Lunga Artfestival 2010

vulkanHade redan en tid letat efter möjligheter att åka utomlands som volontär men det var alltid längden på utlandsvistelsen som fått mig att tveka. Sedan läste jag om KVT:s korta arbetsläger som ordnas under somrarna vilket passade bra in under min ledighet. Island lät lockande och då jag såg att ett konstläger på Island fanns med bland alternativen hade jag inte svårt att bestämma mig. Valde ett läger som hölls i en liten by, Seydisfjördyr, som ligger vid Islands östra kust.

Hur var Island? Det är svårt att skriva om Island, det är en annorlunda värld som inte kan beskrivas lika vackert i ord som det är i verkligheten. Jag fascinerades av landets varierande natur; vi såg vulkaner, glaciärer, stränder, vattenfall och månlandskap. Det mesta var rent, orört och öde. Det är lätt att förstå att många fina sagor har sitt ursprung från Island. Vädret var också mycket omväxlande. Fastän solen värmde om morgonen kunde dimman och regnet plötsligt överraska oss då vi vandrade i bergen för att sedan upphöra då vi tagit oss ner igen.

Min Islandsvistelse började i Reykjavik där jag träffade de andra volontärerna och ledarna för vårt läger. Vi samlades i vandrarhemmet som drivs av World Wide Friends som samtidigt fungerar som en träffpunkt för både kort- och långvariga
volontärer i Reykjavik. I huset fick jag ett varmt välkomnande och gladdes åt alla människor från så många olika länder. Vårt läger visade sig vara det mest populära med hela 16 deltagare. Jag var den enda från Norden och fick stolt berätta om Finland som många hade hört mycket gott om.

Redan första dagarna fick vi smaka på hur saker sköts på Island. Vi följde med vädret, tog ingen stress. Till exempel var vi tvungna att skjuta upp vår bussfärd med några dagar då vädret inte var på vår sida, för stormigt och halt för en bilfärd genom ön. Men vi fick däremot chansen att utforska Reykjavik vilket jag inte tackade nej till. När vi äntligen kunde starta hade vi en dagslång bussfärd framför oss. Med oss hade vi chaufförer som också de frivilligt arbetade med att köra runt på lägerdeltagare. På vägen hem berättade vår chaufför att det nu blev hans fjärde runda kring Island.

Det var i Seydisfjördyr med 700 invånare vi skulle bo två veckor fram över. Vi volontärer fick bo i byns gamla skolbyggnad. Där levde vi i äkta kollektivanda, vi sov på madrasser och torkade våra kläder i korridoren. Det bästa var alla våra gemensamma måltider kring matbordet. Själva arbetet under festivalen visade sig vara lättare än jag tänkt mig, vi hjälpte till där det behövdes, städade, skötte disken, fungerade som vaktmästare och sålde biljetter. Givetvis hade vår stora grupp en inverkan på arbetsmängden, vi var många som hjälpte till och festivalen var rätt liten. Festivalen räckte sex dagar då deltagarna först arbetade i olika workshops. Här träffade jag bland annat på en dansgrupp från Finland och fick också chansen att prova på en dansträning. Mot slutet av festivalen ordnades sedan utställningar och pjäser där veckans arbete visades upp. Med fanns verkligt fina pjäser, modevisningar, spelningar och konstutställningar som ungdomar i olika åldrar hade gjort. Under helgen växte deltagarantalet betydligt och då blev det dags för konserter både inom- och utomhus. Det var också nu under helgens festligheter som vi volontärer behövdes mest.

Det kanske känns motstridigt att betala för att utföra frivilligt arbete. Samtidigt betalar du för din resa och för en upplevelse, ett arbetsläger blev en resa där du kunde vara till nytta och skapa kontakter med nya kulturer. Målet med Lungafestivalen är att skapa möjligheter åt byns unga att komma i kontakt med skapande verksamhet utan att åka iväg. Många unga väljer att lämna byn i brist på sysslor och festivalen lockar många ungdomar tillbaka till sina hemtrakter. I år ordnades Lunga för tionde gången och flera av de unga vi träffade under festivalen var mångåriga deltagare. Trots att hela resan blev rätt dyr för mig i slutändan, med tanke på att Island också är ett dyrt land, fick jag mycket för pengarna. Jag märkte att jag klarade mig fint på egen hand i ett nytt land, jag övade upp min engelska och fick flera nya bekanta från olika länder. Och Island, dit kommer jag garanterat att åka igen!

Riina Lindroos

Kerro muillekin:

Share

Olet täällä: