Pyöräilymuistoja Amsterdamista

Placement Officerina Hollannissa

Pari vuotta sitten maaliskuussa 2006 olin juuri saanut tietää tulleeni valituksi toimistovapaaehtoiseksi SCI:n Hollannin alajärjestöön Amsterdamiin. Aiemmin olin ollut vain yhdellä työleirillä enkä ollut muuten osallistunut KVT:n tai SCI:n toimintaan. Käsitykseni SCI:sta järjestönä oli kuitenkin positiivinen ja siksi lähetin useita hakemuksia ympäri Eurooppaa tavoitteenani kokea toimistovapaaehtoisen arkea ja tutustua järjestöön paremmin.

Mukava alku

Pari Amsterdamin kuukautta olivatkin erittäin kokemusrikasta aikaa. Kun saavuin huhtikuun puolivälissä Amsterdamiin, olin jo valmiiksi suunnattoman innostunut tulevasta toimenkuvastani tulevien ja lähtevien vapaehtoisten leireille sijoittelijana eli SCI-termein placement officerina. Viikkoa aiemmin olin osallistunut Bernissä näiden placement officerien koulutukseen, missä opimme paljon uutta työstämme, järjestöstä – ja toisistamme. Useisiin kollegoihin tutustuminen helpotti ja hauskutti työntekoa, sillä sijoittaessamme vapaaehtoisia olimme päivittäin tekemisissä sisarjärjestöjen kollegoiden kanssa. Ylipäänsä työ oli rentoa, ellei ajoittaisia ongelmia faksin ja tietokoneiden kanssa oteta lukuun. Oli erittäin mukavaa tavata innostuneita vapaaehtoisia ja tuntea olevansa heille avuksi. Mitä pidemmälle kevät eteni, sitä vaikeampaa vapaaehtoisten sijoittaminen leireille luonnollisesti oli. Toisaalta sitä mukavammalta siinä onnistuminen tuntui.

Keskiviikkokokouksia ja pyöräilyä

Hollannin järjestö VIA-Netherlands (Vrijwillige Internationale Aktie) eroaa useimmista sisarjärjestöistään siinä, että heillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Siksi työmme ihastuttavan sekaisen toimiston uumenissa toisen toimistovapaaehtoisen Hamishin kanssa vaati itsenäisyyttä. Kuumalinja etenkin teknisille asiantuntijoidemme, Tonille ja Huubille, oli tosin varsinkin alussa hyvinkin ahkerassa käytössä. Saimme siis aina apua, kun sitä tarvitsimme. Osallistuimme myös järjestön legendaarisiin keskiviikkokokouksiin, missä paikalliset vapaaehtoiset tulivat keskustelemaan järjestön arjesta ja myös auttamaan meitä mahdollisissa ongelmissa. Jossakin vaiheessa työtä kahdelle vapaaehtoiselle oli liiankin vähän, jolloin aloimme suunnitella PR-ideoita uusien leirillelähtijöiden houkuttelemiseksi. Tästä syystä pyöräilimme ympäri kaupunkia jakelemassa flyijereitä ja julisteita esimerkiksi oppilaitoksiin ja kirjastoihin. Eikä mikään voita pyöräilyä Amsterdamissa.

Pyöräily koituikin alussa kohtalokseni, sillä jouduin pienoiseen onnettomuuteen pyörän liukastuessa rautatiekiskoon. Tämä tapahtui oltuani kaupungissa vasta kaksi viikkoa, mutta pienoisen shokin jälkeen vaivuin autuaaseen euforian tilaan huomatessani, miten aidosti järjestöni ihanat ihmiset välittivät ja auttoivat. Ei ollut puhettakaan kotiin jäämisestä vaan kuljin kainalosauvojen kanssa minne milloinkin. Järjestömme koiranleuka Göetz ei koskaan jättänyt tilaisuutta hyväkseen muistuttaa että olen heidän “tram track placement officerina“. Parin viikon päästä pääsin onnekseni jatkamaan taas pyöräilyharrastustani ja muun muassa akrobatiaa kokoontaitettavan pyörän tarakalla, milloin seisoen, milloin istuen.

Kansainvälisiä yhteyksiä

Monet VIA:n vapaaehtoiset ovat aktiivia myös SCI:ssa kansainvälisellä tasolla. Amsterdamin toimiston ja Antwerpenissa sijaitsevan SCI:n sihteeristön välinen yhteydenpito olikin tiivistä, ja oli mukavaa ja mielenkiintoista kuulla ja pohtia SCI:n kehityslinjoja ja vapaaehtoistyön luonnetta ja arvoja. Muutenkin ihastuin siihen, että järjestön ihmiset osasivat ja halusivat keskustella asioista vilpittömästi ja suoraan – unohtamatta hippusellista idealismia. Toimistovapaaehtoisuus oli hyvä tapa tutustua SCI:n ja toimiston arkeen paremmin. On toki muistettava, että eri alajärjestöjen käytännöt saattavat vaihdella paljonkin. Minulle Amsterdamin kuukaudet olivat rentoa ja ajatuksia herättävää aikaa, jolloin tunsin olevani oikeassa paikassa. Ilman tutustumiani ihmisiä ja hassun toimistomme arkea kaupungin kauneus olisi varmaan koskettanut vain pinnallisesti.

Maria Kankkunen

Kerro muillekin:

Share

Olet täällä: