Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n syysvuosikokous on tulossa tiistaina 28.11.2023 klo 17:30 Rauhanasemalla, Helsingissä (Veturitori 3).
Syysvuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. puheenjohtajan ja johtokunnan valinta vuodelle 2024 sekä toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen vuodelle 2024. Lue lisää johtokuntaan hakemisesta.
Vuosikokous on kaikille avoin, mutta vain jäsenillä on oikeus äänestää. Muista siis huolehtia, että olet liittynyt jäseneksi ennen kokousta. Kutsut lähetetään jäsenille suoraan, joten huolehdithan myös, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.
Seuraamme surulla väkivallan kiihtymistä Palestiinan ja Israelin välillä ja otamme osaa kaikkien menetyksiä kärsineiden perheiden ja yksilöiden suruun. Tuomitsemme Hamasin iskut Israelia ja sen siviilejä kohtaan, samoin kuin tuomitsemme Israelin iskut palestiinalaisia siviilejä vastaan. Väkivalta siviilejä kohtaan ei ole koskaan hyväksyttävää.
Haluamme myös nostaa esille konfliktin taustalla vuosikymmeniä jatkuneen kehityksen, jossa Israel on miehittänyt ja kontrolloinut palestiinalaisten elinalueita rikkoen kansainvälisiä sopimuksia ja palestiinalaisten ihmisoikeuksia. Konflikti Israelin ja Palestiinan välillä ei ole kahden tasavertaisen osapuolen konflikti.
Kannanotossa vaadimme:
Israelin puolelta tulitaukoa sekä sallittava humanitaarisen avun toimitus Gazaan ja varmistettava, että veden, polttoaineen ja sähkönjakelu jatkuu
Hamasin on välittömästi lopetettava iskut siviilejä vastaan
kansainvälisen yhteisön on otettava vastuuta tulitauon vaatimisesta ja avun toimittamisesta Gazaan
kaikkien osapuolten on sitouduttava aidosti työhön rauhan rakentamiseksi
kansalaisyhteisöjen ja hallitusten kaikkialla maailmassa on tuomittava rasismi ja antisemitismi kaikissa muodoissaan
Rauhanjärjestönä puolustamme väkivallattomuutta ja konfliktien rauhanomaista ratkaisua. Rauha ei tule yhdessä yössä, vaan se vaatii jatkuvaa ja aktiivista työtä ja ihmisiä, jotka omistautuvat rauhantyölle. Ensimmäisenä askeleena on kuitenkin oltava tuhoamisen ja väkivallan katkaiseminen, miehityksen lopettaminen ja oikeudenmukaisen kohtelun varmistaminen palestiinalaisille.
Lue kattojärjestömme Service Civil Internationalin (SCI) nettisivuilta koko kannanotto (englanniksi).
Tällä viikolla vietämme myös kansainvälistä aseistariisuntaviikkoa. Kuten YK:n pääsihteeri on todennut, “…aseriisunnalla ja asevalvonnalla on ollut ratkaiseva rooli kriisien ja aseellisten konfliktien ehkäisyssä ja lopettamisessa. Lisääntyneet jännitteet ja vaarat voidaan ratkaista paremmin poliittisella vuoropuhelulla ja neuvotteluilla – ei aseiden lisäämisellä.”
Rauhanliitto on koonnut sivuilleen vinkkejä siihen, miten voit auttaa tilanteessa rauhanomaisin keinoin ja tukea palestiinalaisia Gazassa.
Tiedätkö työn, joka kaipaa tekijöitä? KVT tuo vuosittain kymmeniä kansainvälisiä vapaaehtoisia Suomeeen vapaaehtoistyöleireille. Etsimme nyt leirikesän mahdollistajia eli leirinjärjestäjiä vuodelle 2024! Onko sinulla kohennusta kaipaava kylätalo, kitkemistä tarvitseva luomupelto tai paikallistapahtuma ilman apukäsiä ja visionäärejä? Järjestä kansainvälinen vapaaehtoistyöleiri tai vinkkaa asiasta tutuille.
Mikä vapaaehtoistyöleiri?
Leirille osallistuu 8 – 14 vapaaehtoista sekä Suomesta että ulkomailta ja 2 suomalaista leirinvetäjää.
Leiri kestää kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon.
Leirillä tehdään käytännönläheistä työtä, joka ei vaadi erityistä ammattitaitoa.
Leirin voi järjestää yleishyödyllinen yhteisö kuten yhdistys, oppilaitos, kunnallinen nuorisotoimi, osuuskunta tai seurakunta.
Leirin järjestävä yhteisö tarjoaa talkooperiaatteen mukaisesti vapaaehtoisille ylläpidon sekä työnohjauksen.
Useimmat leirit järjestetään kesällä, mutta leirin järjestäminen myös muuhun vuodenaikaan tai jopa verkossa on mahdollista.
KVT rekrytoi vapaaehtoiset sekä auttaa käytännön asioiden hoitamisessa.
Miksi järjestäisin leirin?
Leiri on hyvä tapa saada hoidettua tehtävä, jolle ei tunnu löytyvän aikaa tai tekijöitä. Leirin avulla saatte myös näkyvyyttä yhdistyksenne toiminnalle ja kotipaikallenne, levitettyä osaamistanne sekä innostettua uusia ihmisiä leirin teeman pariin.
Parhaimmillaan leirit elävöittävät paikallisyhteisöjä ja luovat monikulttuurisia kohtaamisia pienille paikkakunnille. Jos yhdistyksesi tai yhteisösi on vailla reipasta talkooapua, älä epäröi ottaa yhteyttä!
Mitä leirin järjestäminen maksaa?
Leirin järjestäjät maksavat KVT:n yhteisöjäsenmaksun, joka on 220€ vuonna 2024. Lisäksi perinteisillä leireillä leirinjärjestäjä vastaa leiriläisten majoitus- ja ruokakuluista leirin aikana. Ruokabudjetti on useimmilla leireillä noin 1500 euroa, kun leiri kestää 10 päivää ja osallistujia on 10. KVT:n kautta voit järjestää myös virtuaalileirin, jolloin ruoka- ja majoituskuluja ei tule.
KVT:n vapaaehtoisten tarinoista löydät myös kokemuksia aiemmilta leirijärjestäjiltä (mm. Porvoo, Mäntsälä, Veneskoski, Forssa). Kesällä 2023 järjestettiin leirejä kuusi ympäri Suomen pohjoisimpana paikkana Kaukosen Vesihuolto-osuuskunta Kittilässä.
Kiinnostuitko? Täytä alustava kysely (virtuaalileiriä suunnitteleville on oma alustava kysely) tai lue lisää leirinjärjestämisestä nettisivuiltamme. Leirijärjestäjän oppaasta saat paljon lisätietoa. Meihin voit myös olla yhteydessä kaikkien leireihin liittyvien kysymysten kanssa: *protected email*
Olitko kesällä KVT:n kautta leirillä tai pitkäaikaisvapaaehtoisena? Oletko entinen KVT:n aktiivi ja haikalet taas yhteyttä sinulle rakkaaseen yhteisöön? Onko lähipiirisi lopen kyllästynyt leiritarinoihisi? Kiinnostaako kansainvälinen vapaaehtoistyö? Ei hätää, KVT:n legendaariset vapaaehtoispäivät ovat täällä taas!
Luvassa on kaksi päivää timanttista ohjelmaa, chillausta hyvässä seurassa ja tietenkin hyvää ruokaa! Tilaisuuteen ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhat vapaaehtoiset ja jäsenet.
Tule mukaan parantamaan maailmaa vanhojen tuttujen ja uusien ystävien seurassa!
Mitä?
Kaksipäiväinen yhteisötapahtuma Helsingissä Rauhanasemalla. Tavoitteena tutustua KVT:hen ja toisiin vapaaehtoisiin sekä vaihtaa kokemuksia vapaaehtoisuudesta ja rauhantyöstä Suomessa ja maailmalla. Lauantaina ohjelmassa on mm. vierailu ukrainalaisten avustuskeskukseen, kuluneen vuoden toiminnan arviointia sekä mahdollisuus oppia lisää väkivallattomasta vuorovaikutuksesta ymmärryksen ja yhteyden rakentajana.
Sunnuntaina vietämme aikaa luonnossa ja rantaudumme sen jälkeen Rauhikselle hengaamaan ja väsäämään pinssejä omaksi ja KVT:n varainhankinnan iloksi. Voit osallistua tilaisuuteen joko yhtenä tai molempina päivinä.
Mikäli tulet kaukaa ja tarvitset yösijaa, ilmoita siitä ilmoittautumislomakkeella niin järjestellään sohvapaikkoja.
Kenelle?
KVT:n jäsenille, alumneille, vapaaehtoisille ja KVT:n toiminnasta kiinnostuneille. Olet tervetullut mukaan, olipa yhteytesi KVT:hen tuore tuttavuus tai vuosia jatkunut liitto. Ei haittaa vaikka leirimatkasi tai johtispestisi on vuosien takaa, yhteisömme kaipaa niin uutta kuin kokenutta kaartia!
Missä ja milloin?
Lauantai-sunnuntai 30.9.-1.10.2023 Rauhanasema Veturitori 3 00520 Helsinki
Ohjelma (muutokset mahdollisia)
Lauantaina 30.9.
Aamupala 9.30, 10.00 alkaen varsinainen ohjelma
Kuluvan vuoden arviointia pienryhmissä
Vierailu Ukraina-apu -keskukseen Vallilassa
Lounas
Vapaaehtoisten kokemuksia meiltä ja maailmalta – Tule mukaan toimintaan!
Rauhanomainen vuorovaikutus (Nonviolent Communication) alustus ja workshop
Noin klo 18 alkaen vapaamuotoista yhdessäoloa, mahdollisuus dokumentin katseluun, saunaan jne.
Sunnuntaina 1.10.
noin klo 11.00-14.00
retki Viikin luontopolulle sekä piknik (mahdollisuuksien mukaan lintujen tarkkailua, ainakin osin nyyttäriperiaatteella, ajankohta tarkentuu)
noin klo 14.00-16.00
Hengailua ja rintamerkkityöpaja Rauhanasemalla
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoispäiville 25.9.2023 mennessä tällä lomakkeella.
Muista ilmoittaa mm. osallistutko vain toiseen vai molempiin päiviin ja kerro myös tarvitsetko majoitusta Helsingissä. Ukraina-apu -keskukseen on myös mahdollista viedä lahjoitustavaraa keskuksen toiveiden mukaan. Ilmoitamme lahjoitustoiveista tarkemmin osallistujille.
Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa tai kauempana? Tervetuloa Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkosto KaVan infoiltoihin! Tilaisuuksissa saat tietoa vaihtoehdoista lähteä vapaaehtoistyöhön maailmalle KaVan jäsenten kautta ja kuulet vapaaehtoisten kokemuksista.
Infotilaisuus on kaikille avoin ja se pidetään suomeksi. Osallistujat sitoutuvat osaltaan rakentamaan ilmapiiriä, jossa kaikkia kunnioitetaan.
Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkostoon kuuluvat Allianssin nuorisovaihto, Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT) ja Maailmanvaihto ry – ICYE Finland. KaVa edistää laadukasta ja vastuullista vapaaehtoistyötä. – Verkoston jäsenet lähettävät vapaaehtoistyöntekijöitä ulkomaille paikallisiin ruohonjuuritason hankkeisiin ja vastaanottavat vapaaehtoistyöntekijöitä Suomeen. – Vapaaehtoistyöjaksot kestävät muutamista viikoista vuoteen. – Vapaaehtoistyölle on mietitty tavoite ja tarkoitus eikä toiminnalla tavoitella taloudellista hyötyä. – Vapaaehtoistyön tavoitteena on kulttuurienvälinen oppiminen ja globaalin vastuun sekä aktiivisen kansalaisuuden vahvistaminen. – Suomessa mukaan voi tulla kotikansainvälistymään verkoston vapaaehtoistoimintaan.
Kesäisin tarjoamma kansainvälisillä Suomen vapaaehtoistyöleireillämme osallistumismahdollisuutta turvapaikanhakijoille ja muille hiljattain Suomeen tulleille maahanmuuttajille. Haluamme tukea heitä, joilla sosiaalisten verkostojen luominen Suomessa on vielä alkuvaiheessa, ja joille osallistuminen maksulliseen harrastustoimintaan on taloudellisesti tai muusta elämäntilanteesta johtuen haastavaa.
Järjestämme maanantaina 8.5. kello 13 eteenpäin erityisesti turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien parissa työskenteleville infotilaisuuden, jossa kerromme tarkemmin kohderyhmien vapaaehtoistyömahdollisuuksista. Leiritoiminnan esittely kestää puolisentuntia, ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille. Jos kiinnostuit, voit ilmoittautua Zoomissa järjestettävään tapahtumaan etukäteen tämän linkin kautta.
Leireillä eri taustoista tulevat vapaaehtoiset tekevät ryhmässä töitä yleishyödylliselle taholle, kuten kyläyhdistykselle, kansalaisjärjestölle tai luomutilalle. Leirit kestävät noin kymmenestä päivästä kahteen viikkoon, ja niitä järjestetään eri puolilla Suomea. Leireillä tehtävä työ ei vaadi erityistä ammattitaitoa, vaan niillä tärkeintä on yhdessä tekeminen ja eri kulttuurien välisen ymmärryksen kasvattaminen. Leirille osallistuminen antaa mahdollisuuden tutustua myös suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja ihmisiin.
Turvapaikanhakija- ja maahanmuuttajataustaisilta osallistujilta ei peritä leirille osallistumisesta maksua, ja KVT korvaa heidän matkakulunsa leirille halvimman saatavilla olevan julkisen kulkuyhteyden mukaan. Leirille osallistumisen ikäraja on 18 vuotta, mutta myös alaikäiset voivat osallistua yhdessä huoltajansa kanssa.
Maanantain 8.5. info ja leiritoiminnan esittely kestää puolisentuntia, ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille. Toivottavasti näemme infotilaisuudessa! Vinkkaathan tilaisuudesta myös saman kohderyhmän parissa työskenteleville kollegoille. Leirimme ovat hieno tilaisuus kerryttää uusia kokemuksia, ja pienenä järjestönä kaikki saamamme näkyvyys on avuksi, jotta viestiä saadaan eteenpäin. Vastaamme myös mielellämme sähköpostitse mahdollisiin kysymyksiin. Kysy myös muista esittelymahdollisuuksista esimerkiksi englanniksi.
Tässä olisi tilaisuus tehdä vapaaehtoistyötä joko hetken ideoiden tai pitkäjänteisemmin nuorten hyväksi.
KVT:lla on takana pitkä historia kansalaisjärjestönä, ja vapaaehtoistyön ja vapaaehtoisten muutokset ovat osa sekä 75-vuotiasta historiaa että hyvin todennäköisesti myös seuraavaa 75 toimintavuotta.
Viimeisten kolmen pandemiavuoden vaikutukset vapaaehtoistyöhön sekä meneillään olevan ilmastokriisin vaikutukset meihin kaikkiin näkyvät muun muassa siinä, kuinka erityisesti nuoret etsivät nyt uusia tapoja yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. KVT:n tavoitteena tänä kuluvana vuonna on arvioida, mitä toimintamme tarjoaa nuorille ja kehittää keinojamme nuorten vapaaehtoisten tavoittamiseen ja mielekkäiden vapaaehtoistyömahdollisuuksien tarjoamiseen heille. Kaikki ovat tervetulleita ja omasta osallistumisestaan voi päättää suunnittelun edetessä. Jos haluat olla mukana tässä työssä tai sinulla on ajatuksia siitä, miten toivoisit KVT:n kehittyvän nuorten parissa toimivana järjestönä, otathan yhteyttä Hannaan (*protected email*).
Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n kevätvuosikokous on tulossa tiistaina 18.4.2023 klo 17:30 Rauhanasemalla, Helsingissä (Veturitori 3).
Kevätvuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen. Vuosikokous on kaikille avoin, mutta vain jäsenillä on oikeus äänestää. Muista siis huolehtia, että olet liittynyt jäseneksi ennen kokousta. Kutsut lähetetään jäsenille suoraan, joten huolehdithan myös, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.
Lokakuun alussa järjestettiin jälleen Service Civil Internationalin vuosittainen suunnittelu- ja arviointitapahtuma Exchange Platform Meeting. EPM kokoaa yhteen SCIn jäsenjärjestöt ja kumppanit ympäri maailmaan vaihtamaan kuulumisia ja ideoimaan vapaaehtoisvaihdon tulevaisuutta. KVTn edustajana matkustin EPMään tänä vuonna maitse, koska KVT haluaa entistä paremmin huomioida ilmastonmuutosta toiminnassaan. Maata pitkin matkaamisella halusimme lisätä ymmärrystämme ilmastoystävällisestä matkustamisesta ja pienentää hiilijalanjälkeämme.
Tänä vuonna EPM järjestettiin Belgiassa, joten oli selvää, että taival sinne ei taittuisi yhdessä eikä ehkä kahdessakaan päivässä. Haasteena olikin matkareitin ja kulkupelien valitseminen niin, että budjetti ei ylity, eikä reissu käy liian raskaaksi pääkopalle ja istumalihaksille. Onneksi suunnittelun tueksi on nykyisin verkkosivuja, joista voi hakea vaihtoehtoja eri kulkuvälineille ja reiteille. Päädyimme rahtilauttaan Helsingistä Lyypekin kyljessä sijaitsevaan Travemündeen ja siitä jatkoon bussilla Bremenin kautta Brysseliin.
Matkapäivän aamuna pieni paniikin perhonen räpytteli vatsassa, ja eväät hupenivat siksi uhkaavasti jo satamassa. Meitä ilman kulkuvälinettä matkustavia nousi lautalle lopulta kaikenkarvainen poppoo; minä, kaksi nelijalkaista matkustajaa ihmisineen sekä suomalainen pariskunta. Matkakumppaneista oli heti kättelyssä apua, sillä kun valittelin pahoinvointipelkoani, yksi heistä kaivoi repustaan pahoinvointipillerin. Tasapainontasaajalle olikin käyttöä, koska ensimmäisenä yönä kelluva kehtoni kiikkui sen verran, että pilleri toimi ainakin henkisenä unileluna.
Puolentoista päivän merimatka osoittautui verkkaiseksi ja rauhankasvatukselliseksi kokemukseksi. Sekä mennen että tullen minulla oli hyttiseurana autolla liikkuvia naisia matkalla Pietarista Keski-Eurooppaan tai takaisin. Molemmat paljastuivat, kuten odotinkin, vieraanvaraisiksi ja lämpimiksi ihmisiksi. Toinen heistä toi minulle jopa ruokaa laivan buffetista havaittuaan, että en ollut ostanut ateriapakettia. Hyttikumppanin jättäminen ilman apetta ei tullut kuuloonkaan, vaikka vakuutin olevani hyvin evästetty. Suhtautumisessamme Venäjän säälimättömään hyökkäyssotaan Ukrainassa osin erosi, mutta saimme pidettyä yllä tasapainoa ajatustenvaihdon ja hyttirauhan välillä. Laivalla tulivat tutuksi myös poreallas sekä pitkät yöunet.
Perillä Travemündessa matka hostelliin taittui myöhäisestä ajankohdasta huolimatta sujuvasti. Vietin yön ihanassa vanhassa matkustajakodissa, joka halusi olla sveitsiläinen alppimaja, mutta sulki sisäänsä skootterikokoelman ja runsaan aamiaisen. Minulla oli aikaa myös tutustua Lyypekin vanhaankaupunkiin, museoihin ja kahviloihin.
Illalla koitti pelkäämäni kahdeksan tunnin bussivaellus Hollannin läpi Brysseliin. Jännitin yöbussia melkoisesti, sillä valvotun yön jälkeen minulta tuppaavat hukkumaan niin tavarat, suunnat kuin aikavyöhykkeetkin. Onneksi bussit kulkivat suhteellisen ajoissa ja olivat rauhallisia. Menomatkalla en tosin nukkunut yhtään ja paluumatkallakin vain pari säpsähtelevää tuntia. Euroopan vaurautta tihkuvaan pääkaupunkiin saavuin tyylikkäästi tukka rasvassa, mutta Brysselin upea arkkitehtuuri ja rennommat reunatienoot piristivät. Itse EPM sujui rattoisasti Belgian maaseudun maisemissa. Oli ilo tavata niin intohimoisesti vapaaehtois- ja rauhantyöhön suhtautuva joukko aktiiveja. Varpaatkin tulivat tallatuiksi kansantanssien tahdissa.
Paluumatka sujui jo puolisiksi rutiinilla, vaikka flunssa teki aamuyöisestä lautanodottelusta hitusen epämukavaa. Lempikaupunkini Bremen näytti suorastaan sadunomaiselta, kun sen katuja taapersi aamutuimaan. Oli kiehtovaa katsella, kun joenvarsipuistot ravistelivat aamu-usvaa rannoiltaan ja vanhankaupungin kojut venyttelivät verkkaisesti auki markiisejaan.
Kaiken kaikkiaan matkani oli onnistunut, jopa meditatiivinen. Maata pitkin ehtii haistaa, maistaa ja tutkia enemmän, niin elämänmenoa kuin aatoksiaan. Toisaalta väsymys, tavaroiden raahaaminen ja suihkun puute saivat ajoittain kaipaamaan lentokentän turruttavaa rutiinia. Aioin matkata maata pitkin toistekin, ainakin Itämeren ympärysmaihin.
Teksti ja kuvat: Virpi V.
Voit lukea lisää tarinoita vapaaehtoistyöstä sivuiltamme täältä.
Maailmanparantajan joulumyyjäiset sunnuntaina 11.12. kello 11-17 Rauhanaseman salissa, Itä-Pasilassa aivan kauppakeskus Triplan naapurissa. Tule hakemaan maailmaa parantavat joululahjat helposti! Paikalla myös kahvila, jos kahvi- tai glögihammastasi kolottaa.
Myyjäisissä pöytää pitävät:
– Rauhanliitto – Fredsförbundet – Sadankomitea – Aseistakieltäytyjät – Rauhanpuolustajat – Kansainvälinen Vapaaehtoistyö – PAND taitelijoiden rauhanjärjestö – Luontoliiton Susi-ryhmä – Kapua Malavi -ryhmä – Psykologien Sosiaalinen Vastuu – Naiset rauhan puolesta -ryhmä – Spartacus-säätiö – HTY:n naisosasto – Saferglobe
Esteettömyystiedot:
Me Rauhanasemalla toivomme, että mahdollisimman moni pystyy nauttimaan tiloistamme. Talo on kuitenkin osittain suojeltu yli 100-vuotias hirsitalo kolmessa kerroksessa, joten esteettömyys on meille sen takia hieman haasteellista.
Saliin, jossa joulumyyjäiset pidetään, pääsee kulkuluiskaa pitkin talon Messukeskuksen puoleiselta sivulta. Luiskan kulma on kymmenen astetta.
Salin wc-kopeista yksi on suurempi ja sen ovet saa avattua leveämmäksi. Wc-istuimessa on tukikaiteet. Tästä kopista löytyy myös kokoontaitettava hoitopöytä.
Rauhanasemalla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.