Mitä kuuluu Yhteistä ymmärrystä -hankkeelle?

”We meet different countries, we bond, we work together, we become friends, we promote peace.”

Näin kuvailee kokemustaan KVT:n leirillä ollut pakolaistaustainen vapaaehtoinen. Hän oli yksi viidestätoista turvapaikanhakijasta, joka osallistui KVT:n Suomen vapaaehtoistyöleirille kesällä 2015.

11900088_10153511152093890_3327087673925265625_n

Kuva: Milka Autio. Nuorisokeskus Marttisen leiri, kesäkuu 2015.

Leireillä oli mm. irakilaisia, pakistanilaisia, afganistanilaisia, gambialaisia, kamerunilaisia, burundilaisia, nigerialaisia ja sambialaisia osallistujia Kemin, Turun ja Lammin vastaanottokeskuksista. Yhtä vapaaehtoista lukuunottamatta kaikki olivat miehiä.

Pakolaistan ja turvapaikanhakijoiden osallistuminen rahoitettiin huhtikuussa vapaaehtoistyövoimalla järjestetyn varainkeruuillallisella kerätyillä varoilla. KVT kustansi osallistujille matkaliput leirille ja työtodistuksen leirin jälkeen. Pisimmät matkalaiset kulkivat yli 800 km suuntaansa, Kemistä Turun saaristoon! Kaiken kaikkiaan matkakuluihin käytettiin 882 euroa, jäljelle jäävällä summalla rahoitetaan turvapaikanhakijoiden osallistuminen KVT:n vapaaehtoisviikonloppuun.

Yhteistä ymmärrystä -hankkeessa osallistujat ovat olleet vapaaehtoisia siinä missä muutkin. Hankkeen avulla turvapaikanhakijat ovat saaneet erilaisen tavan tustustua Suomeen, tervetullutta vaihtelua vastaanottokeskuksen arkeen, uusia ystäviä ja taitoja sekä tuoneet omaa kulttuuriaan leirille ja leiripaikkakunnille. Leireillä on opeteltu suomea ja englantia, niillä on ystävystytty eritaustaisten ihmisten kanssa, tehty ruumiillista ulkotyötä kuten heinänniittoa ja maalaamista, opittu kokkaamaan ja jopa ajamaan pyörällä ihan ihka ensimmäistä kertaa!


11898575_10153511154073890_2418319570730642427_n

Kuva: Tanja Airio. Food Not Bombs -leiri, heinäkuu 2015.

Yhteistä ymmärrystä -hankkeesta sanottua:

It was very good. Never saw before in my life.
– Turvapaikanhakijataustainen leiriläinen

Asiakkaiden silmät loistavat aina kun palaavat leireiltä.” – Virpi Pakisjärvi, Kemin vastaanottokeskuksen työntekijä

Leirimme oli sille osallistuneille turvapaikanhakijoille selvästi tärkeä kokemus, ja he olivat aktiivisia vapaaehtoisia. Heidän mukana olonsa oli tärkeää myös muiden osallistujien kannalta ja auttoi purkamaan raja-aitoja.
– Katri Hämeenniemi, leirinvetäjä Farming Community! -leirillä

”Hanke on mielestäni erittäin tärkeä, sillä leirillä jälleen huomasin, kuinka turvapaikanhakijat nauttivat maiseman vaihdoksesta ja siitä että saivat olla hyödyksi ja tehdä töitä. Jälleen he olisivat halunneet jäädä leirille/saarelle pidemmäksikin aikaan hommiin.” – Ennisofia Salmela, leirinvetäjä, Saaristomeren kansallispuisto


KVT järjesti kesällä 2015 yhteensä kahdeksan leiriä Helsingissä, Jyväskylässä, Vantaalla, Vänön saarella, Saaristomeren kansallispuistossa, Kemiössä, Virroilla sekä Säpin saarella yhteensä 97:lle vapaaehtoiselle ympäri maailman. Parhaimmat palat kesän leireiltä on koottuna KVT:n Facebook-sivuille.

Aiempina vuosina hanketta rahoitettiin Ulkoasiainministeriön globaalikasvatustuella ja hankkeeseen sisältyi myös mm. globaalikasvatustyöpajoja, talkoita ja muita aktiviteetteja. Lisätietoja hankkeen aktiviteeteista vuonna 2014 ja aiemmin löytyy Yhteistä Ymmärrystä -sivuiltamme.

Hankkeesta saadun positiivisen palautteen vuoksi turvapaikanhakijoiden toivotaan osallistuvan leireille myös vuonna 2016 ja rahoituksen järjestymistä suunnitellaan syksyn aikana. Mikäli haluat mukaan toimintaan tai sinulla on hyviä vinkkejä tulevaa varten, olethan yhteydessä KVT:n toimistoon: . Turvapaikanhakijoiden osallistumista KVT:n tuleville leireille ja vapaaehtoisviikonloppuun voi myös tukea maksamalla KVT:n 30 euron kannatusjäsenmaksun. Maksut ohjataan täysimääräisinä osallistujien matkakuluihin.

Lämpimät kiitokset kaikille leiriläisillemme, varainkeruuillallisen osallistujille sekä muille Yhteistä ymmärrystä -hankkeen toteutuksessa mukana olleille!

Kuva: Sarianne Evävaara. Äijälän leiri, heinäkuu 2015.

Kuva: Emma Matilainen. Äijälän leiri, heinäkuu 2015.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *