Määränpäänä Lieksa!

MISSÄ JA MILLOIN?

Lieksa on kaupunki Pielisen rannalla Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalan alueella, jota asuttaa 12 568 asukkaan joukko. KVT:n Yhteistä Ymmärrystä -hanke järjesti kansainvälisen ihmisoikeusteemaleirin 4-18.8.2013, minne saapui vapaaehtoisia ympäri maailman.

MIKSI?

joukkomme vieraineen

Lieksan katukuva on muuttunut moninaisemmaksi parin viime vuoden aikana. Suurimmat Lieksaan muuttaneet joukot ovat saapuneet Suomeen Somaliasta ja Irakin Kurdistanista. Ennen vuotta 2010, Lieksan alueen ulkomaalaisista reippaasti suurin osa oli venäläisiä. Vaikeimmat ajat ovat takana päin, mutta kantaväestö ja ”uuslieksalaiset” tuntuvat jokapäiväisessä elämässään pysyttelevän paljolti erillään. Halusimme tuoda mukanamme tuulahduksen monikulttuurista yhteistoimintaa ja järjestää kaikille lieksalaisille avoimia tapahtumia leirimme aikana.

MITÄ?Mekkoja joka kolkasta!

Kaiken maailman naisia

Vapaaehtoiset järjestivät aktiviteetteja, työpajoja ja tapahtumia paikallisille, ja heidän kanssaan. Järjestimme esimerkiksi monikulttuurisen naisten juhlan ”Kaiken maailman naisia” Lieksan makasiineilla, missä vapaaehtoiset esittelivät eri maailman kolkkien naisten vaatetusta, bangladeshilaisen ihmisoikeusaktivistilaulajan Nilufar Banu Lilyn tahdittamana.

GOAL!

Reilua peliä

Järjestimme seuraavana päivänä YHTEISTÄ YMMÄRRYSTÄ & REILUA PELIÄ -jalkapallo-ottelun, jonne kutsuimme jalkapallokonkari Atik Ismailin valmentamaan ja tuomaroimaan ottelua. Tarjoilimme reilun kaupan herkkuja, näytimme valokuvanäyttelyä, pelasimme reilun kaupan jalkapallolla, ja ottelua kannusti reilun kaupan banaanipukuiset cheerleaderit.

 

 

IMG_1485

Harmiksemme, säät eivät suosineet meitä tuona päivänä lainkaan, mutta meitä ei oltu kyllä sokerista tehty! Päätimme hyödyntää hyvän tunnelman pyörähtämällä myös meitä sponsoroineen Lieksan City-marketissa levittämässä sanomaa.

 

 

Ei ole kirjaa kansiin katsominen!

Eläviä tarinoita

Järjestimme Elävä kirjasto tapahtuman Lieksan kaupungin kirjastossa, missä esiinnyimme eri teeman omaavina kirjoina. Lukijat saivat lainata meitä, keskustella ja kysyä kysymyksiä elämästämme. Olimme onnekkaita saadessamme joukkoomme vahvistusta Joensuusta, ja toivotimme Sini-Marian, Ainon ja Tiitun tervetulleiksi iloiseen joukkoomme.

koordinaattoreilta kysellään!

Kouluvierailuja

Koska lukuvuosi oli jo alkanut, pääsimme myös vierailemaan Lieksan lukioon ja ylä-asteelle oppitunneille. Näytimme auditoriossa dokumenttia ”Yksin maailmassa”, joka kertoo alaikäisten turvapaikanhakijoiden tarinaa. Kävimme keskustelemassa oppilaiden kanssa eri oppitunneilla käsitellen teeman mukaisia aihepiiriä. Tällöin saivat oppilaat myös hyödyllistä englannin kielitaidon kartuttamista ;)

 

pienoinen poikamme ja isompi tyttöisemme.
Mummot ja ukit laulamaan!

Halusimme vierailla myös vanhainkodeissa ja piristää Helmikodin ja Karpalon vanhuksia. Lauloimme tuttuja sävelmiä eri kielisillä sanoilla, kitaran, djembe rummun ja muiden rytmisoitinten tahdittamana.

 

 

kaverukset

 

 

 

 

 

Vietimme aikaa paikallisissa ryhmäkodeissa, missä asui turvapaikanhakijoina yksin Suomeen tulleita nuoria. He tekivät meihin vaikutuksen järjestämällä ID-juhlan, minne pääsimme ilolla osallistumaan. Vierailimme myös paikallisjärjestöissä ja Lieksan Kristillisessä opistossa, missä monet maahanmuuttajat opiskelevat.

 

 

Veimme hankkeen näyttelyn mukanamme Joensuuhun, missä piristimme sen ja asujemme avulla katukuvaa. Pääsimme vierailemaan myös kouluissa ja Silta Maahanmuuttotyönkeskuksen tiloissa.

IMG_1763

MITEN?

Hope kertoo tarinaa Nigeriasta
Kaiken tämän mahdollistamiseksi ja hyödyntämiseksi, vapaaehtoiset valmentautuivat koitokseen kaksiviikkoisen leirimme yhteydessä järjestetyissä työpajoissa. Näissä työpajoissa käsittelimme ihmisoikeuksia, ennakkoluuloja, stereotyyppejä, asenteita, vähemmistöjä, muuttoliikettä, turvapaikanhakijoiden oikeuksia ja niin edespäin.

 

Siljan savityöpaja

 

Tähän saimme hurmaavaa ja hyödyllistä apua meidän vierailijoiltamme, jotka osallistuivat työpajojen toteuttamiseen; Kiitos Ville, Venla, Mimosa, Silja, Maria, Nilufar ja Azizeh joukkoineen!

 

 

 

Erityiskiitos kuuluu myös satunnaisille ja yllättäen rekrytoiduille lasten vahdeillemme, jotka pitivät ajoittain huolta vilkkaista pikku vintiöistämme ja mahdollistavat mammojenkin osallistumisen paremmin keskusteluihin. Apunne oli pelastus ja teitä olisi tarvittu vieläkin lisää!(;

 

Anitta ja Leena Joyn kanssa

Joy ja ElsaRooney ja Simo

KETKÄ?

Tässä projektissa mukana oli aikamoinen joukko mahtavia osallistujia 13 eri maasta. He työskentelivät leirillä yhdessä Yhteistä Ymmärrystä hankkeen koordinaattorin kanssa. Leirin koordinaattoreina toimivat Angelina (Etelä-Sudan) ja Katri (Suomi) ja osallistujina Sunghee (Etelä-Korea), Mami (Japani), Fede (Italia), Alfredo (Espanja), Mojca (Slovenia), Polina (Ukraina), Magda (Puola), Hope (Nigeria), Kate (Kamerun), Nana (Ghana) ja Nawid (Afghanistan). Hope ja Kate toivat joukkoomme lisäenergiaa tuomalla pienet päivänpaisteensa Joyn (2), Neriahn (4 kk), Llyodin (4) ja Rooneyn (2) mukanaan.

Local ethnic shop

Emme millään olisi selvinneet ilman paikallista apua, jota saimme Lieksan tukipisteeltä, Lieksan kristilliseltä opistolta, ryhmäkoti Tuikulta, Lieksan lukiolta, vanhainkoti Helmikodilta, vanhusten vapaa-ajan keskukselta Karpalolta, Joensuun monikulttuurisuushanke Jomonin väeltä, ja Päivi Putkoselta ja monelta muulta. KIITOS!

Tästä voi katsoa dokumentin Lieksan Awakening Awareness leiriltä, jonka on tenyt Sunghee Kim

 

 

 

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *