Vapaaehtoinen valokeilassa

Milka_Autio Vapaaehtoinen valokeilassaKuka olet ja mitä teet?

Olen Milka, 21-vuotias pääkaupunkiseudulle opiskelemaan eksynyt tyttö Virroilta. Opiskelen Nurmijärvellä Humanistisessa ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta yhteisöpedagogiksi. Viimeisten parin kuukauden aikana olen suorittanut harjoitteluani KVT:n toimistolla yhteisöviestinnän ja sosiaaliseen vahvistamisen kursseihin liittyen.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Olen aina halunnut nähdä maailmaa ja tutustua uusiin kulttuureihin ja ihmisiin. En kuitenkaan ole kokenut tavallisten rantalomien tai lomamatkojen antavan minulle oikeasti mahdollisuutta toteuttaa tätä haavetta. Matkoillani en koe kovinkaan suurta tarvetta nähdä turistipaikkoja tai – nähtävyyksiä vaan tutustun mieluummin tavallisten ihmisten elämään. Mielestäni tekemällä vapaaehtoistyötä paikallisten parissa se onnistuukin parhaiten. Silloin matkastani en hyödy ainoastaan minä vaan mahdollisesti myös ne ihmiset tai yhteisöt, joiden vuoksi vapaaehtoistyötä teen. Ensimmäiselle vapaaehtoistyöleirilleni osallistuin pari vuotta sitten Ranskassa. Suunnittelimme ja toteutimme teatteriesityksen paikallisen pikkukaupungin katutaidefestivaaleille. Kokemus oli unohtumaton ja päätin, ettei se tulisi olemaan viimeinen kertani vapaaehtoistyön parissa.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

Viime keväänä kävin läpi monelle nuorelle tutun pääsykoerumban. Pänttäämisen ja kokeiden ohella työskentelin monivuotisessa kesätyöpaikassani, ja jo varsinaisen kesän alkaessa olin varma siitä, että minun on pakko päästä jonnekin; pois Suomesta, ainakin muutamaksi viikoksi. Yhtenä iltana istuin koneella yömyöhään ja etsin mahdollisuuksia. Törmäsin KVT:n sivuihin ja samalta istumalta hain minua kiinnostaville vapaaehtoistyöleireille. Kesän lopussa vietinkin kolme viikkoa Saksan maaseudulla, en ehkä tekemässä niitä töitä mitä olin olettanut, mutta ainakin tutustumassa saksalaiseen kulttuuriin ja mahtaviin ihmisiin ympäri maailmaa. Syksyllä osallistuin KVT:n puintipäiville. Avoin ja lämmin ilmapiiri kaikkine eri kulttuureineen sai mielenkiintoni heräämään myös järjestön Suomessa tapahtuvaa toimintaa kohtaan. Halusin tutustua siihen paremmin, sillä myös opintojeni takia, KTV:n toiminta on juuri sellaista, jonka parissa haluaisin tehdä töitä myös tulevaisuudessa.

Mitä olet puuhaillut KVT:ssä?

Puintipäivien jälkeen olen ollut mukana Punavuoren vastaanottokeskuksen perheille toimintaa järjestävässä porukassa. Joka toinen sunnuntai vietämme puolitoista tuntia vastaanottokeskuksen lasten kanssa askarrellen, maalaillen tai vaikkapa pelejä pelaillen. Vaikka olemme käyneet paikassa vasta muutamana sunnuntaina, ovat ne kerrat olleet ikimuistoisia ja kannustaneet jatkamaan.

KVT:n toimistolla suorittamani harjoittelun aikana olen tutustunut toimintaan myös hieman toisesta näkökulmasta. Olen työskennellyt pian ilmestyvän leirilehden parissa vapaaehtoisten kokemuksia keräillen ja muita käytännön asioita hoidellen. Olen myös ollut mukana kertomassa KVT:n toiminnasta ja omista kokemuksistani vapaaehtoistyöleiriltä esimerkiksi KEPA:n Anna Aikaa -tapahtumassa.

Mikä on parasta KVT:n vapaaehtoisena toimimisessa?

Parasta ovat olleet ehdottomasti lämpimät ja toisten auttamisesta aidosti kiinnostuneet ihmiset, jotka ovat toiminnassa mukana täysin omasta tahdostaan ja tekevät työtä sen itsensä takia. Koska järjestötoiminta ja vapaaehtoistyö ovat tulleet minulle tutuksi oikeastaan vasta kuluneen vuoden aikana, on ollut hienoa huomata kuinka samanlaisen ajatusmaailman toiminnassa mukana olevat henkilöt kanssani jakavatkaan. Tämä kun ei ole mikään pieni asia pikkupaikkakunnalta tulevalle hippiäiselle. Vapaaehtoistyöstä on siis ollut paljon hyötyä minulle itselleni. Puhumattakaan vapaaehtoistyöleirillä saamistani kokemuksista, olen saanut KVT:n kautta uusia ystäviä, kokemuksia ja hieman enemmän varmuutta siitä, ettei maailma ehkä olekaan ihan niin paha paikka kuin se joskus antaa ymmärtää. On ollut hienoa kokea pystyvänsä auttamaan ihmisiä ihan vain pienillä teoilla. Tulen varmasti vielä pitkään muistamaan sen juuri Suomeen saapuneen pienen pojan hymyyn leviävät kasvot, jolle yhtenä sunnuntaina taittelin paperista lennokin Punavuoren vastaanottokeskuksessa.

Terveiset KVT:stä ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Jos olet yhtään kiinnostunut tutustumaan uusiin ihmisiin, kulttuureihin ja tapoihin vaikuttaa ihan käytännön toiminnalla, kannattaa tulla mukaan KVT:n toimintaan. Vapaaehtoistyöleirit tai pidempiaikaiset projektit Euroopassa ja kauempana maailmalla ovat varmasti jokaiselle mieltä avartavia kokemuksia – samoin on myös vapaaehtoistoiminta Suomessa. KVT:n toimintaan on mielestäni todella helppo lähteä mukaan, sillä ihmiset ovat avoimia ja jokainen voi tehdä niin paljon tai vähän kuin hänelle itselleen sopii. Älä siis pohdi enempää, vaan toteuta unelmasi ja vaikuta – ihan vain pienillä teoilla!

 

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *