Vapaaehtoinen valokeilassa

Jenni Kemppainen toimii  KVT:n lähettämänä Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS -vapaaehtoisena sisarjärjestömme toimistossa Irlannissa.

Kuka olet ja mitä teet?

Nimi on Jenni ja olen EVS-vapaaehtoisena Voluntary Service Internationalin (VSI) toimistossa Irlannissa. Virallinen tittelini on ”Placement Officer”, mikä käytännössä tarkoittaa että vastaanotan ja käsittelen sekä Irlantiin saapuvien että Irlannista lähtevien vapaaehtoisten hakemukset. Valmistuin kesällä 2013 ympäristösuunnittelijaksi HAMKista ja sen jälkeen aika on mennyt muun muassa reissatessa ja vapaaehtoistyössä Nepalissa.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Jaa-a, varmaan aika pikkuruisena. Maaseudulla kasvaneena talkoot ovat tulleet tutuiksi, ja jossain vaiheessa sitä vaan huomasi ajautuneensa vapaaehtoistoiminnan pariin. Koulun kautta tein työharjoittelun kolmessa eri paikassa, joista jokainen liittyi jollakin tavalla vapaaehtoisten koordinointiin ja lopulta tein myös opinnäytetyöni samalla teemalla. Valmistumisen jälkeen halusin vaihtelua koulunpenkillä istumiseen ja etsiskelin vapaaehtoistyömahdollisuuksia ulkomailla. Samalla halusin kartuttaa lisää työkokemusta, koska joku päivä haluaisin tehdä ammatikseni jotain vapaaehtoisuuteen liittyvää.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

Olen seuraillut jo pitempään KVT:n toimintaa naamakirjan kautta, mutta päivämäärät ja ajat eivät ole koskaan käyneet omiin aikatauluihin. Ensimmäinen varsinainen kontakti KVT:hen tuli siis tämän EVS-paikan myötä viime lokakuussa.

Miten päädyit EVS-vapaaehtoiseksi KVT:n kautta?

Näin ilmoituksen Facebookissa, laitoin hakemuksen menemään ja täällä ollaan! Olin kuullut EVS:stä aiemmin ja tämä olikin ensimmäinen paikka, joka kuulosti juuri sopivalta minulle.

Mikä on parasta EVS-vapaaehtoisena toimimisessa?

Kansainvälinen rakenne, joka on ollut käytössä jo pitkään ja hyväksi todettu. EVS-vapaaehtoisia vastaanottavilla ja lähettävillä järjestöillä on yleensä pitkä kokemus eri kulttuureista ja vapaaehtoisten kanssa toimimisesta. On myös hienoa, että lähettävä järjestö on aina taustatukena. Uudessa kotimaassa on myös yleensä jo valmiina mahtava verkosto ihmisiä odottamassa uuden vapaaehtoisen saapumista. Dubliniin muutto oli niin uskomattoman vaivatonta, että tuntui kuin ei olisi muuttanut ulkomaille laisinkaan.

Terveiset KVT:stä ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Olen monesti katunut sitä että en ole lähtenyt mukaan johonkin uuteen, mutten koskaan sitä kun olen heittäytynyt tuntemattomaan. Jahkailu ei siis johda mihinkään – eikun vaan menee ja laittaa itsensä likoon! Sitä kautta yleensä saa paljon enemmän takaisin ja oppii odottamattomia asioita. Itselleni on aina ollut antoisinta löytää yhteinen naurunaihe toisen kulttuurin edustajan kanssa, välillä jopa ilman yhteistä kieltä. Pelkästään tällaisten pienten ikimuistoisten hetkien takia kannattaa pakata laukut ja lähteä maailmalle!

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *