Usein kysytyt kysymykset vapaaehtoistyöleireistä

Mihin aikaan vuodesta leirille voi hakea?

Leirihaku on ympärivuotinen, mutta suurin osa leireistä järjestetään kesällä, ja ne tulevat hakuun helmikuun puolesta välistä eteenpäin. Etelän leirejä järjestetään tasaisemmin ympäri vuoden, mutta myös Euroopassa on satunnaisesti talvileirejä.

Onko jollain tietyllä leirillä vapaita paikkoja?

Vapaat paikat näkyvät leirinhakukoneessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että paikat päivitetään hakuun osittain manuaalisesti, ja joskus leirillä ei ole tilaa vaikka leirinhakukoneessa näyttäisi siltä.

Emme periaatteessa tiedustele leirin paikkatilannetta ennen kuin olet hakenut leirille.

Voinko itse valita, mille leirille haen?

Kyllä voit. Haet vain niille leireille, jotka olet merkinnyt hakemukseesi. Jos et pääse haluamallesi leirille, palautamme leirinvälitysmaksun. On suositeltavaa laittaa hakemukseen useita vaihtoehtoja.

Voinko hakea monelle leirille yhtä aikaa?

Voit hakea, mutta sinun pitää tehdä jokaisesta leiristä oma hakemus. Jos laitat samaan hakemukseen useamman leirin, oletamme että ne ovat vaihtoehtoja.

Kuinka paljon ennen leiriä pitää hakea?

Leirihakemuksen käsittelyyn saattaa mennä viikko tai ylikin, yleensä vastauksen saa kuitenkin parissa päivässä. Varaa myös tarpeeksi aikaa matkustamiseen leiripaikkaan. Nyrkkisääntönä paria viikkoa ennen leiriä ehtii vielä hyvin hakea, otathan huomioon viikonloput ja mahdolliset muut vapaapäivät hakuprosessin aikana. Mitä aikaisemmin keväällä haet, sitä varmemmin pääset haluamallesi leirille.

Hain leirille ja tulin hyväksytyksi. Leiri ei enää kuitenkaan näy hakukoneessa. Mistä se johtuu?

Leirisi on tullut täyteen, hakukone näyttää ainoastaan leirit, joilla on tilaa. Leiri järjestetään siis aivan normaalisti, ei hätää!

Mitä tapahtuu, jos haen leirille mutta en saakaan leiripaikkaa?

Lähetä toimistolle tilinumerosi, niin palautamme leirinvälitysmaksun. Jäsenmaksua emme palauta.

Mikäli hakemuksessasi oli useita leiritoiveita, lähetämme hakemuksesi seuraavalle listaamallesi leirille.

Voinko hakea leirille yhdessä lapsen kanssa?

Hakukoneesta löytyville family camp  -leireille voi hakea lapsen kanssa. Lapsen voi ottaa mukaan myös joillekin muille leireille, mutta ennen hakemista ota yhteyttä osoitteeseen , niin selvitämme, voiko lapsen ottaa juuri sille leirille, josta olet kiinnostunut.

Perheleirit on suunniteltu niin, että lapsi voi olla mukana. Yleinen käytäntö on esimerkiksi, että yksi aikuisista on lasten kanssa sillä aikaa kun muut tekevät töitä. Huomaathan, että alle 16-vuotiaat eivät kuulu SCI:n vakuutuksen piiriin.

Voiko leirille hakea yhdessä kaverin tai puolison kanssa?

Voit. Hakuvaiheessa kirjoita hakemuksen kohtaan ”muuta”, kenen kanssa haet.  Huomioithan, että jokaisen yli 16-vuotiaan hakijan pitää kuitenkin hakea omalla hakemuksellaan leirille. Yleensä leirille hyväksytään maksimissaan kaksi henkeä samasta maasta.

Onko leireillä yläikärajaa?

Ei ole, leirit ovat avoimia kaikille täysi-ikäisille. Varaudu kuitenkin olemaan ainoa vanhempi osanottaja leirillä, varsinkin jos olet seniori-ikäinen. Useimmat vapaaehtoiset ovat 20–30-vuotiaita. SCI:n vakuutus kattaa ainoastaan 16–70-vuotiaat, mutta suosittelemme joka tapauksessa oman matkavakuutuksen ottamista.

Kuinka hyvä kielitaito minulla pitää olla?

Yleensä leirikielenä on englanti maasta riippumatta. Mikäli leirikieli on joku muu, siitä mainitaan leirikuvauksessa. Kouluenglannilla pärjää yleensä mainiosti.

Kuka maksaa matkat leirille?

Vapaaehtoinen vastaa itse matkakuluista leiripaikkaan.

Maksaako majoitus ja ruoka leirillä jotain?

Leirin järjestäjä tarjoaa majoituksen ja ruuan, eikä niistä tarvitse maksaa. Leirin vapaapäivinä saattaa olla niin, että leiriläiset maksavat itse ateriansa, riippuen projektista. Poikkeuksena joillain leireillä, esimerkiksi Itä-Euroopassa tai Balkanilla saattaa olla käytössä jokin leirikohtainen lisämaksu, joka yleensä on maksimissaan joitain kymppejä. Islannin leireillä on yleensä 250–450 euron lisämaksut.

Etelän leireillä on käytössä ohjelmamaksut (100–250€), jotka kattavat vapaaehtoisen ruoan ja majoituksen.

Voiko leiripaikkaan mennä ennen leirin alkua?

Lähtökohtaisesti leiripaikkaan tai leirikirjeessä osoitettuun tapaamispaikkaan mennään leirin alkaessa. Kun olet saanut leirikirjeen, voit tiedustella siinä mainitulta yhteyshenkilöltä, voiko leiripaikkaan mennä ennen leiriä.

Voinko saada muiden leiriläisten yhteystietoja ennen leirin alkua?

Jotkut järjestöt eivät periaatesyistä anna eteenpäin tietoa siitä, keitä muita leirille on tulossa. Voit kuitenkin tiedustella asiaa leirikirjeen saatuasi siinä mainitulta yhteyshenkilöltä. Jos samalle leirille on KVT:n kautta hakenut kaksi henkilöä, niin annamme siitä yleensä tiedon leiriläisille.

Voinko hakea Etelän leirille, vaikka en vielä ole täyttänyt 20?

Jos olet motivoitunut ja sinulla on sopiva elämänkokemus, voit hakea.

Voinko hakea vapaaehtoistyöleirille, vaikka en vielä ole täyttänyt 18?

Voit hakea, jos täytät viimeistään leirin aloituspäivään mennessä 18 vuotta. Tätä nuorempien suosittelemme odottamaan seuraavaan leirikauteen.

Haluan hakea Etelän leirille, mutta ennen leiriä ei ole valmennusta. Voinko silti hakea?

Ota yhteyttä . Lähtökohtaisesti kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat lähtövalmennuksiin, joita järjestetään kolmesta neljään kertaan vuodessa (yleensä joulu–tammikuu, huhti–toukokuu, elo–syyskuu). Valmennukset hoidetaan vapaaehtoisista koostuvan työryhmän voimin ja siksi erilliset valmennukset eivät usein ole mahdollisia, joskin niitä välillä toteutetaan. Valmennukseen voi osallistua jo ennen hakemista, joten suosittelemme sinua seuraamaan nettisivujamme valmennusten ajankohdista.

Miksi minun pitää maksaa leirinvälitysmaksu ja KVT:n jäsenmaksu? Työhän on vapaaehtoistyötä.

Maksut menevät KVT:n toiminnan ja kattojärjestömme Service Civil Internationalin toiminnan rahoittamiseen. KVT:n jäsenenä tuet maailmanlaajuista ruohonjuuritason rauhantyötä ja monien pienten yleishyödyllisten projektien toimintaa. Leirinvälitysmaksut ovat noin 7 % KVT:n vuosibudjetista.