Vapaaehtoiskuulumisia SCI:n kansainvälisestä sihteeristöstä

Tällä kertaa blogissa kertoo vapaaehtoiskokemuksistaan Suvi Helko, joka suorittaa tällä hetkellä European Voluntary Service -vapaaehtoisjaksoa SCI:n kansainvälisessä sihteeristössä Antwerpenissä. Lue Suvin Belgian kuulumisia ja EVS-kokemuksia täältä!

Teksti ja kuvat: Suvi Helko

Miten päädyit lähtemään EVS:ksi, ja miksi juuri sinne?

Valmistuttuani yliopistosta minulla on ollut selkeät suunnitelmat työskennellä ulkomailla kansainvälisen yhteistyön hyväksi. Muutama vuosi sitten koordinoin KVT:n vapaaehtoistyöleirin Suomessa, ja siitä lähtien olen seurannut KVT:n kuulumisia Facebookin kautta. Sitä kautta bongasin viime keväänä ilmoituksen, jossa etsittiin EVS-vapaaehtoista SCI:n kansainväliseen sihteeristöön Antwerpeniin. Belgia oli minulle jo tuttu maa vaihto-oppilasvuoden ja työharjoittelun vuoksi, ja vaikken alun perin edes oikein tiennyt, mikä on EVS, projektin kuvaus kuulosti niin sopivalta minulle, että hain paikkaa heti. Työhaastattelu järjestyi pian ja muutaman päivän kuluttua haastattelusta sain kuulla, että minut oli valittu projektiin hoitamaan Building Bridges –kampanjaa ja varainkeruuta. Työnkuvaani kuuluu myös Belgian flaaminkielisen SCI-jäsenjärjestön VIA:n saapuvien vaihto-opiskelijoiden koordinaattorina toimiminen.

Millaista aikaisempaa kokemusta sinulla on vapaaehtoistyöstä?

KTV:n leirinvetäjänä toimimisen lisäksi vietin kesällä 2015 kolme kuukautta maanjäristysten jälkeisessä Nepalissa vapaaehtoistyöntekijänä paikallisessa koulussa. Opintojeni ohella toimin myös useita vuosia Turun YK-yhdistyksen vapaaehtoisena maahanmuuttajien läksykerhossa.

 

Mitkä olivat odotuksesi EVS-vapaaehtoiseksi lähtiessä, ja miten ne ovat toteutuneet tähän mennessä? Mitä uutta olet oppinut?

Olen nyt vähän yli vuoden mittaisen EVS-projektini puolivälissä, ja tähän mennessä kaikki odotukseni projektin suhteen ovat täyttyneet tai jopa ylittyneet. Olen saanut paljon vastuuta ja tehnyt oikeastaan samoja tehtäviä kuin täyspäiväinen projektikoordinaattori. Alkuperäisten tehtävieni lisäksi suuren osan työajastani on vienyt A Route To Connect –projektin koordinointi, johon kuuluu seminaarin ja opintomatkan järjestämistä ja yhteistyötä kansainvälisen tiimin kanssa. Olen päässyt matkustamaan töiden puitteissa Unkariin, Hollantiin ja Espanjaan, ja tänä keväänä lähden kolmeksi viikoksi järjestämään opintomatkaa Balkanin maiden halki Sloveniasta Kroatiaan, Serbiaan, Makedoniaan ja Kreikkaan.

EVS-projektini aikana olen oppinut muun muassa editoimaan videoita, päivittämään nettisivuja ja luomaan infografiikoita. Tavanomainen työpäivääni kuuluu sähköpostiin vastailua, erilaisten dokumenttien valmistelua sekä tapaamisia kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa kasvokkain ja Skypen välityksellä.

                                                                       Staff meeting Brysselissä

                                                                         Toimistokoira Takeo

Millaista on työsi ja arkielämäsi Antwerpenissä? Millaista on ollut sopeutuminen uuteen ympäristöön?

Belgia oli minulle jo ennestään tuttu maa, melkein kuin toinen kotimaani. SCI:n toimistossa Antwerpenissa on todella hyvä ilmapiiri, ja tunsin itseni tervetulleeksi jo heti alusta alkaen. Kaikki työntekijät tulevat eri maista – Italiasta, Ranskasta, Serbiasta, Hong Kongista ja niin edelleen. Täällä on lisäkseni kolme muuta täyspäiväistä nuorta vapaaehtoista, ja vietämme usein aikaa yhdessä myös töiden jälkeen ja viikonloppuisin. Työkieleni on englanti, mutta vapaa-ajalla olen päässyt treenaamaan myös flaamin kielen taitoani.

Terveisiä pitkäaikaisvapaehtoiseksi lähtemistä harkitseville?

Suosittelen ehdottomasti lähtemään EVS-vapaaehtoiseksi! Projektiin kuuluu, että vapaaehtoiselle korvataan matka-, asumis- ja ruokakulut, eikä työskentelystä tarvitse maksaa ohjelmamaksua, kuten monista muista kansainvälisistä vapaaehtoistyöprojekteista. EVS-vapaaehtoisena saa hyödyllistä työkokemusta. Kannattaa kuitenkin valita paikka tarkasti, sillä olen tavannut monia EVS-vapaaehtoisia, jotka eivät ole olleet tyytyväisiä projektiinsa, jos esimerkiksi majoitus on ollut isäntäperheessä tai projektin sijainti maaseudulla kaukana kaupungista ja omanikäisestä seurasta.

                                                                Building Bridges -tiimi Budapestissa

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *