Vapaaehtoinen valokeilassa: Hanna Rask

Uusin vapaaehtoinen valokeilassa on KVT:n varapuheenjohtaja ja supervapaaehtoinen Hanna Rask. Hannalla on viime vuosina ollut sormensa pelissä monessa eri KVT:n tapahtumassa ja valmennuksissa, mutta erityisesti Suomen leirien järjestämisessä. Päivittipä hän tätä blogiakin jossain vaiheessa! Lue alta mitä mietteitä Hannalla on KVT:stä ja vapaaehtoistyöstä.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Hanna, 27-vuotias Helsingissä asuva antropologin alku, opintoneuvoja ja KVT:n johtokunnan jäsen sekä tällä hetkellä myös varapuheenjohtaja.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Päädyin tekemään vapaaehtoistyötä vähän puolivahingossa – ennen kuin oikeastaan edes tiesin, mitä koko sana tarkoittaa. Liityin partioon kun aloitin koulun, ja sitä kautta päädyin myöhemmin esimerkiksi auttelemaan erilaisissa tapahtumissa, vetämään viikkotoimintaa nuoremmille partiolaisille ja järjestämään retkiä ja leirejä. Lukioaikana olin myös useampana vuonna Prometheus-leireillä apuohjaajana.

Hanna on kesällä 2018 leirillä Pohjoisen jäämeren rannalla Norjan Vuoreijassa, tässä on kansainvälistä leiriporukkaa. Hanna on pinkissä hupparissa kuvan oikealla puolella.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

KVT:n toimintaan olen päätynyt samalla tavoin kuin moni muukin, eli lähtemällä vapaaehtoistyöleirille ulkomaille. Olin tuolloin miettinyt leirille lähtemistä jo jonkin aikaa, koska oman kansainvälisen kokemuksen lisääminen yhdistettynä johonkin hyödylliseen tekemiseen kiinnosti. Ensimmäinen leirini Serbiassa vuonna 2014 oli mahtava kokemus, ja vuotta myöhemmin lähdin KVT:n kautta puoleksi vuodeksi EU:n tukemaan EVS-vapaaehtoistyöhön Itävaltaan. Senkin jälkeen tosin vierähti vielä vuosi, ennen kuin lähdin mukaan Suomen toimintaan. Syksyllä 2016 oli tarve saada opiskeluntäyteiseen elämään uutta, mielekästä sisältöä, ja ilmoittauduin edellisenä syksynä väliin jääneille KVT:n vapaaehtoispäiville. Siellä kyseltiin osallistujien kiinnostusta liittyä mukaan toimintaan Suomessa, ja taisin kirjoitella yhteystietojani erinäisille listoille. Aika pian tämän jälkeen sähköpostiin alkoikin ilmestyä yhteydenottoja. :)

Hanna on kesällä 2018 leirillä Pohjoisen jäämeren rannalla Norjan Vuoreijassa, jolla kerättiin rannoilta muoviroskaa.

Mitä olet puuhaillut KVT:ssa?

Lähdin ensiksi mukaan Suomen leirien koordinointiryhmään ja auttelemaan toimistoa viestinnässä. Leirikoordiksessa olen vieläkin, ja viime vuodenvaihteessa minut valittiin myös KVT:n johtokuntaan. Viimeiseen reiluun kahteen vuoteen on siis mahtunut kaikenlaista: olen ollut esimerkiksi järjestämässä leirinvetäjävalmennuksia ja infoiltoja, ollut itse leirinvetäjänä sekä järjestämässä leiriä Helsinkiin, ollut mukana kattojärjestömme SCI:n kansainvälisessä hankkeessa, karhunnut ja joskus myös kirjoittanut postauksia tähän blogiin.

Mikä on parasta KVT:n vapaaehtoisena toimimisessa?

Rakennan tästä aasinsillan erääseen toiseen kysymykseen: tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana on joitakin kertoja joutunut miettimään, mitä haluaa tehdä isona. Täysin kattavaa vastausta en varmaan osaa antaa vieläkään, mutta KVT:n vapaaehtoisena toimiminen on ehdottomasti yksi sellainen asia. Parasta tässä on se, että saa tehdä kivoja ja kiinnostavia asioita ja samalla edistää tärkeäksi kokemiaan arvoja. KVT:ssa vapaaehtoistyötä tehdään ruohonjuuritasolla, missä pienenkin projektin vaikutus voi olla yhteistyötaholle kuin myös yksittäiselle ihmiselle iso. KVT:n kokoisessa järjestössä on myös matala kynnys päästä mukaan päätöksentekoon ja toteuttamaan omia ideoita. Eikä toki pidä jättää mainitsematta kaikkia mahtavia ihmisiä, joihin KVT:n kautta on päässyt tutustumaan! Vuoden 2016 vapaaehtoispäivillä pälyilin hermostuneena ympärilleni Rauhanaseman salissa, ujona introverttinä keskellä ihmisiä joista en tuntenut tuolloin juuri ketään. Nyt pari vuotta myöhemmin samassa tilaisuudessa olo on kuin olisi tullut kotiin.

Terveiset KVT:sta ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Lähde rohkeasti mukaan, löydät uusia ulottuvuuksia sekä maailmasta että itsestäsi!


P.S. Kiinnostaako sinua päästä tiiviiksi osaksi KVT:n tekemää rauhantyötä, saada uusia kokemuksia ja tutustua mahtaviin tyyppeihin Suomessa ja maailmalla? KVT:n johtikseen etsitään uusia jäseniä!

KVT:n johtokunta etsii joukkoonsa uusia jäseniä!

Hanna oli voimahahmona elokuussa 2018 järjestetyllä Intercultural relations and active city communities -leirillä, jolle osallistui vapaaehtoisia 9 eri maasta. Leiri järjestettiin yhteistyössä Helsingin somaliyhteisön kanssa.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *