Hakuohjeet pitkäaikaiseen vapaaehtoistyöhön

 1. Hakuajat
 2. Hakemuksen tekeminen
 3. Motivaatiokirje
 4. Välitysmaksu
 5. Hakemuksen lähettäminen
 6. Haastattelu
 7. Hyväksyntä
 8. Valmennus
 9. Lisämaksut
 10. Taskuraha
 11. Matkakulut
 12. Tiedonkulku hakemisen jälkeen
 13. Viisumi
 14. Vakuutus

1. Hakuajat

Hakuaika pitkäaikaiseen vapaaehtoistyöhön on projektikohtainen ja se kerrotaan projektikuvauksen yhteydessä. Jos kuvauksessa ei ole ilmoitettu viimeistä hakupäivää, on projektiin jatkuva haku.

Hakuprosessiin kannattaa varata useampi kuukausi aikaa, vaikka joskus lähtö lyhyemmälläkin varoitusajalla voi onnistua. Hakemisessa kannattaa myös ottaa huomioon KVT:n järjestämien valmennusten ajankohdat, sillä valmennukseen osallistuminen on pitkäaikaiseen vapaaehtoistyöhön lähteville pakollista.

2. Hakemuksen tekeminen

Vapaaehtoistyöpaikkojen tietokannasta löytyvät kaikki SCI:n vapaaehtoistyöprojektit, joihin voi sillä hetkellä hakea. Tietokanta on juuri uusittu, eikä se ole aivan vielä ajan tasalla. Katso täältä tarkempaa infoa siitä, miten voit löytää projektin tässä siirtymäaikana.

Kun haluat tehdä hakemuksen, lataa hakemuslomake ja täytä kaikki pyydetyt tiedot. Vapaaehtoiset valitaan projekteihin hakemuksen perusteella, joten kerro itsestäsi ja motivaatiostasi perusteellisesti ja vastaa kysymyksiin huolellisesti.

3. Motivaatiokirje

Joihinkin paikkoihin pyydetään hakemuksen lisäksi tekemään motivaatiokirje eli motivation letter. Suosittelemme motivaatiokirjeen tekemistä jokaisen hakemuksen yhteyteen vaikka sitä ei erikseen pyydettäisikään, sillä se parantaa mahdollisuuksiasi tulla valituksi projektiin.

4. Välitysmaksu

 • Välitysmaksu 290€
 • KVT:n jäsenmaksu (jollet jo ole jäsen): Henkilöjäsen 20€ (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset 10€)

KVT:n jäsenyys uusitaan kalenterivuosittain.

Maksa maksut KVT:n tilille FI98 8000 1200 0695 17. Merkitse jäsenmaksua maksaessasi viestiosaan nimesi, syntymäaikasi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, tai lisää tiedot lomakkeen kautta KVT:n nettisivuilla. Tarvitsemme tiedot KVT:n jäsenrekisteriä varten. Voit lukea täältä lisätietoja jäsenrekisterin ylläpidosta ja tietosuojasta KVT:llä.

Jäsenmaksu ja välitysmaksu maksetaan samalla, kun lähetät hakemuksesi KVT:lle. Välitysmaksu menee pääasiassa hallintokuluihin Suomessa (sisältyy mm. hakemuksen käsittely, yhteydenpito vapaaehtoiseen ja vastaanottavaan järjestöön, haastattelu, valmennus sekä henkilökohtainen tuki vapaaehtoisjakson aikana). Jos et saa haluamaasi vapaaehtoispaikkaa emmekä löydä sinulle toista kiinnostavaa mahdollisuutta, välitysmaksu palautetaan sinulle kokonaisuudessaan (jäsenmaksua emme palauta). Jos joudut perumaan lähtösi hakemuksen lähettämisen jälkeen, ilmoita siitä osoitteeseen . Tässä tapauksessa välitysmaksusta voidaan palauttaa ainoastaan puolet erittäin painavista syistä.

5. Hakemuksen lähettäminen

Valmis hakemus lähetetään KVT:n pitkäaikaisvaihdon työryhmälle word-tiedostomuodossa osoitteeseen . Hakemusta ei tarvitse allekirjoittaa. Maksa hakemuksen lähettämisen yhteydessä KVT:n jäsenmaksu sekä välitysmaksu ja liitä kuitit maksuista mukaan sähköpostiin.

6. Haastattelu

Haastattelemme kaikki hakijat ennen hakemuksen lähettämistä vastaanottavaan järjestöön. Kun hakemuksesi on saapunut meille otamme sinuun yhteyttä haastatteluajan sopimiseksi  kahden viikon kuluessa.

7. Hyväksyntä

Hyväksyntä tulee yleensä 2 päivän – 2 viikon sisällä hakemuksen lähettämisestä vastaanottavalle järjestölle. Joissakin tapauksissa hyväksynnän jälkeen vapaaehtoisen tulee toimittaa KVT:n toimistolle rikosrekisteriote, erityisesti silloin kun vapaaehtoinen tulee työskentelemään lasten, nuorten tai kehitysvammaisten parissa. Rikosrekisteriote maksaa 6 tai 12 euroa. Hyväksynnän jälkeen KVT:n toimisto lähettää vapaaehtoiselle tarkemmat ohjeet otteen tilaamisesta.

8. Valmennus

Kaikkien pitkäaikaisvapaaehtoistyöhön lähtevien tulee osallistua valmennukseen, joita järjestetään kolmesta neljään kertaa vuodessa (yleensä joulu–tammikuu, huhti–toukokuu, elo–syyskuu). Valmennuksessa käsitellään vastuullista vapaaehtoistyötä, vapaaehtoisjaksoon liittyviä käytännön asioita, pohditaan sopeutumista vieraaseen kulttuuriin sekä vapaaehtoistyön merkitystä ja kuullaan aiemmin vapaaehtoisena olleiden kokemuksia.

9. Lisämaksut

Etelän vapaaehtoisprojekteissa maksetaan yleensä kuukausittainen ylläpitomaksu, jonka suuruus ilmoitetaan projektikuvauksessa. Maksu on yleensä 150–350 €/kk ja se maksetaan vastaanottavalle järjestölle tai vapaaehtoistyöisännälle projektista riippuen maahan saavuttaessa tai kuukausittain. Maksu kattaa majoituksen, perehdytyksen ja työnohjauksen sekä kohteesta riippuen mahdollisesti myös ruoan.Ylläpitomaksua ei koskaan makseta KVT:lle. Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Taiwanissa lisämaksua ei yleensä ole ja vapaaehtoiset saavat myös pienen taskurahan.

10. Taskuraha

Euroopan, Yhdysvaltojen, Japanin ja Taiwanin projekteissa vapaaehtoiselle maksetaan joskus pientä taskurahaa, tästä mainitaan projektikuvauksessa. Etelän projekteissa taskurahaa ei makseta.

11. Matkakulut

Vapaaehtoinen vastaa itse matkakuluista kohdemaahan ja pääsääntöisesti myös sen sisällä. Joissakin maissa ylläpitomaksuun saattaa sisältyä vapaaehtoisen nouto lentokentältä ja kuljetus projektiin. Tieto tästä löytyy projektikuvauksesta tai infokirjeestä.

12. Tiedonkulku hakemisen jälkeen

Tieto projektiin hyväksymisestä tulee sähköpostiisi noin kahden viikon päästä hakemisesta. Joissain tapauksissa tiedonsaanti voi kestää pidempään eikä kuukaudenkaan mittainen odotus ole tavaton. Jos tieto viipyy, ota yhteyttä KVT:n pitkäaikaisvaihdon työryhmään: .

Kun tieto hyväksymisestä on tullut, voit alkaa järjestää matkojasi sekä viisumiasioita. Hyväksymisen yhteydessä toimitamme sinulle vastaanottavan järjestön yhteystiedot. Saat myös infokirjeen, jossa kerrotaan tarkemmin projektin taustasta, päiväohjelmasta sekä saapumisesta kohdemaahan.

13. Viisumi

Jos maahan tarvitaan viisumi, vastaanottava järjestö toimittaa sinulle viisumikutsun ja muut sen yhteyteen liitettävät asiakirjat. Viisumia haetaan kyseisen maan lähimmästä suurlähetystöstä tai konsulaatista. Edustustojen yhteystiedot löytyvät netistä. Viisumin hankkiminen ja siihen liittyvät kustannukset ovat lähtijän vastuulla.

Ajankohtainen viisumitilanne kannattaa tarkistaa ulkoministeriön sivuilta.

14. Vakuutus

Vapaaehtoinen vastaa itse vakuutuksen hankkimisesta ja sen kustannuksista. Suosittelemme varmistamaan, että vakuutuksesi kattaa myös vapaaehtoistyön. EU-maahan mentäessä vapaaehtoinen voi hankkia myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka voi tilata maksutta Kelasta.