriläisiä ja leirinvetäjiä. Ennen leiriä KVT tarvittaessa tukee leirin suunnittelussa ja käy leiripaikalla vierailulla.

LISÄTIETOA

Leirijärjestäjän opas on tiivistetty ladattava pdf-muotoinen tietopaketti, joka kertoo, miten leirin järjestäminen käytännössä onnistuu ja millaisia velvoitteita leirijärjestäjällä ja muilla osapuolilla on. Opas kannattaa lukea hyvissä ajoin ennen leiriä ja pitää varuilta mukana leirin aikanakin. Opas auttaa myös alustavan kyselyn täyttämisessä.

Kannattaa myös lukea leirikokemuksia aiemmilta leirijärjestäjiltä, leirinvetäjiltä sekä leiriläisiltä.