Päivitys: Vapaaehtoisvaihto mahdollista rajoitetusti

KVT:n johtokunta käsitteli kokouksessaan 6.7. koronavirustilannetta ja sen vaikutuksia KVT:n toimintaan. Matkustusrajoitusten keventyessä ulkomaille suuntautuvaa vapaaehtoistyötä voidaan nyt avata rajoitetusti.

KVT noudattaa kaikessa toiminnassa vastuullisuuden periaatetta eikä tässä tilanteessa kansainvälistä liikkuvuutta voi kaikkialla maailmassa edistää. Haluamme kuitenkin toiminnallamme rakentaa rauhaa niillä alueilla ja niillä tavoin kuin se on mahdollista niin Suomessa kuin ulkomailla sekä tarjota vapaaehtoisillemme mielekästä tekemistä turvallisesti.

Tällä hetkellä lyhytaikaiseen vapaaehtoistyöhön (kansainväliset vapaaehtoistyöleirit) pääsee EU/Schengen-alueelle sekä niihin maihin, joihin rajaliikenne on normalisoitunut (tällä hetkellä Bulgaria, Romania, San Marino sekä Vatikaani). Nämä maat muuttuvat Valtioneuvoston suositusten mukaisesti. Vapaaehtoisten tulee kuitenkin tarkistaa kyseisen maan maahantulosäännökset ja noudattaa niitä. Suomessa asuvia vapaaehtoisia hyväksytään tänä kesänä myös Suomen leireille ja kannustamme edelleen myös osallistumaan niille.

Suomeen vapaaehtoistyöleirille hyväksytään tällä hetkellä vapaaehtoisia samoista maista.

Pitkäaikaisvaihto avataan rajoitetusti syyskuusta alkaen. Rauhantyölle ja kulttuurienväliselle oppimiselle on tarvetta myös tässä maailmanajassa, mutta toki kansainvälistä liikkuvutta täytyy toteuttaa erittäin harkiten. Lähteminen on mahdollista silloin, kun vapaaehtoisella on täysi koronarokotussarja ja kohdemaa ja -projekti pystyvät vastaanottamaan vapaaehtoisia. Tilanne tarkastetaan kunkin vapaaehtoisen ja kohdemaan kohdalla yksilöllisesti.

Täysi koronarokotussarja on tärkeä, sillä monilla mailla ja alueilla terveydenhuolto on jo nyt koetuksella, palveluiden saatavuus on rajoitettua tai terveydenhuoltoa ei ole mitoitettu matkaajia ajatellen. Emme halua lisätä terveydenhuollon painetta tarpeettomasti.

Johtokunta ja työryhmät suunnittelevat edelleen myös verkossa toteutettavaa toimintaa syksylle. Tiedotamme näistä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa. Nostamme myös esille kumppanijärjestöjemme maailmalla tekemiä aloitteita, joihin voit osallistua etänä.

Seuraamme edelleen koronatilanteen kehittymistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ja keskustelemme tilanteesta kuukausittain johtokunnan kokouksessa. Keskustelemme säännöllisesti myös kansainvälisen verkoston Service Civil Internationalin (SCI) kanssa. Tiedotamme kaikista uusista päätöksistä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa, SCI:n yhteisistä päätöksistä tulee tiedotteet SCI:n sivuille

Mikäli sinulla on kysyttävää KVT:n päätöksistä tai toiminnasta, voit olla yhteydessä KVT:n toimistoon: .