Vapaaehtoinen valokeilassa: Matin Shahin

KVT:n vapaaehtoinen valokeilassa  on Afganistanista kotoisin oleva Matin Shahin! Hän on yksi ensimmäisiä Maailmantalkoot-hankkeen osallistujia Suomen leireillä. Nyt hän on KVT:n aktiivinen vapaaehtoinen, erityisesti Matin tykkää kokata, joten monet KVT:n vapaaehtoiset ovatkin päässeet vuosien varrella nauttimaan Matinin mahtavista afganistanilaisista ruoista! Kohteliasta ja huumorintajuista Matinia voi myös tavata KVT:n tapahtumissa.

MatinShahin_kuva_pakattuKUKA OLET JA MITÄ TEET?

Olen Matin Shahin ja opiskelen tällä hetkellä putkiasentajaksi. Minulla on jo sisustajan/pintakäsittelijän koulutus ja työskentelin vuosina 2011-2014 Turun ylioppilaskyläsäätiössä ja vuonna 2015 Tampereella pintakäsittelyalalla.  Harrastan laulamista. Olen kotoisin Afganistanista.  Asun nykyään Vantaalla, asuin Turussa aiemmin neljä vuotta. Olen luonteltani ystävällinen, huumorintajuinen ja kohtelias.

MIKSI JA MILLOIN ALOIT TEHDÄ VAPAAEHTOISTYÖTÄ

Olen aina pitänyt vapaaehtoistyöstä ja osallistuin KVT:n kautta ensimmäiselle leirille kesäkuussa 2010. Teimme leirillä lavoja Faces-festivaaleilla. Vuosina 2011-13 olen osallistunut Turussa talkoisiin Pansion vastaanottokeskuksessa ja olin nuorisovaihdossa Sardiniassa kesällä 2012. Sardiniassa teimme teatterihommia yhdessä kansainvälisten vapaaehtoisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Paikalla oli myös italialaisia osallistujia ja heille tarjottiin omien maidemme ruokaa. Osallistujia oli tosi monesta eri maasta. Sardiniassa oli lämmintä ja aurinkoista, paljon mukavia ihmisiä ja opin uusia asioita!

MITEN PÄÄDYIT MUKAAN KVT:n TOIMINTAAN?

Kuulin, joilta ihmisilta vastaanottokeskuksessa, että KVT:n kautta oli mahdollisuus osallistua vapaaehtoistyöleirille. Kuulin enemmän KVT:n toiminnasta, kun vastaanottokeskukseen tultiin kertomaan KVT:n toiminnasta ja kiinnostuin sen jälkeen.

MITÄ OLET PUUHAILLUT KVT:ssa?

Leirien ja nuorisovaihdon lisäksi olen usein ollut KVT:n tilaisuuksissa kokkaamassa isoillekin porukoille.  Tykkään laittaa erityisesti afganistanilaista ruokaa. Olen ollut mukana muissakin KVT:n tapahtumissa. Olen nykyään myös Järvenpäässä alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukihenkilönä. On nuoria jotka tarvitsevat apua erityisesti perusasioissa. Käyn läpi heidän kanssaan kotoutumiseen liittyviä asioisa ja kerron omasta kokemuksestani – mitä olen tehnyt, opiskellut ja kerron muutenkin sopeutumisestani Suomeen. Autan myös  suomi-dari-suomi  kääntämisessä. Vapaaehtoistyö rauhoittaa mielialaani ja tykkään auttaa ihmisiä.

MIKÄ ON PARASTA KVT:n VAPAAEHTOISENA TOIMIMISESSA?

Ystävällisyys, rehellisyys, vastavuoroisuus ja ihmeellisyys. Olen KVT:n kautta saanut uusia ystäviä, tutustunut moniin erilaisiin ihmisiin ja uusiin kulttuureihin. On nähnyt eri puolia Suomesta, erityisesti leirillä ollessa. KVT:n toimintaan on helppoa tulla mukaan ja suosittelen sitä kaikille, kannattaa tulla mukaan ja osallistua!

Matin Shahin


Maailmantalkoot-hanke oli Sillanrakentajat- ja Yhteistä ymmärrystä -hankkeiden edeltäjä, joissa turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia osallistui Suomessa pidettäville vapaaehtoistyöleireille. Nykyään toiminta on osa KVT:n perustoimintaa ja joka voisi leireillemme osallistuu 15-20 turvapaikanhakijaa ja maahanmuuttajaa. Viime vuonna osallistuminen rahoitettiin varainkeruuillallisen tuotolla. Vuonna 2016 rahoitusta on haettu Taiteen Edistämiskeskuksesta. 

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *