Vapaaehtoinen valokeilassa: Saara Kytömäki

Saara Kytömäki on KVT:n johtokunnan jäsen, ja aktiivisesti mukana toiminnassa myös monella muulla tapaa. Alunperin Saaran houkutti mukaan KVT:hen onnistunut vapaaehtoiskokemus Keniassa.

Kuva: Saara KytömäkiKuka olet ja mitä teet?

Olen Saara, opintojeni loppusuoralla oleva luokanopettajaopiskelija.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Maailma ei ole valmis, ja halu osallistua vapaaehtoistoimintaan ehti kyteä rinnassani kauan. Olin vuosikaudet haaveillut lähteväni jonakin päivänä vapaaehtoisopettajaksi, ja kun opintoni olivat jo loppusuoralla, tunsin sen olevan oikea hetki. Koin, että opintojen ja työkokemuksen puolesta minullakin olisi jotain annettavaa ja halusin oppia lisää ja laajentaa perspektiiviäni globaalimmaksi.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

Tutkailtuani eri järjestöjä huomasin KVT:n edustavan juuri sellaista järjestöä, jonka arvomaailman allekirjoitan täysin.

Toimintaan tulin mukaan viime vuonna, kun lähdin pitkäaikaisvapaaehtoisena länsi-Kenian maaseudulle peruskoulun opettajaksi. Vietin Keniassa seitsemän antoisaa ja työntäyteistä kuukautta, joiden aikana sain kokea, mitä parhaimmillaan tarkoittaa sydämellinen vieraanvaraisuus. Parasta ja hienointa oli, miten minut otettiin vastaan paikalliseen elämään täysivaltaisena työ- ja kyläyhteisön jäsenenä ja tietysti ystävystyminen lasten ja aikuisten kanssa.

Mikä on sinulle tärkeää kansainvälisessä vapaaehtoistyössä?

Tärkeintä kansainvälisessä vapaaehtoistyössä on mielestäni se, että se on vilpitöntä ja kunnioittavaa kohtaamista, jossa paikallinen kumppanijärjestö määrittelee, missä vapaaehtoista tarvitaan. Se ei siis missään nimessä ole hierarkkista sormenosoittelua  globaalista pohjoisesta globaaliin etelään tai väylä lunastaa oma taivaspaikkansa, vaan tasavertaista ja horisontaalista yhteistyötä paremman maailman puolesta.

Mitä olet puuhaillut KVT:ssa ja Kvt:N KATTOJÄRJESTÖSSÄ SCI:ssa?

KVT vakuutti minut järjestönä niin, että Kenian jakson jälkeen hyppäsin ilolla mukaan myös toimintaan Suomessa. Johtiksen lisäksi olen mukana maailmalle lähtevien vapaaehtoisten valmentamisessa ja etelän vaihdon ja pitkäaikaisvapaaehtoistyön työryhmässä. Nyt olen myös  uutena jäsenenä SCI:n Afrikka-työryhmässä, jossa yhdessä Afrikan kumppanijärjestöjen kanssa arvioidaan vapaaehtoisvaihtoja.

 Mikä on parasta KVT:n vapaaehtoisena toimimisessa?

Arvot, ihmiset, oppiminen  ja yhdessä tekeminen! On hienoa olla mukana sellaisen järjestön toiminnassa, jonka aatemaailman takana voi seistä sataprosenttisesti. Ja järjestön tekevät tietysti siinä mukana olevat ihmiset, joiden kanssa on hienoa jakaa sama aate touhuamalla yhdessä. Rauhanaate on aina ajankohtainen, mutta tuntuu, että nyt sitä taas aivan erityisesti tarvitaan. On myös todella liikuttavaa nähdä vanhojen ja uusien vapaaehtoisten innostus, se kipinä, joka meitä kaikkia yhdistää. Olen kiitollinen, että saan olla mukana. :)

Terveisiä KVT:sta ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Tule mukaan, täällä on kivaa! KVT:ssä on parasta myös se, että mukaan on niin helppo tulla: jokaiselle löytyy varmasti omannäköistä ja mielekästä puuhaa. KVT edustaa mielestäni hyvin elinikäistä, informaalia oppimista, jossa jokainen voi maailmanparannuksen ohessa kehittää itseään minkä ikäisenä ja missä elämäntilanteessa tahansa.

Saara KVT:n lähtevien vapaaehtoisten valmennustiimin kanssa. Vasemmalta oikealle: Otto, Saara ja Anni.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *