Vapaaehtoistyö ulkomailla

Pitkälle pidemmäksi aikaa – vapaaehtoistyöhön ulkomaille jopa vuodeksi

Kuva LLI hillitön seinäPerusasiat vapaaehtoistyöstä ulkomailla

Kohteet: Eurooppa, Aasia, Afrikka, Latinalainen Amerikka ja Pohjois-Amerikka

Kesto: 1kk – 1 vuosi

Hinta: välitysmaksu 270 € ja KVT:n jäsenmaksu 20€/10€ sekä mahdollinen projektikohtainen ylläpitomaksu isäntäjärjestölle (Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa ei projektikohtaista maksua, muut maat 130-350 €/kk).

Ikä: 18+ tai 20+

Hakuaika: ympärivuotinen, projektikohtainen

Aikaisempi kokemus: kokemus itsenäisestä matkustelusta tms. kansainvälisestä toiminnasta suositeltavaa

Vapaaehtoistyöpaikat: vieraile vapaaehtoistyöpaikkojen tietokannassa

Vapaaehtoistyöhön maailmalle?

KVT:n kautta voi lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille 1-12 kuukaudeksi. KVT:n vapaaehtoiset tekevät työtä sisar- ja kumppanijärjestöjemme yleishyödyllisissä ruohonjuuritason hankkeissa. Vapaaehtoisella on mahdollisuus perehtyä syvällisesti tekemäänsä työhön ja paikallisen yhteisön kulttuuriin, sillä vapaaehtoinen on usein ainoa ulkomaalainen valitsemassaan työkohteessa. Tehtävät eivät yleensä vaadi erityistä ammatillista osaamista, vaan tärkeintä on itsenäisyys, vastuuntuntoisuus ja realistinen asenne. Vapaaehtoistyöpaikkoja on tarjolla eniten Aasiassa, Euroopassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Vapaaehtoistyöhön hakevalta toivomme motivaatiota työskennellä hakemassaan projektissa, oma-toimisuutta, vastuuntuntoisuutta sekä realistista ja kunnioittavaa suhtautumista vastaanottavan yhteisön tapoja ja kulttuuria kohtaan. Vapaaehtoistyössä oleminen ei ole lomamatka, ja työskentely vieraassa kulttuurissa saattaa olla hyvinkin haastavaa. On suositeltavaa, että Euroopan ulkopuolelle lähtevällä vapaaehtoisella on kansainvälistä kokemusta ja kokemusta itsenäisestä elämästä.

Jos haluat kokeilla ensin vapaaehtoistyötä lyhyemmän aikaa, katso täältä tietoja vapaaehtoistyöleireistä.

Kenelle

 • Sinulle, joka haluat tutustua vieraan maan elinoloihin syvällisesti
 • Joka haluat asua ja työskennellä yhdessä paikallisten kanssa
 • Jolla on aikaa kuukaudesta vuoteen
 • Joka olet itsenäinen, aktiivinen ja sopeutumiskykyinen
 • Jolla on aitoa kiinnostusta oppia uudesta kulttuurista
 • Jolla on riittävä kielitaito
 • Joka olet täysi-ikäinen

KVT:n vapaaehtoisprojekteissa voit esimerkiksi:

 • Tehdä toimistotyötä sisarjärjestömme toimistossa Euroopassa
 • Opettaa lapsille englantia Indonesiassa
 • Työskennellä katulasten parissa Ugandassa
 • Työskennellä vammaisten avustajana luomutilayhteisössä Yhdysvalloissa
 • Koordinoida nuorisotoimintaa Perussa tai opettaa lapsille taidetta, matematiikkaa tai englantia

Kesto ja käytännön asiat

Vapaaehtoistyöjakso kestää projektista riippuen kuukaudesta vuoteen. Yleisin kesto on 3-6kk. Vapaaehtoinen maksaa itse matkansa, mutta projekti-isäntä tarjoaa majoituksen, ruoan, työnohjauksen ja perehdytyksen. Tämän lisäksi Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin kohteissa vapaaehtoinen saa usein pienen taskurahan.

Etelän vapaaehtoistyöprojekteissa on yleensä projektikohtainen ohjelmamaksu (130-350 €/kk), joka kattaa majoituksen, ruoan, perehdytyksen ja työnohjauksen. Maksun suuruus kerrotaan paikan kuvauksessa vapaaehtoistyöpaikkojen tietokannassa.

Kyselyihin vastaamisen, hakemusten käsittelyn, haastattelut ja valmennukset hoitavat KVT:n kokeneista vapaaehtoisista muodostuva ryhmä. Älä siis epäröi lähettää kysymyksiäsi osoitteeseen: . Kysymyksiin vastataan kolmen työpäivän sisällä.

intialapset 3

Valmennukset

Vapaaehtoistyöhön lähteville järjestetään kolme/neljä kertaa vuodessa valmennus, johon osallistuminen on pakollista. Valmennukset ovat yleensä Helsingissä, ja ne kestävät yhden päivän. Valmennuksessa käydään läpi vieraaseen kulttuuriin sopeutumista, vapaaehtoistyön merkitystä, omaa motivaatiota ja odotuksia sekä käsitellään käytännön asioita. Valmennuksessa on myös mahdollisuus kuulla aiemmin vapaaehtoistyössä olleiden kokemuksia. Valmentajina toimivat KVT:n kokeneet vapaaehtoiset.

Vakuutusasiat ja viisumit

Vapaaehtoistyöhön lähtevän pitää ottaa kattava matkavakuutus. Jos projekti on EU:n alueella niin vapaaehtoisen on mahdollista käyttää myös eurooppalaista sairasvakuutuskorttia. Vapaaehtoinen on itse vastuussa viisumin järjestämisestä.

Palanneille

Vapaaehtoistyöjaksolta palattuaan tulee vapaaehtoisen lähettää KVT:lle raportti. Kaikki palanneet ovat myös erittäin tervetulleita mukaan KVT:n toimintaan, esimerkiksi kertomaan kokemuksestaan muille vapaaehtoisille tai osallistumaan paikallisryhmien toimintaan. Vuosittain järjestetään kaikille palanneille vapaaehtoisille syksyllä Vapaaehtoispäivät, joilla on mahdollisuus tavata muita vapaaehtoisina olleita ja jakaa kokemuksia. Vuosittain järjestämme myös muutamia palanneiden tapaamisia.

Uganda2015_ElisaNiittyla_kaksirivia_pakattu

Miten löydän vapaaehtoistyöpaikan?

Miten haen?

Katso täältä tarkat hakuohjeet

Lisätietoa

Lisätietoja KVT:n tarjoamista vapaaehtoistyömahdollisuuksista voi kysyä pitkäaikaisvapaaehtoisten työryhmältä: . Kyselyihin vastataan kolmen työpäivän sisällä.

Kerro muillekin:

Share

Hakuohjeet vapaaehtoistyöhön

Tarkat hakuohjeet vapaaehtoistyöhön

Täältä löydät yksityiskohtaisen kuvauksen hakuprosessista sekä tietoa viisumiasioista, vakuutuksesta ja muusta tärkeästä!

Lue lisää »