KVT:n infoillat kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä ke 3.4. Helsingissä ja to 4.4. Zoomissa

Mikä KVT? Missä, miten ja milloin kansainvälistä vapaaehtoistyötä voi tehdä? Tervetuloa KVT:n kevään infoiltoihin kuulemaan lisää!

KVT järjestää keväällä kaksi infoiltaa, joissa pääset tutustumaan kansainvälisen vapaaehtoistyön maailmaan. Vapaaehtoistyötä tehdään niin Suomessa kuin ulkomaillakin: Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Illan aikana kerromme erilaisista mahdollisuuksista osallistua vapaaehtoistyöhön esimerkiksi leirillä, pitkäaikaisvapaaehtoisena, leirinvetäjänä Suomessa tai muussa kotimaan toiminnassa. Esittelyn jälkeen voit myös kysellä lisää sinua kiinnostavista mahdollisuuksista.

Tervetuloa mukaan infoiltaan joko Helsingissä tai Zoomissa!

Ke 3.4. klo 18 infoilta Rauhanaseman Salissa Pasilassa (Veturitori 3). Tilan esteettömyystiedot löydät Rauhanaseman sivuilta.

To 4.4. klo 18 infoilta Zoomissa. Ilmoittaudu tapahtumaan Zoomissa etukäteen. Saat ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi vahvistusviestin, josta löydät linkin itse Zoom-tapahtumaan.

Järjestä vapaaehtoistyöleiri vuonna 2024

Tiedätkö työn, joka kaipaa tekijöitä? KVT tuo vuosittain kymmeniä kansainvälisiä vapaaehtoisia Suomeeen vapaaehtoistyöleireille. Etsimme nyt leirikesän mahdollistajia eli leirinjärjestäjiä vuodelle 2024! Onko sinulla kohennusta kaipaava kylätalo, kitkemistä tarvitseva luomupelto tai paikallistapahtuma ilman apukäsiä ja visionäärejä? Järjestä kansainvälinen vapaaehtoistyöleiri tai vinkkaa asiasta tutuille.

Mikä vapaaehtoistyöleiri?

  • Leirille osallistuu 8 – 14 vapaaehtoista sekä Suomesta että ulkomailta ja 2 suomalaista leirinvetäjää. 
  • Leiri kestää kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon.
  • Leirillä tehdään käytännönläheistä työtä, joka ei vaadi erityistä ammattitaitoa.
  • Leirin voi järjestää yleishyödyllinen yhteisö kuten yhdistys, oppilaitos, kunnallinen nuorisotoimi, osuuskunta tai seurakunta.
  • Leirin järjestävä yhteisö tarjoaa talkooperiaatteen mukaisesti vapaaehtoisille ylläpidon sekä työnohjauksen.
  • Useimmat leirit järjestetään kesällä, mutta leirin järjestäminen myös muuhun vuodenaikaan tai jopa verkossa on mahdollista.
  • KVT rekrytoi vapaaehtoiset sekä auttaa käytännön asioiden hoitamisessa.

Miksi järjestäisin leirin?

Leiri on hyvä tapa saada hoidettua tehtävä, jolle ei tunnu löytyvän aikaa tai tekijöitä. Leirin avulla saatte myös näkyvyyttä yhdistyksenne toiminnalle ja kotipaikallenne, levitettyä osaamistanne sekä innostettua uusia ihmisiä leirin teeman pariin.

Parhaimmillaan leirit elävöittävät paikallisyhteisöjä ja luovat monikulttuurisia kohtaamisia pienille paikkakunnille. Jos yhdistyksesi tai yhteisösi on vailla reipasta talkooapua, älä epäröi ottaa yhteyttä!

Mitä leirin järjestäminen maksaa?

Leirin järjestäjät maksavat KVT:n yhteisöjäsenmaksun, joka on 220€ vuonna 2024. Lisäksi perinteisillä leireillä leirinjärjestäjä vastaa leiriläisten majoitus- ja ruokakuluista leirin aikana. Ruokabudjetti on useimmilla leireillä noin 1500 euroa, kun leiri kestää 10 päivää ja osallistujia on 10. KVT:n kautta voit järjestää myös virtuaalileirin, jolloin ruoka- ja majoituskuluja ei tule.

Kuvassa on Food Not Bombs kyltillä varustettu ruuanjakelukoju, jossa kaksi ihmistä jakaa ruokaa.
Kuva: Pauli Putkiranta, 2022

Millaisia leirejä on aiemmin ollut?

Ylen tekemä videopätkä Äijälän perhekodin leiristä

Video Mankilan leiristä 2017

Videokoonti kesän 2016 leireistä

Video Tavastkengän leiristä

KVT:n vapaaehtoisten tarinoista löydät myös kokemuksia aiemmilta leirijärjestäjiltä (mm. Porvoo, Mäntsälä, Veneskoski, Forssa). Kesällä 2023 järjestettiin leirejä kuusi ympäri Suomen pohjoisimpana paikkana Kaukosen Vesihuolto-osuuskunta Kittilässä.

Kiinnostuitko? Täytä alustava kysely (virtuaalileiriä suunnitteleville on oma alustava kysely) tai lue lisää leirinjärjestämisestä nettisivuiltamme. Leirijärjestäjän oppaasta saat paljon lisätietoa. Meihin voit myös olla yhteydessä kaikkien leireihin liittyvien kysymysten kanssa:

Tule mukaan KVT:n johtokuntaan

Kiinnostaako yhdistystoiminta ja syvempi tutustuminen pienen järjestön hallintoon? Haluatko päästä aitiopaikalle vaikuttamaan siihen, mitä KVT:ssa tehdään? Hae mukaan johtokuntaan vuodelle 2024!

Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry on toiminut rauhan ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi ihmisten välille jo yli 70 vuoden ajan. KVT järjestämillä vapaaehtoisleirillä eri taustoista tulevat vapaaehtoiset työskentelevät yhteisen tavoitteen eteen, mikä auttaa käsittelemään ennakkoluuloja ja kaatamaan raja-aitoja. KVT:n toiminta on ruohonjuuritason rauhantyötä, joka nojaa yhdessä tekemiseen ja yhdenvertaisuuteen.

KVT:n toimintaa suunnittelee ja toteuttaa 10-12 vapaaehtoisesta koostuva, KVT:n jäsenten valitsema johtokunta eli johtis. Johtiksessa pääset tutustumaan syvemmin KVT:n toimintaan ja rauhantyöhön sekä kotimaassa että kansainvälisesti, saat kokemusta toiminnasta järjestön hallituksessa ja pääset tekemään merkityksellistä vapaaehtoistyötä mahtavassa porukassa. Johtislaisena kehität taitojasi perinteisen hallitustyöskentelyn lisäksi osallistumalla tapahtumiin, koulutuksiin ja seminaareihin.

Johtokunta kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja kokouksia järjestetään johtislaisten toiveiden mukaan sekä lähi- että etämuodossa. Myös lähikokouksiin on tarvitaessa mahdollista osallistua etänä.

Johtikseen olet tervetullut kaikenmittaisella järjestökokemuksella; tehtävää löytyy sekä aloittelijoille että konkareille. Johtislaiset jakavat tehtäviä keskenään kiinnostuksenkohteidensa mukaan, eikä kaikkea tarvitse osata valmiiksi. Tärkeintä on innostus KVT:ssa vaikutamiseen, aktiiviseen johtistyöskentelyyn sekä KVT:n arvomaailman jakaminen.

Jos kiinnostuit tai haluat kysyä lisää, lähetä lyhyt esittely itsestäsi puheenjohtaja Hanna Raskille () 17.11. mennessä. Kerro esittelyssä ainakin kuka olet, miten hyvin tunnet KVT:n ja miksi johtokunnan jäsenyys kiinnostaa sinua. Johtokunnan vuoden 2024 uudet jäsenet valitaan KVT:n syysvuosikokouksessa tiistaina 28.11.2023.

HUOM! Johtokunnalle on haussa myös uusi puheenjohtajisto ensi vuodelle.

KVT:lle valitaan vuosittain puheenjohtaja sekä vuoden alussa johtokunnan kesken 1-2 varapuheenjohtajaa. Puheenjohtajalta toivotaan jo ainakin jonkinlaista KVT:n toiminnan tuntemusta sekä kokemusta hallitustoiminnasta. Puheenjohtajiston tehtäviä ovat muunmuassa johtokunnan kokousten vetäminen ja kokousten valmistelu yhdessä toiminnanjohtajan kanssa, KVT:n edustaminen työnantajana, vuosittaisen toimintasuunnitelman ja -kertomuksen koordinointi sekä yhdistyksen talouden tarkempi seuranta yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Jos kiinnostuit, ole yhteydessä Hannaan ja kysy lisää! Puheenjohtaja valitaan muun johtokunnan tavoin syysvuosikokouksessa 28.11.2023.

Haku auki KVT:n työryhmiin ja somerinkiin

Haluaisitko tehdä vapaaehtoistyötä Suomessa tai onko mielessäsi jokin tietty KVT:n toiminnan osa-alue, johon haluaisit tutustua paremmin? Etsimme nyt uusia vapaaehtoisia KVT:n työryhmiin!

Työryhmillä on tärkeä rooli KVT:n ydintoiminnan, kuten Suomen leirien ja pitkäaikaisvapaaehtoisvaihtojen pyörittämisessä. Työryhmään liittyminen tarjoaa siis hyvän mahdollisuuden päästä tutustumaan syvällisemmin sekä KVT:n toimintaan että kansainvälisen vapaaehtoistyön kenttään yleensä. Ryhmistä löytyy monenlaista tekemistä; viestinnästä ja ohjemateriaalien tuottamisesta valmentamiseen ja leirivierailuihin. KVT:lla toimii tällä hetkellä kaksi aktiivista työryhmää:

Koordis

Ihmisiä pöydän ääressä. Pöydällä paperilappuja, joissa tekstiä.

Koordis on Suomen leiritoiminnan koordinointiryhmä, joka muun muassa etsii ja kontaktoi paikalliset järjestäjätahot kotimaan leireille, rekrytoi ja valmentaa leirinvetäjät, vierailee leireillä kesäisin sekä arvioi kuluneen leirikauden sen päätyttyä. Koordiksessa pääset siis vaikuttamaan siihen, millaisia leirejä KVT:lla järjestetään ja olemaan mukana mahdollistamasta leirikokemusta niin kansainvälisille leiriläisille, leirin vetäjille kuin leirinjärjestäjille. Nyt syksyllä koordiksessa on työn alla erityisesti leirin järjestäjien haku ensi kesän leirikaudelle! Jos koordiksen toiminta kiinnostaa, voit kysyä lisää järjestökoordinaattori Gweal Monykuanylta:

Pave

Pave-ryhmä koordinoi KVT:n pitkäaikaisvapaaehtoisvaihtoa: käsittelee hakemukset, haastattelee ja valmentaa maailmalle lähtevät vapaaehtoiset, kerää palautetta palaavilta vapaaehtoisilta sekä vastaa pitkäaikaisvapaaehtoisuudesta kiinnostuneiden kyselyihin. Ryhmässä pidetään lisäksi yllä yhteyksiä kumppanijärjestöihin ulkomailla ja osallistutaan pitkäaikaisvapaaehtoisvaihtojen kehittämiseen kansainvälisen kattojärjestömme SCI:n tasolla. Jos sinulla on ennestään omaa kokemusta pitkäaikaisvapaaehtoisuudesta tai muuten ainakin alustavaa aiheen tuntemusta ja pave-ryhmän toiminta kiinnostaa, voit olla yhteydessä Anni Lamposeen ().

Sosiaalisen median vapaaehtoisrinki ja yhdenvertaisuustyöryhmä

Näiden kahden työryhmän lisäksi etsimme KVT:n toimintaa jo jonkin verran tuntevia vapaaehtoisia somerinkiin auttamaan KVT:n sosiaalisen median kanavien (Facebook, Instagram) ylläpitämisessä. Ringissä mukana olevat vapaaehtoiset päivittävät sisältöä some-kanaviin vuoroviikoin ennalta sovittuihin teemoihin liittyen. Jos haluaisit olla mukana kehittämässä ja toteuttamassa KVT:n someviestintää, ota yhteyttä Hanna Raskiin (). Kuulemme myös mielellämme, jos sinulla on uusia ideoita joita haluaisit päästä toteuttamaan KVT:n viestinnässä!

KVT:lla on aikaisemmin toiminut myös yhdenvertaisuustyöryhmä. Yhdenvertaisuustoiminnan tavoitteena on tukea KVT:n toiminnan avoimuutta mahdollisimman monenlaisista taustoista tuleville vapaaehtoisille, ja ryhmä on ollut mukana muun muassa tiedottamassa kotimaan leiritoiminnasta Suomessa asuville turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. Ryhmä on tällä hetkellä epäaktiivinen, mutta sitä pyritään käynnistämään uudelleen lähitulevaisuudessa. Jos siis yhdenvertaisuusasiat kiinnostavat ja haluaisit olla mukana edistämässä niitä KVT:lla, voit olla yhteydessä Hannaan (ks. sähköposti yllä)!

Tervetuloa KVT:n Vapaaehtoispäiville 30.9.-1.10.!

Ohoi KVT:n vapaaehtoiset ja tukijat! 

Olitko kesällä KVT:n kautta leirillä tai pitkäaikaisvapaaehtoisena? Oletko entinen KVT:n aktiivi ja haikalet taas yhteyttä sinulle rakkaaseen yhteisöön? Onko lähipiirisi lopen kyllästynyt leiritarinoihisi? Kiinnostaako kansainvälinen vapaaehtoistyö? Ei hätää, KVT:n legendaariset vapaaehtoispäivät ovat täällä taas! 

Luvassa on kaksi päivää timanttista ohjelmaa, chillausta hyvässä seurassa ja tietenkin hyvää ruokaa! Tilaisuuteen ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhat vapaaehtoiset ja jäsenet. 

Tule mukaan parantamaan maailmaa vanhojen tuttujen ja uusien ystävien seurassa!

Mitä?

Kaksipäiväinen yhteisötapahtuma Helsingissä Rauhanasemalla. Tavoitteena tutustua KVT:hen ja toisiin vapaaehtoisiin sekä vaihtaa kokemuksia vapaaehtoisuudesta ja rauhantyöstä Suomessa ja maailmalla. Lauantaina ohjelmassa on mm. vierailu ukrainalaisten avustuskeskukseen, kuluneen vuoden toiminnan arviointia sekä mahdollisuus oppia lisää väkivallattomasta vuorovaikutuksesta ymmärryksen ja yhteyden rakentajana. 

Sunnuntaina vietämme aikaa luonnossa ja rantaudumme sen jälkeen Rauhikselle hengaamaan ja väsäämään pinssejä omaksi ja KVT:n varainhankinnan iloksi. Voit osallistua tilaisuuteen joko yhtenä tai molempina päivinä.

Mikäli tulet kaukaa ja tarvitset yösijaa, ilmoita siitä ilmoittautumislomakkeella niin järjestellään sohvapaikkoja.

Kenelle?

KVT:n jäsenille, alumneille, vapaaehtoisille ja KVT:n toiminnasta kiinnostuneille. Olet tervetullut mukaan, olipa yhteytesi KVT:hen tuore tuttavuus tai vuosia jatkunut liitto. Ei haittaa vaikka leirimatkasi tai johtispestisi on vuosien takaa, yhteisömme kaipaa niin uutta kuin kokenutta kaartia! 

Missä ja milloin?

Lauantai-sunnuntai 30.9.-1.10.2023
Rauhanasema
Veturitori 3
00520 Helsinki

Ohjelma (muutokset mahdollisia)

Lauantaina 30.9.

Aamupala 9.30, 10.00 alkaen varsinainen ohjelma

  • Kuluvan vuoden arviointia pienryhmissä
  • Vierailu Ukraina-apu -keskukseen Vallilassa
  • Lounas
  • Vapaaehtoisten kokemuksia meiltä ja maailmalta – Tule mukaan toimintaan!
  • Rauhanomainen vuorovaikutus (Nonviolent Communication) alustus ja workshop

Noin klo 18 alkaen vapaamuotoista yhdessäoloa, mahdollisuus dokumentin katseluun, saunaan jne.

Sunnuntaina 1.10.

noin klo 11.00-14.00  

  • retki Viikin luontopolulle sekä piknik (mahdollisuuksien mukaan lintujen tarkkailua, ainakin osin nyyttäriperiaatteella, ajankohta tarkentuu)

noin klo 14.00-16.00 

  • Hengailua ja rintamerkkityöpaja Rauhanasemalla

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoispäiville 25.9.2023 mennessä tällä lomakkeella

Muista ilmoittaa mm. osallistutko vain toiseen vai molempiin päiviin ja kerro myös tarvitsetko majoitusta Helsingissä. Ukraina-apu -keskukseen on myös mahdollista viedä lahjoitustavaraa keskuksen toiveiden mukaan. Ilmoitamme lahjoitustoiveista tarkemmin osallistujille.

Nähdään pian!


KVT:n etäinfoilta kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä to 12.10.

Mikä KVT? Missä, miten ja milloin kansainvälistä vapaaehtoistyötä voi tehdä? Tervetuloa KVT:n infoiltaan kuulemaan lisää!

KVT järjestää 12.10. klo 18 Zoomissa infoillan, jossa pääset tutustumaan kansainvälisen vapaaehtoistyön maailmaan. Vapaaehtoistyötä tehdään niin Suomessa kuin ulkomaillakin: Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Illan aikana kerromme erilaisista mahdollisuuksista osallistua vapaaehtoistyöhön esimerkiksi leirillä, pitkäaikaisvapaaehtoisena, leirinvetäjänä Suomessa tai muussa kotimaan toiminnassa. Esittelyn jälkeen voit myös kysellä lisää sinua kiinnostavista mahdollisuuksista.

Ilmoittaudu tapahtumaan Zoomissa etukäteen. Saat ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi vahvistusviestin, josta löydät linkin itse Zoom-tapahtumaan.

KaVan infoilta kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä 13.9. (Zoom)

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa tai kauempana? Tervetuloa Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkosto KaVan infoiltoihin! Tilaisuuksissa saat tietoa vaihtoehdoista lähteä vapaaehtoistyöhön maailmalle KaVan jäsenten kautta ja kuulet vapaaehtoisten kokemuksista.

Ilfoilta järjestetään etänä keskiviikkona 13.9. klo 18-19:30
Ilmoittaudu mukaan: https://zoom.us/meeting/register/tJcudOyprDwoHdzTXefxiRAkCunBcCVJ59FA
Ilmoittauduttuasi saat automaattisesti linkin Zoom-tapaamiseen. Zoomin saavutettavuustiedot löytyvät osoitteesta zoom.us/accessibility.

Infotilaisuus on kaikille avoin ja se pidetään suomeksi. Osallistujat sitoutuvat osaltaan rakentamaan ilmapiiriä, jossa kaikkia kunnioitetaan.

Kansainvälisen Vapaaehtoistyön Verkostoon kuuluvat Allianssin nuorisovaihto, Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT) ja Maailmanvaihto ry – ICYE Finland.
KaVa edistää laadukasta ja vastuullista vapaaehtoistyötä.
– Verkoston jäsenet lähettävät vapaaehtoistyöntekijöitä ulkomaille paikallisiin ruohonjuuritason hankkeisiin ja vastaanottavat vapaaehtoistyöntekijöitä Suomeen.
– Vapaaehtoistyöjaksot kestävät muutamista viikoista vuoteen.
– Vapaaehtoistyölle on mietitty tavoite ja tarkoitus eikä toiminnalla tavoitella taloudellista hyötyä.
– Vapaaehtoistyön tavoitteena on kulttuurienvälinen oppiminen ja globaalin vastuun sekä aktiivisen kansalaisuuden vahvistaminen.
– Suomessa mukaan voi tulla kotikansainvälistymään verkoston vapaaehtoistoimintaan.

Tervetuloa!

Vielä ehdit hakea vapaaehtoistyöleirille!

Kaikki avoinna olevat leirit löydät täältä: https://workcamps.sci.ngo/icamps/

Samalla toivotamme kaikille ihanaa kesää! Yllä olevan kuvan on ottanut leirinvetäjämme Jonna matkalla Tuusulan leirille kesäkuun alussa. Vaikka kesä on vilkasta aikaa KVT:lle, on osa toiminnoistamme kesälomilla ja toimisto hieman hiljaisempi. Olemme kuitenkin tavoitettavissa arkipäivisin, joten ole yhteyksissä tai sovi tapaamisesta.

Ekofarmilla kauniissa eteläisessä Virossa

Syksyllä 2022 istuin koneen ääreen ja yksinkertaisesti googletin sanat ”vapaaehtoistyö” ja ”ulkomailla”. Hakukone tarjosi lukuisten eri organisaatioiden sivuja, joista Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry, lyhyemmin KVT, tuntui sopivan minulle parhaiten.

Löysin oman suosikkini hyvin nopeasti, joten toukokuussa 2023 lähdin kahdeksi viikoksi etelä-Viron maaseudulle, ekofarmille. Kingu Marjad -farmi sijaitsee keskellä peltoja, 45 kilometrin päässä Tartosta. Taitoin matkan laivalla ja bussilla. Farmia pyörittää äiti ja poika, ja minun lisäkseni vapaaehtoistyöntekijöiksi tuli eteläkorealainen, japanilainen ja ranskalainen.

Kasvihuone, jossa voin ovi puun vierellä kevätmaisemassa.
Kuva puutarhasta talon ikkunasta otettuna.

Työ farmilla oli hirmu mukavaa, ja se oli hyvin pitkälti sitä, mitä leirikuvailussa oli luvattu. Parin viikon aikana me mm. maalasimme lankkuja, kitkimme raparperipuskia, korjasimme ankkojen kotia, istutimme perunaa ja papuja ja kaalia, rakensimme kasvihuoneen valmiiksi, istutimme piparminttua ja vaahteran taimia ja leikkasimme pensasaidan matalaksi. Farmiperhe oli todella sydämellinen ja vieraanvarainen. Saimme pestä pyykkiä heidän kotonaan, meille jokaiselle järjestettiin oma pistorasia sängyn viereen, ja mitä vain elintarviketta tai tavaraa keksimme pyytää, he hoitivat asian. Me vapaaehtoiset majoituimme omassa rakennuksessa, jossa oli makuuhuone, keittiö, olohuone sekä saunatila peseytymistä varten. Yllätyksenä tuli se, että me kaikki nukuimme samassa huoneessa, mutta nopeasti siihen tottui, eikä työpäivien jälkeen iltaisin tarvinnut kauaa odotella unta.

Kuvassa kottikärryt kasvihuoneessa

Elämä farmilla on todella rauhallista ja luonto on koko ajan läsnä. Kahden viikon aikana linnut lauloivat aamusta iltaan, tuomi puhkesi kukkaan, täysikuu loisti rypsipellon yllä ja öisin näkyi huiman paljon tähtiä (ainakin näin kaupunkilaisen mielestä). Saimme tehdä todella monipuolisesti ja vaihtelevasti eri työtehtäviä, ja iltapäivisin olimme likaisia ja hyvällä tavalla väsyneitä. Saunassa peseytyminen oli muutamalle vapaaehtoiselle todella eksoottinen kokemus. Työpäivät olivat noin kuuden tunnin mittaisia, ja saimme itse vaikuttaa siihen, halusimmeko joku päivä aloittaa työt vähän myöhemmin tai pitää pidemmän tauon. Aikataulujen sopiminen oli superjoustavaa.

Viikonloput meillä oli lomaa. Ensimmäisenä viikonloppuna saimme yllättäen myös perjantain vapaaksi, joten matkustimme kaikki neljä vapaaehtoista Latviaan, Riikaan. Koin, että opimme sen reissun aikana toisistamme paljon lisää, ja siksikin jälkimmäinen viikko farmilla oli vähän erilainen. Nyt sekä työt että työkaverit olivat jo tutumpia.

Keskiaikaisia rakennuksia kaupungin torilla
Korkea patsas, jonka edessä kukkia ja ihmisiä

Jos sinusta tuntuu, että tekisi mieli lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille, mutta jännittää kyllä pahuksen paljon, niin suosittelen kokeilemaan! Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että vapaaehtoistyöhön kerääntyy todella mukavia ihmisiä. Niin kliseistä kuin se onkin, kannattaa pyrkiä olemaan leirillä ennen kaikkea avoimin ja joustavin mielin. Paikka ei takuulla ole juuri sellainen, kuin ajattelit, ja jonkinlaisia epämiellyttäviäkin yllätyksiä tulee. Ihmiset ovat ihania, mutta myös kummallisissa jutuissa outoja ja hetkittäin rasittavia. Antoisinta leirielämä on silloin, kun pystyy uteliaisuuden ja huumorin kautta oppimaan ja ihmettelemään kaikkea uutta.

Peltomaisema keväällä, jossa vihreitä taimia. Taustalla vaalea iltataivas, jolla kuu.
Neljä ihmistä selin kuvanottajaan ympäristötaideteoksen edessä

Kuvat ja teksti: J. Lahdenmäki

Infotilaisuus ma 8.5. turvapaikanhakijoiden tai kotoutumisvaiheessa olevien maahanmuuttajien kanssa työskenteleville

Kesäisin tarjoamma kansainvälisillä Suomen vapaaehtoistyöleireillämme osallistumismahdollisuutta turvapaikanhakijoille ja muille hiljattain Suomeen tulleille maahanmuuttajille. Haluamme tukea heitä, joilla sosiaalisten verkostojen luominen Suomessa on vielä alkuvaiheessa, ja joille osallistuminen maksulliseen harrastustoimintaan on taloudellisesti tai muusta elämäntilanteesta johtuen haastavaa.

Järjestämme maanantaina 8.5. kello 13 eteenpäin erityisesti turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien parissa työskenteleville infotilaisuuden, jossa kerromme tarkemmin kohderyhmien vapaaehtoistyömahdollisuuksista. Leiritoiminnan esittely kestää puolisentuntia, ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille. Jos kiinnostuit, voit ilmoittautua Zoomissa järjestettävään tapahtumaan etukäteen tämän linkin kautta.

Leireillä eri taustoista tulevat vapaaehtoiset tekevät ryhmässä töitä yleishyödylliselle taholle, kuten kyläyhdistykselle, kansalaisjärjestölle tai luomutilalle. Leirit kestävät noin kymmenestä päivästä kahteen viikkoon, ja niitä järjestetään eri puolilla Suomea. Leireillä tehtävä työ ei vaadi erityistä ammattitaitoa, vaan niillä tärkeintä on yhdessä tekeminen ja eri kulttuurien välisen ymmärryksen kasvattaminen. Leirille osallistuminen antaa mahdollisuuden tutustua myös suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja ihmisiin.

Turvapaikanhakija- ja maahanmuuttajataustaisilta osallistujilta ei peritä leirille osallistumisesta maksua, ja KVT korvaa heidän matkakulunsa leirille halvimman saatavilla olevan julkisen kulkuyhteyden mukaan. Leirille osallistumisen ikäraja on 18 vuotta, mutta myös alaikäiset voivat osallistua yhdessä huoltajansa kanssa.

Maanantain 8.5. info ja leiritoiminnan esittely kestää puolisentuntia, ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille. Toivottavasti näemme infotilaisuudessa! Vinkkaathan tilaisuudesta myös saman kohderyhmän parissa työskenteleville kollegoille. Leirimme ovat hieno tilaisuus kerryttää uusia kokemuksia, ja pienenä järjestönä kaikki saamamme näkyvyys on avuksi, jotta viestiä saadaan eteenpäin. Vastaamme myös mielellämme sähköpostitse mahdollisiin kysymyksiin. Kysy myös muista esittelymahdollisuuksista esimerkiksi englanniksi.

Täältä löydät KVT:n tämän kesän leirit.

Lisätietoa KVT:stä, vapaaehtoistyöleireistä ja erityisesti tälle kohderyhmälle suunnatusta toiminnastamme löytyy myös täältä: