Järjestöjen välisiä kohtaamisia SCI:n Afrikka-työryhmässä

Tiesittekö, että KVT toimii aktiivisesti myös SCI:n kansainvälisellä tasolla monissa eri työryhmissä ja vaikuttaa pitkäjänteisellä työllä kattojärjestömme linjauksiin, hyvien kumppanuussuhteiden säilymiseen ja vastuullisen vapaaehtoistyön käytäntöjen ylläpitämiseen? Uusimmassa blogitekstissämme KVT:n puheenjohtaja Anni Karusigarira kertoo kansainvälisen Afrikka-työryhmän toiminnasta ja siitä mitä ryhmässä toimiminen hänelle merkitsee.


KVT on kansainvälisen rauhanliikkeen Service Civil Internationalin (SCI) jäsenjärjestö. Kuten KVT, SCI toimii myös pääosin vapaaehtoisten työpanoksella. Yksi näistä vapaaehtoisten pyörittämistä elimistä on Afrikan työryhmä.  Se on yksi SCI:n alueellisista työryhmistä, joista jokainen tekee verkostossa arvokasta työtä oman alueensa asiantuntijoina ja välittäjinä. Työryhmän pääasiallisena tehtävänä on pitää yhteyttä Afrikan kumppanijärjestöihin sekä vuosittain arvioida vapaaehtoisvaihdon laatua SCI:n jäsenjärjestöjen ja Afrikan partnerijärjestöjen välillä. Työtä tehdään pääasiassa etänä sähköpostin ja Skypen välityksellä, sillä johtoryhmän jäsenet tulevat ympäri maailmaa SCI:n eri jäsenjärjestöistä.

Piirissä_ElisaNiittylä_Uganda2015Kuva: Elisa-Maria Niittylä vietti viisi kuukautta vapaaehtoistyössä Ugandassa vuonna 2015.

Miksi sitten on tärkeää tehdä työtä Afrikassa tai Afrikan partnereiden kanssa, kun Suomessakin olisi varmasti tekemistä? Mitä virkaa alueellisilla työryhmillä oikein on? Ensimmäinen syy on tietysti se, että meille on tärkeää tietää ja tuntea kumppanijärjestömme. Voimme turvallisin mielin lähettää vapaaehtoisia ulkomaille, kun tiedämme, mistä järjestöstä on kyse ja olemme tavanneet järjestön työntekijöitä ja vapaaehtoisia jo aiemmin. Lisäksi osaamme paremmin antaa lisätietoja ja käytännön tietoa lähteville vapaaehtoisillemme. Suuressa SCI:n kaltaisessa verkostossa on helppoa, kun pulmatilanteessa tietää kehen ottaa yhteyttä ja voi olla varma, että työryhmällä on aina esimerkiksi kumppanijärjestöjen ajantasaiset yhteystiedot. Toiseksi, on tärkeää yhdessä varmistaa, että SCI:n kansainväliselle vapaaehtoistyölle asettamat arvot ja periaatteet toteutuvat myös käytännössä. Meille on tärkeää, että vapaaehtoistyö lähtee aina paikallisen yhteisön tarpeesta ja että se on heidän organisoimaansa. Afrikan työryhmä pyrkiikin jakamaan hyviä käytäntöjä ja helpottamaan myös alueellista yhteistyötä. Usein työryhmän jäseninä on kokeneita vapaaehtoisia, jotka osaavat tukea, auttaa ja neuvoa järjestöjä niin päivittäisessä työssä kuin teknisenä tukena sekä mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kolmanneksi, olemme yhteydessä mahdollisiin uusiin kumppanijärjestöihin alueella ja pyrimme luomaan uusia kontakteja uusissa maissa.

Anni_AfrikkatyoryhmaOma työ tai vapaaehtoistyö voi tuntua kovin vähäiseltä, kun maailman raakuus tulee kylään tai julkinen keskustelu ahdistaa. Varsinkin tällaisessa työryhmässä toimiminen saattaa välillä tuntua turhalta, kun työnsä tuloksia ei välttämättä konkreettisesti näe eikä maailma muutu nopeasti. Ehkä sitä suuremmin on syytä muistuttaa itseään, että vain hyvällä voi luoda hyvää, ja yhteistyöllä pystymme saavuttamaan tavoitteita paremmin kuin yksin puurtamalla. Jos tekemämme vapaaehtoistyö on ruohonjuuritason toimintaa, jossa muutoksia saavutetaan toisen (tai toisenlaisen) ihmisen kohtaamisen kautta, on alueellisten työryhmien toiminta samaa tekemistä, mutta kohtaaminen tapahtuu silloin järjestöjen välillä. Opimme toisiltamme ja jaamme hyviä käytäntöjä. Huomaamme, että järjestöt eri maissa painivat pohjimmiltaan samanlaisten ongelmien kanssa ja toisaalta näemme, kuinka meitä yhdistää samat arvot ja sama palo tehdä merkityksellistä ja laadukasta vapaaehtoistyötä. Paras kiitos tuleekin siitä, kun jälleen yksi vuosi on kulunut ja niin vapaaehtoisilta kuin kumppanijärjestöiltäkin kuulemme iloista palautetta onnistuneista projekteista, monenlaisista kasvukokemuksista sekä vapaaehtoisten ja paikallisten hedelmällisistä kohtaamisista.

Anni Karusigarira

Jos haluat lisätietoja ryhmän toiminnasta tai Afrikan yhteistyökumppaneista, niin voit ottaa yhteyttä:

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *