Maailmanmatkaaja Lilli innostui luomuviljelystä Yhdysvalloissa

Helmikuussa 2013 löysin itseni jälleen lentokentältä, tällä kertaa matkalla kohti yhdysvaltalaista pikkukaupunkia. Ennen tätä reissua olin ollut seitsemän kertaa ulkomailla joko töissä, vapaaehtoistöissä tai opiskelemassa. Vuosien varrella olen muun muassa kuorinut katkarapuja Grönlannissa ja osallistunut linnan entisöintiin Belgiassa.

Nyt vietin kuusi kuukautta pitkäaikaisvapaaehtoistyössä instituutissa, joka pyrkii edistämään kestävämpää maataloutta. Avustin luomumaissin jalostukseen tähtäävissä tutkimushankkeissa. Työtehtävät olivat yksinkertaisia: näytteiden analysointia, siementen järjestämistä istutusta varten, rikkaruohojen kitkemistä ja maissien pölytystä. Kerran viikossa työskentelin läheisellä omenatarhalla. Tein täyttä viisipäiväistä työviikkoa viikonloppujen ollessa vapaat.

Instituutissa oli samaan aikaan töissä neljä muuta harjoittelijaa. Asuimme yhdessä viidenhengen kommuunissa. Vähintään kerran viikossa valmistimme porukalla perhepäivällisen, välillä istuimme tien varressa ihailemassa auringonlaskua tai lähestyvää myrskyä, joskus taas juhlimme hieman isommalla porukalla nuotion äärellä pienellä metsäaukiolla. Elin puolivuotta rentoa ja sosiaalista elämää ilman kännykkää ja turhaa kiirettä. Huomasin, kuinka hyvä olo minulla voi olla, kun ympärillä on aidosti positiivisesti elämään suhtautuvia ihmisiä.

Tämä kuva kiteyttää sen, miksi olen jäänyt koukkuun reissuelämään ja vapaaehtoistyöhön!

Tämä kuva kiteyttää sen, miksi olen jäänyt koukkuun reissuelämään ja vapaaehtoistyöhön!

Reissujeni parhainta antia ovat varmasti olleet mahtaviin ihmisiin tutustuminen, uusien asioiden näkeminen ja kokeminen sekä täysillä hetkessä eläminen. Jokaista reissuani yhdistää se, että olen niiden aikana oppinut tuntemaan itseni hieman paremmin ja löytänyt itsestäni puolia, joita en edes tiennyt olevan. Viimeisimmällä Yhdysvaltojen reissulla heräsi kiinnostus puutarhatöitä ja oman ruuan kasvatusta kohtaan. Parhaillaan etsinkin ulkomailta mahdollisuuksia, jotka koskevat luomuvihannesten viljelyä. Pitkäaikaisvapaaehtoistyö ja työleirit tarjoavat mahdollisuuden kokeilla asioita, joita ei muuten välttämättä tulisi kokeiltua. Varsinkin lyhemmät työleirit ovat erinomainen tilaisuus tehdä jotain täysin uutta, josta on ehkä haaveillut salaa pidempään, mutta jonka sopivuudesta itselleen ei etukäteen ole varma.

Luin taannoin kirjan, jonka nimeä en nyt valitettavasti muista. Haluan kuitenkin päättää kirjoitukseni kirjassa esitettyyn ajatukseen: ”Mutta jos meistä sittenkin voisi tulla jotain mitä emme vielä ole… niin osaisinko tarttua mahdollisuuteen?”

Lilli Sydänmaa

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *