Vapaaehtoinen valokeilassa: Kimmo Elomaa

Blogissa esittäytyy kesätauon jälkeen ilopilleri Kimmo Elomaa, joka on KVT:n aktiivinen vapaaehtoinen jo useamman vuoden takaa. Kimmo päätyi monen muun tavoin mukaan KVT:n toimintaan osallistumalla ensin vapaaehtoistyöleirille ulkomailla, ja on sittemmin ollut monessa mukana niin kotimaassa kuin kansainvälisessäkin toiminnassa. Lue lisää täältä!

Kimmo oli alkusyksyllä 2016 leirinvetäjänä kansainvälisellä vapaaehtoistyöleirillä Mäntsälässä. Kuvassa on Mäntsälän leiriporukkaa, Kimmo neljäs oikealta.

Kuka olet ja mitä teet?
Olen Kimmo Elomaa, 52-vuotias vastaanottovirkailija. Hotellityöni lisäksi olen reilun vuoden ajan työskennellyt aktiivisesti myös invalidien avustajana.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?
Ensimmäinen vapaaehtoisleirini oli SPR:n kansainvälinen nuorisoleiri Sauvossa vuonna 1995. Tuolla leirillä muun muassa maalasimme vanhusten palvelutalon ulkokalusteita. Kansainvälisyys, yhdessä tekeminen ja toisten auttaminen motivoivat minua osallistumaan kyseiselle leirille.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?
Sauvon leirin jälkeen tuli pitkä tauko. Olin pitkään harkinnut ja kerännyt rohkeutta osallistua kansainväliselle vapaaehtoisleirille. KVT:n tarjonta lyhytkestoisten vapaaehtoisprojektien suhteen oli sekä teemoiltaan että alueellisesti kattava. Minua kiinnosti erityisesti Venäjän kieli, kulttuuri ja ihmiset. Siksi olikin luonnollista, että ensimmäinen ulkomaan vapaaehtoisleirini kohde löytyi nimenomaan Venäjältä. Niinpä osallistuin vuonna 2012 KVT:n kautta Permin lähellä Tsusovaja joen maisemissa järjestetylle vapaaehtoisleirille. Olin leirin ainoa ulkomaalainen. Leirillä osallistujien enenmmistö oli nuoria, mutta mukana oli myös aikuisia. Valmistimme leirillä ensin neljä lauttaa, joilla meloimme jokea myötävirtaan. Yöpyminen tapahtui teltoissa. Päätehtävämme oli Stalinin aikaisen vankileirin jäännösten kartoitus, ja alueen siistiminen. Teimme alueelle infotauluja, jotta alueen ohi liikkuvat turistit voisivat omatoimisesti tutustua alueen synkkään historiaan (tämä oli silloin vähän käsitelty teema, ja tällä hetkellä asiasta ei juurikaan julkisesti keskustella – ei ainakaan kriittiseen sävyyn). Kokemus oli niin upea, että seuraavana vuonna osallistuin kolmeen eri projektiin eri puolilla Venäjää. Leirien teemoina olivat muunmuassa lapset, nuoret ja ekologisuus.

Lastenleirillä Venäjällä kesällä 2013 lähellä Jekaterinburgia.

Mitä olet puuhaillut KVT:ssa?
Olen osallistunut KVT:n kautta erilaisille vapaaehtoisleireille Venäjällä, Tsekissä ja Ukrainassa. Tämän lisäksi olen päässyt osallistumaan rauhanseminaariin Berliinissä ja Puolan Poznanissa. Kotimaassa olen aktiivisesti toiminut esimerkiksi erilaisissa yleisötapahtumissa KVT:n ständillä, talkoissa ja syksyn antoisilla ”Puintipäivillä” (nykyään Vapaaehtoispäivät). Viime syksynä minulla oli ensimmäinen kokemukseni leirin vetämisestä. Tämä tapahtui Mäntsälässä, jossa pienehkö kansainvälinen vapaaehtoisryhmämme muun muassa harvensi ja siisti paikallista joenvartta. Kokemus oli todella positiivinen. Meillä oli upea isäntä ja todella hyvät järjestäjätahot, unohtamatta meidän mahtavia vapaaehtoisiamme. Yhdessä saimme luotua hienon joukkuehengen, ja kaiken lisäksi sääkin helli meitä. Enempää ei voinut vaatia. Nyt elokuussa minulla onkin edessä sitten seuraava leirin vetäminen, tällä kertaa Forssassa. Infokirje on juuri viimeistelty, joten aikataulussa ollaan. Odotankin tulevaa leiriä jo innolla.

Mikä on parasta KVT:n vapaaehtoisena toimimisessa?
Oman kokemukseni mukaan KVT:ssä on parasta suvaitsevaisuus, kansainvälisyys, yhdessä tekeminen ja  paikalliseen yhteisöön tutustuminen. Itse koen omakseni muun muassa lyhyet ulkomaan vapaaehtoisleirit, kotimaan leirien vetämisen ja talkootoiminnan KVT:n eri tapahtumissa. On hyvä muistaa, että majoitus ja ruoka ovat leireillä maksuttomia.

Terveiset KVT:sta ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?
KVT antaa mahdollisuuden monenlaiseen vapaaehtoistoimintaan niin kotimaassa, kuin ulkomailla. Ulkomaan leirien osalta mieleisen projektin voi valita esimerkiksi teeman, maan ja projektin keston mukaan. Etelän leiriläiset ja pitkäaikaisvapaaehtoiset saavat valmennuksen kotimaassa ennen lähtöään. Käy tutustumassa KVT:n sivujen leirinhakukoneeseen (www.kvtfinland.org), ota yhteyttä tai tule käymään Pasilan Rauhanasemalla KVT:n toimistolla.

Mukavia tulevia vapaaehtoisprojekteja!

Kesäterveisin,
Kimmo

Kimmo osallistui keväällä 2015 KVT:n varainkeruuillallisen järjestäjäporukkaan. Tässä ollaan tarjoiluhommissa.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *