Suomen leirit

Tarvitsetko kansainvälistä talkoovoimaa? Järjestä vapaaehtoisleiri!

kansikuvaKVT järjestää vuosittain 8-12 kansainvälistä vapaaehtoisleiriä Suomessa. Etsimme joka vuosi uusia yhteistyökumppaneita leirejä isännöimään. Kansainvälinen työleiri voi olla tapa toteuttaa projekti, jolle olisi muuten vaikea löytää tekijöitä: leireillä ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät esimerkiksi kitkevät luomupeltoja, korjaavat  kylätiloja, auttavat festarijärjestelyissä, viettävät  aikaa nuorten turvapaikanhakijoiden kanssa ja jakavat kasvisruokaa osana kansainvälistä rauhankampanjaa. Parhaimmillaan leirit elävöittävät paikallisyhteisöjä ja luovat kohtaamismahdollisuuksia ihmisille, jotka eivät muuten tapaisi.

Leirin kesto on vähintään 10 päivää ja enintään kolme viikkoa. Vapaaehtoisia leirille osallistuu 6-15. Vapaaehtoiset tulevat KVT:n sisar- ja kumppanijärjestöistä. KVT järjestää leirille myös 1-2 leirinvetäjää, jotka huolehtivat ryhmänohjauksesta.

Kuka voi järjestää vapaaehtoisleirin?

Vapaaehtoisleirin voi järjestää yleishyödyllistä toimintaa tekevä yhdistys, projekti tai yhteisö. Leirejä on järjestetty yhteistyössä mm. kunnallisten organisaatioiden, kyläyhdistysten, kulttuuriyhdistysten, osuuskuntien ja oppilaitosten kanssa. Kaupallinen yritys tai yksittäinen henkilö/perhe ei voi järjestää leiriä. Useimmiten leireillä tehtävä työ on yksinkertaista, ei erityisempää ammatillista osaamista vaativaa hommaa.  Kansainvälisen leiritoiminnan on tarkoitus on tukea yhteiskunnan monikulttuurisuutta, arkipäivän rauhantyötä ruohonjuuritasolla sekä voittoa tavoittelematonta kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Leiri-isäntä tarjoaa leiriläisille:

 • Majoituksen ja ruoan
 • Työnohjauksen
 • Kuljetuksen leiripaikalle, jos sinne ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla
 • Opinto-osuuden, esim. paikallishistoriaan, kulttuuriin, ihmisiin tai luontoon tutustumista
 • Vakuutuksen leirin ajalle
 • Huolehtii muista leirin käytännön järjestelyistä

KVT etsii leirille kansainväliset vapaaehtoiset, valmentaa kaksi ryhmänohjaajana toimivaa leirinvetäjää sekä tukee leirin järjestäjää käytännön kysymyksissä.

Milloin?

Kansainvälisiä vapaaehtoisleirejä järjestetään enimmäkseen kesäaikaan, mutta myös muuhun vuodenaikaan leirin järjestäminen on mahdollista.

Uusia leirikohteita etsitään erityisesti syksyisin ja talviaikaan. Vuodelle 2020 suunniteltujen leirien osalta toivomme kuulevamme teistä jo ennen vuoden 2019 loppua mutta kuuntelemme leiriehdotuksia vielä alkuvuonnakin. Otathan huomioon, että vapaaehtoiset alkavat hakea kesälle leirejä jo maalis-huhtikuussa, joten on hyvä olla ajoissa liikkeellä.

KUINKA PALJON MAKSAA?

Leirin kustannukset vaihtelevat leirin pituuden, osallistujamäärän, puitteiden ja työn mukaan. Yksi isoimmista kuluista on ruoka, jota kannattaa varata reilusti varsinkin jos työ on hyvin fyysisesti raskasta. Suosittelemme varaamaan ruokakuluihin vähintään 10 euroa/leiriläinen/päivä. Useimmilla leireillä on varattu ruokakuluihin esim. 1500€ kun leiriläisiä on 10 ja leiri kestää 10 päivää.

Monilla leireillä majoitus on järjestetty ilmaiseksi tai edullisesti paikallisessa koulussa, kyläyhdistyksen tai nuorisotiloilta. Samaten työvälineet, patjat, tyynyt tai vaikkapa pyörät vapaaehtoisten käyttöön useimmiten lainataan yhdistyksen jäseniltä. Haravia, lapioita ym. työkaluja kannattaa kysellä kunnan ympäristöpalveluista.

KVT perii leirin jälkeen 200 euron leirikoordinaatiomaksun, jolla katetaan leirinvetäjien valmennus- ja matkakulut leiripaikalle.

HannuTaipalus_Veneskoski2014_skrapaus2Poimintoja edellisten kesien leireistä

 • Mankilan kylässä Pohjois-Pohjanmaalla vapaaehtoiset paransivat paikallisen järven tilaa keräämällä kaisloja ja käyttämällä näitä käsitöiden raaka-aineena.
 • Aseistakieltäytyjäliitto on monena kesänä järjestänyt leirin osana Ruokaa ei aseita/Food Not Bombs -kampanjaa. Leiriläiset ovat valmistaneet kasvisruokaa lahjoitetusta ruoasta ja jakaneet sitä Helsingissä.
 • Äijälän vammaisten tuki ry on KVT:n vanhin leiri-isäntä. Heidän leireillään Äijälän perhekodissa Jyväskylässä tehdään peltotöitä, korjaustöitä ja muita hommia. Leiriläiset pääsevät samalla tutustumaan vammaisten elämään lähietäisyydeltä.
 • Siuntion vastaanottokeskuksessa on järjestetty useita leirejä. Leireillä tehdään siivous- ja kunnostustyötä ja leiriläiset kehittelevät erilaisia aktiviteetteja nuorille turvapaikanhakijoille.
 • Kuvio Ry:n järjestämällä taideviikolla Forssassa leiriläiset osallistuivat mm. Avant-Garde -muotinäytöksen, taidenäyttelyn sekä muiden teemaviikon tapahtumien toteuttamiseen.

Tarkemmin voit tutustua erilaisiin leireihin myös näiden videoiden ja tarinoiden kautta:

Ylen tekemä videopätkä Äijälän perhekodin leiristä
Video Mankilan leiristä 2017
Videokoonti kesän 2016 leireistä
Video Tavastkengän leiristä
Mäntsälän leiri-isäntä
Veneskosken leiri-isäntä
Forssan leiri-isäntä

Jos haluat järjestää vapaaehtoisleirin

Tutustu asiaan tarkemmin lataamalla alta leirinjärjestäjän opas. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä leiri-ideasi kanssa () ja neuvomme mielellämme eteenpäin. Kun ajatus leiristä alkaa olla muotoutunut, täytäthän alustavan kyselyn.

KVT:n johtokunta käsittelee leirin seuraavassa kokouksessaan (kokouksia kerran kuukaudessa) ja mikäli leiri hyväksytään sellaisenaan, allekirjoitetaan leirisopimus, jonka jälkeen KVT pääsee etsimään leiriläisiä ja leirinvetäjiä. Ennen leiriä KVT tarvittaessa tukee leirin suunnittelussa ja käy leiripaikalla vierailulla.

Vaihtoehtoisesti voit ladata alustavan kyselyn doc-tiedostona, täyttää ja lähettää osoitteeseen:

Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry
Rauhanasema
Veturitori 3
00520 Helsinki

Lisätietoa

Leirinjärjestäjän opas on tiivistetty ladattava pdf-muotoinen tietopaketti joka kertoo, miten leirin järjestäminen käytännössä onnistuu. Opas kannattaa lukea hyvissä ajoin ennen leiriä ja pitää varuilta mukana leirin aikanakin.

Kannattaa myös  lukea leirikokemuksista KVT:n leirinvetäjän ja leiriläisen näkökulmista.

Sokerikulma2015MahamedAbdiHussein (16)-pakattu

Kerro muillekin:

Share

Suomen vapaaehtoistyöleirit

Tutustu Suomessa järjestettäviin vapaaehtoistyöleireihin!

>> Lue lisää

Alustava kysely

Leiri-idea mielessä? Kerro siitä meillle ja täytä alustava kysely, olemme sinuun yhteydessä pian!

>> Alustavaan kyselyyn

Leiri-isännän usein kysytyt kysymykset

Mikä vakuutus ja mikä ihmeen leirivierailu? Kokosimme yhteen vinkkejä ja neuvoja työleirin järjestämiseen Suomessa.

Lue lisää >>

Video Tavastkengän leiriltä

Lähde leirinvetäjäksi