Paikoillanne, valmiina, keskiaika alkaa nyt!

Šelmberkin linnassa keskiaika kutsutaan takaisin rakentamalla, pukeutumalla ja eläytymällä.

Osallistuin heinäku­ussa työleirille Šelmberkin lin­nassa, joka sijaitsee eteläisen Böömin alueella Tšekin tasavallassa. Keskiaikaisesta linnasta on jäljellä romant­tiset rauniot sekä 1800-lu­vulla uudelleen rakennettu näkötorni. Leiriä isännöi Danar-niminen yhdistys, joka opettaa keskiaikaista käsityöperin­nettä lapsille, nuorille ja aikuisille. Yhdistys suunnittelee rakentavansa pihapiiriin joukon keskiaikaisia työpajarakennuksia. Tällä hetkellä toiminnassa on sepänpaja ja rak­enteilla olutpanimo. Yksi leirimme työtehtävistä olikin kantaa kiviä paikoilleen olutpanimon perustuk­sia varten.

Mennyt maailma hyppysissä

Danarin väki osoittautui innos­tuneeksi ja aikaansaavaksi. Hanket­ta johtaa pariskunta, Eva ja Aleč, joiden ohjauksessa työskentelee joukko aktiivisia vapaaehtoisia. Useimmat yhdistyksen jäsenet ovat nuoria, jotka ovat osallistuneet linnan leireille tai työpajoihin ja kiinnostuneet toiminnasta. Nuoret viettävät kesälomapäiviään Šelmberkissä pihatöissä, käsitöiden parissa sekä lastenleirejä valmistel­len.

Eva on koulutukseltaan opettaja, ja toiminta pyrkiikin sekä tarjoamaan elämyksiä että opettamaan. Ihan tavallisia historiantunteja Šelmberkissä ei kuitenkaan pidetä. Leireillä ja vierailuilla lapset tu­tustuvat keskiaikaan esimerkiksi kokeilemalla raudan takomista tai villalangan kehräämistä. Jokaisen leirin ohjaajan tulee tehdä itselleen keskiaikainen asu, johon kuuluvat paitsi pellava- tai villavaatteet myös nahkakengät ja hattu. Leirillä lapset pukeutuvat niin ikään keskiaikaisiin vaatteisiin ja tunnelman säilyttämiseksi kän­nykät kerätään pois ensim­mäisenä iltana. Lapset näyttivät heittäytyvän mukaan mielikuvitusleikkiin.

Leirinjohta­jamme Krys­tinan mukaan tšekkiläisiä lapsia kierrätetään retkillä historial­lisiin kohteisiin uupumukseen asti. Suomalais­esta näkökul­masta toiminta vaikutti kuitenkin hurmaavan elämykselliseltä. Lapsille tarjot­tiin tekemistä, ei pelkkää selos­tusta.

LauraLaitinen-keskiaikafestivaali

Yksikätinen mies

Minuun teki vaikutuksen innos­tus, jolla Eva ja Aleč asennoi­tuivat päivittäisiin askareisiinsa. Tšekkiläisen mustan huumorin siivittämänä Alečia kutsutaan yk­sikätiseksi mieheksi. Ja tottahan tuo on: Aleč pyörittää käsityötoimintaa puolellatoista kädellä. Mutta noilla puolellatoista hän ajaa tavallista autoa, tekee puutöitä, miekkailee ja soittaa kitaraa. Pariskunta kiertää goottihenkisen musiikillisen miekkailuesit­yksensä kanssa keskiaika-festivaaleilla myös oman lin­nansa ulkop­uolella.

Leiri oli mainio paikka ylittää omia rajoja. Me työleiriläiset kokeilimme lin­nan aktiviteetteja kuten jousiam­muntaa, langan kehräämistä, nahkatöitä ja ka­lligrafiaa. Vaikka kehrääminen tuntui minusta ylivoimaiselta, puun kuoriminen onnistui. Kotiin palattuani olen kannustanut itseäni leirikoke­muksilla – jos kerran yksikätinen mies pystyy siihen kaikkeen, miksen minäkin pystyisi tähän tai tuohon.

Teksti ja kuvat: Laura Laitinen

Kerro muillekin:

Share

Olet täällä: