Terveiset vapaaehtoistyöstä Moldovasta!

Krista Väisänen on ollut kesäkuusta lähtien EVS-vapaaehtoisena Moldovassa ”Small Groups Homessa”, joka on väliaikainen perhekoti haavoittuvassa asemassa oleville 3-18 vuotiaille lapsille ja nuorille. Lue alta mitä vapaaehtoistyö on opettanut ja millaisena Moldova näyttäytyy suomalaiselle nuorelle.

Lastenkodilla työskentely on ollut todella antoisaa, joskin samalla usein haastavaa. Asukkaita on 5-vuotiaista aina 18 vuotta täyttäneisiin, ja heidän ongelmansa sekä kehityshäiriönsä ovat hyvinkin erilaisia. Alkuun jännitti hieman, miten kokemattomana ja vain lukion käyneenä täällä pärjään, mutta haasteista huolimatta kaikki on sujunut pääsääntöisesti hyvin.

Olen päässyt näkemään ja oppimaan monenlaista. Lapsiin ja nuoriin on muodostunut vahvoja suhteita, päivät täyttyvät ihan tavallisista arjen askareista, leikeistä ja peleistä, aktiviteeteista ja koulusta. Kahden lastenkodin pojan mukana olen päässyt sukeltamaan paikalliseen koulumaailmaan – hyvinkin erilaiseen kuin olen tottunut. Se, kuten oikeastaan koko tämä maa, on ollut kuin aikamatka monine vanhanaikaisine käytäntöineen. Vahvasti oppimisvaikeuksista kärsivien poikien kanssa ja ilman opettajan suurempaa mielenkiintoa olen saanut aika luovasti käyttää mielikuvitustani yrittäessäni opettaa näitä kolmosluokkalaisiani lukemaan ja laskemaan. Toisen pojan henkilökohtaisena avustajana olen myös päässyt mukaan pariin mielenkiintoiseen projektiin: tällä hetkellä matkustamme pari kertaa viikossa maalle ratsastusterapiaan!

Vaikka koulu ja terapiat vievätkin ison osan työajasta, on meillä lasten kanssa monia projekteja meneillään. Olemme leiponeet, maalanneet ja askarrelleet, olemme pitäneet teemapäiviä ja retkeilleet lähipuistoissa. Järjestimme halloweenpartyt lapsille ja henkilökunnalle ja olemme juuri aloittaneet oman musiikkivideomme tekemisen. Myös valokuvausprojekti näyttelyineen on suunnitteilla. Erityislapsilla ja -nuorilla yhdessä tekeminen ei läheskään aina suju ongelmitta, mutta pienet suuret onnistumiset ovat sitäkin palkitsevampia.

Työn ohella on ollut valtavan antoisaa tutustua paikallisiin ihmisiin ja heidän elämäänsä täällä Euroopan köyhimmässä maassa. Entisen neuvostomaan kulttuuri ja historia ovat vieneet mukanaan, samalla kun uusien kielien oppiminen on avannut paljon uusia ovia. Olemme reissanneet ympäri Moldovaa ja naapurimaita, osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja järkänneet kaikenlaista tekemistä yhdessä muiden kanssa. Muista vapaaehtoisista on tullut läheisiä kavereita ja loistava tukiverkosto.

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut kovasti silmiä avaava, kasvattava ja rikas kokemus! Enpä lähtiessäni arvannut, kuinka peruuttamattomasti menetän sydämeni näille itä-Euroopan kaduille.

Teksti ja kuvat: Krista Väisänen.

Huomio! Moldovaan etsitään EVS-vapaaehtoista tähän samaan paikkaan 12 kuukaudeksi tammi-helmikuusta 2018 alkaen. Lue lisää täältä, tai ota yhteyttä .

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *