Kurkistus paperittomuuteen – koulutus paperittomien oikeuksista Budapestissä

Pakolaiskriisi, pakolaisaalto, turvapaikanhakijat – asiat jotka, ovat nyt kaikkien huulilla. He, joista harvemmin kuitenkaan kuulee puhuttavan, ovat paperittomat. He, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet vaille lupaa oleskella maassa. He, joiden viisumi tai oleskelulupa on vanhentunut tai joille niitä ei ole myönnetty ja, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet maahamme asumaan. He, joiden perusoikeudet harvoin toteutuvat ja, joita toisinaan laittomiksikin kutsutaan.

Paperiton_definition_pieni

KVT:n vapaaehtoiset Jenni ja Milka osallistuivat SCI:n ja Euroopan neuvoston Budapestissä yhdessä järjestämään Right 2 Exist -koulutukseen, jossa pureuduttiin paperittomien kansainväliseen tilanteeseen ja oikeuksiin. Budapest oli jo pahimmasta pakolaiskriisistään selvinnyt, kun nuoret neljästätoista eri maasta kokoontuivat yhteen keskustelemaan paperittomien tilanteesta ja jakamaan omaa kokemustaan asian tiimoilta. 27.9.-3.10.2015 järjestetty koulutus koostui asiantuntijoiden vierailuista, keskusteluista ja työpajoista, joiden myötä syntyi uusia toimintaideoita paperittomien tilanteen parantamiseksi.

Ryhmatyo_MilkaAutio_pieniValmennuksen osallistujat olivat muun muassa turvapaikanhakijoiden ja paperittomien kanssa työskenteleviä, poliittiseen vaikuttamisesta kiinnostuneita, aiemmin paperittomina olleita, SCI:n aktiiveja ja tutkijoita, toisin sanoen paikan päällä oli valtava määrä kokemusta ja osaamista. Opin huikean paljon mutta mikä parasta, ymmärrän paremmin nykyisen pakolaistilanteen syy-seuraussuhteita, innostuin selvittämään lisää ja etsimään keinoja kuinka itse vaikuttaa tilanteeseen. Esimerkiksi kuinka tuoda KVT:n Yhteistä ymmärrystä -hankkeeseen mukaan paperittomiakin maahanmuuttajia.” Jenni tiivistää viikon annin.

Muille paperittomien oikeuksista kiinnostuneille Milka ja Jenni vinkkaavat ottamaan rohkeasti selvää mistä on kyse. Suomessa toimii muun muassa Paperittomat-hanke, jonka nettisivuilta saa hyvät peruseväät tilanteeseen Suomessa, kansainvälisellä tasolla Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM) tarjoaa paljon tietoa ja median puolelta muun muassa Yle uutisoi paperittomista aivan hiljattain. Kun on tietoa, on myös helpompi toimia.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *