Ympäristöystävällisempi matkustaminen

Merkittävä osa suomalaisten ilmastopäästöistä syntyy matkailusta ja liikenteestä. Suunnittelemalla vapaaehtoisuuttamme etukäteen voimme pienentää vapaaehtoismatkamme hiilijalanjälkeä ja luonnolle koituvaa rasitusta. Myös sillä, miten toimimme vapaaehtoiskohteessa, on merkitystä planeettamme ja paikallisen yhteisön hyvinvoinnille!

Ennen matkaasi pohdi, voitko:

  • valita vapaaehtoiskohteen, jossa työskennellään esimerkiksi kestävän kehityksen, ympäristönsuojelun tai luonnon ennallistamisen edistämiseksi
  • valita ympäristöystävällisemmän matkustustavan, kuten junan tai bussin, yksityisauton tai lentokoneen sijaan
  • valita leirin tai vapaaehtoiskohteen Suomesta tai lähialueeltasi
  • selvittää, miten vapaaehtoistyöpaikan järjestäjä huomioi ympäristö- ja ilmastokysymyksiä
  • suosia vastuullisia ja ekologisia palveluita sekä tuotteita valmistautuessasi matkaan ja sen aikana. (esim. valitsemalla kierrätettäviä ja vastuullisesti tuotettuja tuotteita sekä paikallisia palveluita) 
Useita rakennuksia, joissa aurinkopaneeleita, ja suuri lasikupu vihreällä nurmella

Vinkkejä ilmastoystävälliseen matkustamiseen:

Tälle sivulle on koottu KVT:n vapaaehtoisten vinkkejä ja työkaluja ilmastoystävällisempään matkustamiseen.

Kehotamme välttämään lentämistä, sillä erityisesti lyhyemmillä matkoilla mm. junat tai rahtilautat ovat ympäristöystävällisempiä ja mukavia vaihtoehtoja! Jos lentämistä ei voi välttää, kannattaa valita mahdollisimman suora yhteys. Myös kohdemaassa matkailusta voi saada enemmän irti hitaammin kulkien. Vapaaehtoisemme kertovat, että maata pitkin matkatessa tutustuu ihmisiin ja paikalliseen elämänmenoon aivan toisella tavalla. Matka voi olla jopa suurempi elämys kuin itse määränpää! 

Huomio! KVT ei vastaa tässä listattujen verkkosivujen tai palveluiden toimivuudesta, sisällöstä, turvallisuudesta tms. Lista ei myöskään ole kattava, vaan perustuu yksittäisten vapaaehtoisten vinkkeihin ja kokemuksiin.