Vapaaehtoinen valokeilassa

KUKA OLET JA MITÄ TEET?

Olen Katja, KVT:n ulkopuolella työskentelen kirjastossa ja harrastan kaikkea Intiaan liittyvää. KVT-kontekstissa olen tällä hetkellä KVT:n kansainvälisen kattojärjestön Service Civil Internationalin (SCI) hallituksen jäsen, joka muodostuu kuuden eri maan edustajista.

Katja Löfgren 2013, SCI Intian Delhin paikallisryhmän kokouksessa.

Katja Löfgren 2013, SCI Intian Delhin paikallisryhmän kokouksessa.

MIKSI JA MILLOIN ALOIT TEHDÄ VAPAAEHTOISTYÖTÄ?

Alkuperäiset motivaatiot ovat varmaan vuosien saatossa kadonneet muistojen hämärään, mutta varmasti siinä oli syynä halu tehdä jotain hyödyllistä ja saada siinä samalla uusia kokemuksia. Osallistuin ensimmäiselle vapaaehtoistyöleirilleni Islannissa vuonna 1997 ja siitä itse lasken vapaaehtois-”urani” alkaneen. Sittemmin olen ollut leirillä Englannissa, Nepalissa, Grönlannissa ja Meksikossa sekä leirinvetäjänä Suomessa.

MITEN PÄÄDYIT MUKAAN KVT:n TOIMINTAAN?

Alun perin varmaan sattumalta. Halusin lähteä lyhytkestoiseen vapaaehtoistyöhön ja tutkaillessani eri vaihtoehtoja tarjosi KVT mielenkiintoisimman vaihtoehdon (vapaaehtoistyöleiri Islannissa). Sen ensimmäisen leirin jälkeen haparoiva ensiaskeleeni täysiveriseksi KVT:läiseksi oli se, kun kävin kertomassa kokemuksistani KVT:n järjestämässä infotilaisuudessa ja sain kuulla mitä kaikkia mahdollisuuksia vapaaehtoisuuteen KVT tarjoaa ympäri vuoden myös täällä Suomessa.

MITÄ OLET PUUHAILLUT KVT:ssä ja Service Civil Internationalissa?

Vapaaehtoistyöleirien ohella olen toiminut erinäisissä KVT:n ja SCI:n työryhmissä lähinnä Etelän vapaaehtoistyövaihtoon liittyen. Olin KVT:n johtokunnassa vuosina 2001-2011 ja vuodesta 2013 lähtien olen ollut SCI:n kansainvälisen hallituksen jäsen.

Matkalla Intiassa, Katja Löfgren 2013.

Matkalla Intiassa, Katja Löfgren 2013.

MIKÄ ON PARASTA KVT:N VAPAAEHTOISENA TOIMIMISESSA?

Kaikki ne ihanat ihmiset, joihin olen vuosien varrella tutustunut ja upeat paikat, joissa olen päässyt käymään! Ja se, että vapaaehtoisten ei tarvitse olla mitään asiantuntijoita, vaan KVT:ssä asiat saa opetella ja oppia tekemällä.

TERVEISET KVT:stä JA VAPAAEHTOISTYÖSTÄ KIINNOSTUNEILLE?

Jos olet kiinnostunut KVT:n toiminnasta, niin kannattaa lähteä mukaan! Meillä asioita ei tarvitse osata ”valmiiksi” vaan opimme yhdessä kokeilemalla ja tekemällä.  Sama pätee kansainväliseen toimintaan – kiinnostuneiden kannattaa vaan lähteä ennakkoluulottomasti toimintaan mukaan, osallistua esimerkiksi seminaareihin tai työryhmien tapaamisiin. Emme oleta vapaaehtoistemme olevan valmiiksi asiantuntijoita vaan oikea asenne, into ja halu oppia riittävät!

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *