Ei leikata rauhasta

Rauhanliiton tiedote, julkaistu 10.11.2017.

Rauhanrahoihin jälleen raju leikkaus. Kuinka käy rauhantyön?

Rauhanjärjestöjen valtionapuja ollaan rajusti leikkaamassa. Rauhanjärjestöt ovat todella huolissaan tilanteesta ja vetoavat eduskuntaan tukisumman nostamiseksi. Toteutuessaan tukien pudottaminen yhteensä 250 000 euroon merkitsisi 40 prosentin leikkausta verrattuna vuoden 2017 tasoon.

Rauhanrahoja on leikattu rajusti jo edeltävinä vuosina. Vuonna 2014 tukisumma vielä 560 000 euroa. Vuoden 2017 valtionbudjetista rauhantyön tuen momentti poistettiin kokonaan. Tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi kuitenkin siirtomäärärahoistaan yhteensä 412 000 euroa 12 rauhanjärjestölle. Tänä vuonna rauhantyön tukia olisi esityksen mukaan jaossa enää 250 000 euroa.

Jo aikaisempien leikkausten takia järjestöissä on jouduttu lomauttamaan henkilöstöä ja leikkaamaan toimintoja rankasti. ”Jos leikkaukset toteutuvat nyt esitetyssä muodossa, on järjestöjen leikattava toiminnassa ja vähennettävä palkatun työn määrää. Koska järjestöillä on jo ennestään todella vähän palkattua henkilöstöä, olisivat leikkaukset tästä todella suuri uhka järjestöjen tekemälle pitkäjänteiselle asiantuntijatyölle ja jatkuvuudelle”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Rauhanliitto antoi perjantaina 10.11. lausunnon valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle rauhanjärjestöjen (ml. Sadankomitea, Rauhanpuolustajat, Rauhankasvatusinstituutti ja Kristillinen Rauhanliike) puolesta. Rauhanjärjestöt toivovat, että eduskunta korjaisi tilannetta ja korottaisi rauhantyön määrärahoja kohtuulliselle tasolle antamalla lisämäärärahan rauhantyölle budjettia hyväksyttäessä.

Suomessa on toistakymmentä rauhanjärjestöä, joista suurinta rauhantyön valtionapua saa kolme ja puoli vakituista työntekijää työllistävä Rauhanliitto. Järjestöt tekevät ennestäänkin pienillä resursseilla laajaa ja monipuolista, asiantuntijuutta vaativaa vaikuttamis- ja viestintätyötä sekä rauhankasvatusta.

Lisäys: KVT:n tukia ei tiettävästi olla leikkaamassa. KVT:n on rauhanjärjestö, mutta myös valtakunnallista nuorityötä tekevä järjestö ja tukemme tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Rauhanliitto on KVT:n kattojärjestö ja toimistomme sijaitsee Rauhanliiton omistamalla Rauhanasemalla. 

Lue lisää:

Lausunto valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle
Taustatietoja rauhanrahojen leikkauksista

Mitä sinä voit tehdä?

Tue rauhantyötä! Näin voit auttaa

  • Vaikuta poliitikkoihin. Voit vedota erityisesti valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostoon, että rauhantyöhön annettaisiin lisämäärärahoja. Jaoston jäsenet löytyvät täältä.
  • Tue rauhanjärjestöjä liittymällä jäseneksi. Rauhanliiton tukijäseneksi voit liittyä täällä. (KVT:n jäseneksi voi liittyä täällä).
  • Ota kantaa. Kerro mielipiteesi sosiaalisessa mediassa, jaa rauhanjärjestöjen päivityksiä aiheesta tai kirjoita esimerkiksi lehtien yleisönosastoihin.

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *