Vapaaehtoistyöleirit

Mikä vapaaehtoistyöleiri?

Kansainväliset vapaaehtoistyöleirit kestävät kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon ja niille osallistuu viidestä kahteenkymmeneen vapaaehtoista eri maista. Leirillä tehdään vapaaehtoistyötä jonkin yleishyödyllisen projektin parissa: työ on sellaista, että se ei vaadi erityistä ammatillista osaamista, esim. rakentamista, raivaamista, helppoja korjaustöitä, puutarha- ja peltotöitä, keittiötöitä, tapahtumajärjestelyissä auttamista tai lapsille, vanhuksille tai vammaisille aktiviteettien keksimistä. Suurin osa leireistä järjestetään kesäaikaan ja vuosittain niitä järjestetään maailmanlaajuisesti yli 1000 eri puolilla maailmaa.

Etelän leirit ovat muuten vastaavia kuin muualla järjestettävät vapaaehtoistyöleirit, mutta niitä järjestetään Globaalissa etelässä eli Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maissa. Etelän leirejä järjestetään ympäri vuoden. Olosuhteet Etelän leireillä ovat yleensä yksinkertaiset ja hyvin erilaiset kuin kotimaassa.

Etelän leireillä voi valmistautua siihen, että vapaaehtoisia ei välttämättä ole leirillä yhtä monta kuin esim. Euroopan vapaaehtoistyöleireillä. Monessa maassa on mahdollista viettää pidempi aika osallistumalla useammalle peräkkäiselle leirille.

Jos haluat lähteä vapaaehtoiseksi pidemmäksi aikaa, katso Pitkäaikainen vapaaehtoisuus .

Käytännössä

Leirillä on yleensä yksi tai kaksi leirinvetäjää, joiden tehtävänä on ryhmänohjaaminen. Majoitus leirillä on yleensä suhteellisen yksinkertainen, useimmiten yhteismajoitus patjoilla lattialla. Leirikieli on yleensä englanti, ellei leirikuvauksessa toisin mainita. Esimerkiksi Afrikan ranskankielisissä maissa tai Latinalaisessa Amerikassa saattaa olla vaatimuksena ainakin välttävä ranskan tai espanjan kielen taito. Normaalilla kouluenglannilla ja motivaatiolla ymmärtää muita pärjää yleensä pitkälle! Töitä tehdään 6–8 tuntia päivässä, viisi päivää viikossa. Jokaiseen leiriin kuuluu myös vapaapäiviä. Leirillä järjestetään myös opinto-osuus, jonka aiheena on yleensä jokin isännöivän tahon toimintaan liittyvä aihe.

Kuka voi lähteä?

Leirille voi lähteä kuka tahansa täysi-ikäinen, joka on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä ulkomailla. Mitään erityisvaatimuksia ei ole. Leirille voi hakea yhdessä ystävän tai puolison kanssa. On olemassa myös erityisiä perheleirejä, joille myös lapset ovat tervetulleita (child friendly camp). Osa leireistä on esteettömiä: leirikuvauksessa mainitaan, mikäli leirille ei voi osallistua liikuntaesteellisenä.

Vapaaehtoisleireillä ei ole yläikärajaa, ja on olemassa myös leirejä 16+ ikäisille vapaaehtoisille. Nämä leirit löydät rekisteröidyttyäsi leirinhakukoneeseen.

ihmisiä yhdessä, ulkoilma

Pähkinänkuoressa

PerusleiritEtelän leirit
kesto10 päivää – 3 viikkoa10 päivää – 4 viikkoa
missä?Eurooppa, Yhdysvallat, Venäjä, Japani, Korea, Hong Kong, Taiwan ja TurkkiAfrikka, Latinalainen Amerikka, Aasia (pl. Japani, Korea, Hong Kong, Taiwan)
ikä18+18+/20+
hintaleirinvälitysmaksu 100€ + KVT:n jäsenmaksu 20€/10€leirinvälitysmaksu 125€ + KVT:n jäsenmaksu 20€/10€
projektimaksuYleensä ei (poikkeuksena Islanti ja jotkut Viron leirit).
Leirikohtainen lisämaksu (n. 100-300€ projektista riippuen).
projektitietokantaworkcamps.sci.ngoworkcamps.sci.ngo
vakuutuskylläEi, vapaaehtoisen otettava oma matkavakuutus.
hakuaikaympärivuotinen: eniten leirejä on tarjolla kesälläympärivuotinen
aikaisempi kokemuseiAikaisempi vapaaehtoiskokemus suositeltavaa.
valmennuseipakollinen
rikosrekisteriotemahdollisestimahdollisesti

Maksut

Jos et saa paikkaa haluamaltasi leiriltä saat leirinvälitysmaksun takaisin. Matkakuluista vapaaehtoinen vastaa aina itse.

Perusleireillä järjestäjä tarjoaa majoituksen ja ruuan. 

Etelän leireillä on yleensä leirikohtainen lisämaksu, joka maksetaan vastaanottavalle järjestölle. Maksu menee vapaaehtoisen ylläpitokulujen kattamiseen ja paikallisen järjestön toiminnan ylläpitämiseen.

Vakuutus

Perusleirien maksuun sisältyy kattojärjestömme SCI:n sairaus- ja tapaturmavakuutus, joka kattaa oleskeluajan leirillä (16–70-vuotiaat). Suosittelemme myös oman matkavakuutuksen hankkimista, sillä vakuutus ei kata matkoja tai aikaa ennen tai jälkeen leirin eikä matkatavaroita. EU:n alueella (+Sveitsi ja Norja) on pakollista ottaa mukaan Kelasta saatava eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Etelän leiriläiset eivät ole SCI:n vakuutuksen piirissä, joten vapaaehtoisen pitää ottaa oma matkavakuutus.

Valmennus

Etelän leireille lähteville järjestetään kolmesta neljään kertaa vuodessa valmennus, johon osallistuminen on pakollista (yleensä joulu-tammikuu, huhti-toukokuu, elo-syyskuu). Valmennukset ovat yleensä Helsingissä, ja ne kestävät yhden päivän. Valmennuksessa käsitellään vastuullista vapaaehtoistyötä, vapaaehtoisjaksoon liittyviä käytännön asioita, pohditaan sopeutumista vieraaseen kulttuuriin sekä vapaaehtoistyön merkitystä ja kuullaan aiemmin vapaaehtoisena olleiden kokemuksia.

Rikosrekisteriote

Joissakin tapauksissa hyväksynnän saamisen jälkeen vapaaehtoisen tulee toimittaa KVT:n toimistolle rikosrekisteriote, erityisesti silloin kun vapaaehtoinen tulee työskentelemään lasten, nuorten tai kehitysvammaisten parissa. Rikosrekisteriote maksaa 6 tai 12 euroa. Hyväksynnän jälkeen KVT:n toimisto lähettää vapaaehtoiselle tarkemmat ohjeet otteen tilaamisesta.

Lisätietoa

Katso tästä tarkat hakuohjeet.

Voit katsoa myös usein kysytyt kysymykset ja tutustua Leirille lähtijän oppaaseen.

Kysymykset ja yhteydenotot leireihin liittyen: / +358451049829