Usein kysytyt kysymykset pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä
Mihin aikaan vuodesta pitkäaikaisvapaaehtoiseksi voi hakea?
Haku on ympärivuotinen. Joissain projekteissa tulee ottaa huomioon esimerkiksi koulujen loma-ajat. Rajoituksista kerrotaan aina projektikuvauksessa. Lähtövalmennuksia järjestetään noin kolme–neljä kertaa vuodessa (yleensä joulu–tammikuu, huhti–toukokuu, elo–syyskuu), joten niiden ajankohta kannattaa ottaa huomioon hakuvaiheessa. Valmennukseen voi osallistua jo ennen hakemista.
Onko jossain tietyssä projektissa vapaita paikkoja?
Todennäköisesti on. Mikäli projekti olisikin täynnä, vastaanottava järjestö suosittelee yleensä toista samantyyppistä projektia.
Voinko itse valita, mihin projektiin haen?
Kyllä voit. Haet vain siihen projektiin, jonka olet merkinnyt hakemukseesi. Mikäli projekti on täynnä, vastaanottava järjestö suosittelee yleensä toista samantyyppistä projektia. Mikäli projekti on täynnä, eikä sinulle löydy toista soveltuvaa projektia, palautamme välitysmaksun.
Voinko hakea moneen projektiin yhtä aikaa?
Voit halutessasi laittaa hakemukseesi useamman kuin yhden projektin, mutta tämä ei ole välttämätöntä, sillä projekteissa on yleensä tilaa tai vastaanottava järjestö ehdottaa toista samantyyppistä projektia.
Kuinka kauan ennen projektin alkua pitää hakea?
Suurin rajoittava tekijä hakuvaiheessa on valmennus, joita järjestetään kolmesta neljään kertaan vuodessa (yleensä joulu–tammikuu, huhti–toukokuu, elo–syyskuu). Valmennus on pakollinen, mutta sen voi käydä myös jo ennen hakemista. Haastattelu pidetään noin kahden viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta. Hyväksyntä vastaanottavalta järjestöltä tulee siitä kahden viikon kuluessa. Kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa käytännön asioiden, kuten mahdollisten rokotusten, järjestämiseen. Kannattaa siis hakea useampaa kuukautta ennen, mutta kuukaudessa lähteminenkin voi onnistua.
Mitä tapahtuu, jos haen projektiin, mutta en saakaan paikkaa?
Mikäli emme löydä sinulle toista paikkaa, lähetä työryhmälle tilinumerosi, niin palautamme välitysmaksun. Jäsenmaksua emme palauta.
Onko projekteissa yläikärajaa?
Ei ole, projektit ovat avoimia kaikille täysi-ikäisille.
Kuinka hyvä kielitaito minulla pitää olla?
Projektikuvauksissa mainitaan projektissa tarvittava kielitaito. Monessa maassa yhteinen kieli on englanti, mutta paikallisen kielen tuntemuksesta on aina hyötyä. Monissa ranskankielisen Afrikan tai Latinalaisen Amerikan maista täytyy pystyä selviytymään ranskalla tai espanjalla.
Kuka maksaa matkat projektiin?
Vapaaehtoinen vastaa itse matkakuluista projektiin. Lisäksi maksettavaksi tulee mahdolliset viisumikulut, rokotukset, vakuutus sekä projektikohtainen maksu.
Mikä on projektimaksu?
Suurimmassa osassa pitkäaikaisvapaaehtoisprojekteja vastaanottava järjestö ei saa mitään julkista avustusta toimintaansa, vaan toimintaa pyöritetään vapaaehtoisten maksuilla. Projektikuvauksessa lukee tarkemmin projektimaksun suuruus ja mitä se kattaa. Yleensä maksu on 150–350€ kuukaudessa ja se kattaa haun lentokentältä/bussiasemalta, majoituksen ja ruuan sekä vastaanottavan järjestön tuen projektin aikana. Pieni osa projektimaksusta menee vastaanottavan järjestön toiminnan pyörittämiseen ja hallinnollisiin kuluihin.
Voinko hakea pitkäaikaisvapaaehtoiseksi, vaikka en vielä ole täyttänyt 20?
Jos olet motivoitunut ja sinulla on sopiva elämänkokemus, voit hakea.
Haluan hakea pitkäaikaisvapaaehtoiseksi, mutta ennen haluamaani aloitusaikaa ei ole valmennusta. Voinko silti hakea?
Ota yhteyttä . Lähtökohtaisesti kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat lähtövalmennuksiin, joita järjestetään kolmesta neljään kertaan vuodessa (yleensä joulu-tammikuu, huhti-toukokuu, elo-syyskuu). Valmennukset hoidetaan vapaaehtoisista koostuvan työryhmän voimin ja siksi erilliset valmennukset eivät usein ole mahdollisia, joskin niitä välillä toteutetaan. Valmennukseen voi osallistua jo ennen hakemista, joten suosittelemme sinua seuraamaan nettisivujamme valmennusten ajankohdista.
Voiko vapaaehtoiseksi lähteä yhdessä lapsen kanssa?
Parhaiten vapaaehtoiseksi lapsen kanssa voi hakea family camp -vapaaehtoistyöleirille (ks. vapaaehtoistyöleirit). Pitkäaikaisvapaaehtoiseksi voi ottaa lapsen mukaan niin, että koko perhe lähtee mukaan ja puoliso hoitaa lasta ollessasi töissä. Kaikkiin projekteihin ei välttämättä voi lähteä koko perheen voimin majoituksen vuoksi. Mikäli haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi perheen kanssa, ota yhteyttä pitkäaikaisvaihdon työryhmään hyvissä ajoin.
Voiko vapaaehtoistyöhön hakea yhdessä kaverin tai puolison kanssa?
Voi, mikäli projektiin otetaan kaksi vapaaehtoista. Monissa maissa on myös mahdollista asua yhdessä samassa majoituksessa ja tehdä töitä eri projekteissa.
Opiskelen sosionomiksi. Voinko tehdä opintoihin liittyvän työharjoittelun tätä kautta?
Todennäköisesti kyllä. Meillä on aiemmin ollut ainakin sosionomi-, toimintaterapeutti-, opettaja- ja sairaanhoitajaharjoittelijoita. Kun olet itse selvillä harjoittelusi tavoitteista ja pidät huolta niiden toteutumisesta, harjoittelun tekeminen vapaaehtoistyönä on yleensä onnistunut hyvin. Lähtökohtaisesti tutkimusta ei projekteihin kuitenkaan lähdetä tekemään.
Voiko projektiin matkustaa jo ennen sen alkua tai jäädä projektin päättymisen jälkeen?
Todennäköisesti kyllä, riippuen majoitusvaihtoehdosta. Monella kumppanijärjestöllämme on vapaaehtoisten talo, jossa voi pientä maksua vastaan majoittua ennen tai jälkeen projektin.
Miksi minun pitää maksaa välitysmaksu ja KVT:n jäsenmaksu? Työhän on vapaaehtoistyötä.
Maksut menevät KVT:n toiminnan ja kattojärjestömme Service Civil Internationalin toiminnan rahoittamiseen. KVT:n jäsenenä tuet maailmanlaajuista ruohonjuuritason rauhantyötä ja monien pienten yleishyödyllisten projektien toimintaa. Leirinvälitysmaksut ovat noin 7 % KVT:n vuosibudjetista.
Miten koronapandemia vaikuttaa pitkäaikaisvapaaehtoiseksi lähtemiseen?
Kaikki projektit eivät toteudu eikä kaikkiin maihin ole mahdollista matkustaa. Olemme tehneet erillisen kuvauksen pitkäaikaisvapaaehtoistyöstä koronapandemian aikana, tutustu siihen ja ole meihin yhteydessä () jos harkitset hakemista.