Uusien kokemusten lähteillä Japanissa ja Tsekissä

Viime kesänä Jussi Ranta urakoi oikein kunnolla vapaaehtoistyöleirien parissa – hän osallistui ensin heinäkuussa lastenleirille Japanissa ja syyskuussa auttoi piha- ja puutarhatöiden parissa Tsekeissä.

Alla lisää Jussin leirikokemuksista!


Leiri nro 1. Lasten kesäleiri Japanin kauniissa pohjoisessa

Minun täytyy heti alkuun tunnustaa, että kesä 2014 oli ensimmäinen kesä, jolloin olen osallistunut vapaaehtoistyöleireille. Yhteensä olen ”leireillyt” kesän aikana noin kuutisen viikkoa. Mielestäni vapaaehtoistyö ja kesäleirit ovat loistava tapa tutustua paikallisiin, tehdä samalla jotakin mielekästä ja tärkeää, oppia uusia taitoja, kieliä ja tapoja sekä säästää hieman matkakassaa.

JussiRanta_Japani2014 Japanissa kyseessä oli vuoden 2011 maanjäristysalueen lapsille järjestettävä kolmipäiväinen toimintaleiri. Me vapaaehtoiset tapasimme jo kolme päivää ennen leiriä, jotta pystyimme hyvin suunnittelemaan kaiken sekä tutustumaan toisiimme. Tapahtumapaikkana oli upea Iwate ja sen kauniit maisemat, Japanin pääsaaren Honshun pohjoisosissa, noin viiden tunnin junamatkan (tai kymmenen tunnin yöbussimatkan) päässä Tokiosta. Majoituimme leirikeskuksessa ja hotellissa, joten puitteet leirille olivat loistavat.

Kaikki vapaaehtoiset olivat erittäin motivoituneita tekemään leiristä niin hyvän kuin mahdollista. Olin mukana ainoana Euroopasta tulevana, mikä teki kokemuksesta entistä mielenkiintoisemman. Muuten leirillä oli kansallisuuksia useista Aasian maista.

JussiRanta_Japani2014Leirin alku ja lasten saapuminen jännitti aika tavalla, mutta lopulta kaikki sujui oikein hyvin. Lapset jaettiin pienempiin ryhmiin ja jokaisessa oli kaksi-kolme aikuista. Heidän peräänsä katsottiin koko ajan ja kaikki aktiviteetit oli valmiiksi organisoitu. Kolmelle päivälle toimintaa riitti oikein mukavasti, mm. metsäretkeilyä, iltanuotiota, golfin peluuta ja muuta. Kommunikaatio muiden vapaaehtoisten kanssa oli melko mutkatonta, ja lähes kaikki puhuivat erittäin sujuvaa englantia, mikä itse asiassa yllätti minut! Tuntui tosin, että leiri oli hieman liikaakin viimeisen päälle järjestetty, ja olisin kaivannut enemmän improvisaatiota, esimerkiksi luonnossa seikkailua sekä esimerkiksi telttamajoitusta.

Voin suositella tätä leiriä sekä Japania leirikohteena erittäin lämpimästi. Kaikki on todella hyvin järjestettyä sekä ihmiset erittäin ystävällisiä. En mene takuuseen, että kaikilla leireillä englannin kielen kanssa on yhtä helppoa tulla toimeen. Kannattaa ehdottomasti valita pidempi leiri, jos se matkasuunnitelmiin sopii, vähintään kaksi viikkoa, niin ehtii paremmin tutustumaan muihin ja on hauskempaa!

Leiri nro2. Piha- ja puutarhatöissä Tsekin maaseudulla

Kuva: Andrea Benková, Tsekki 2014.

Kuva: Andrea Benková, Tsekki 2014.

Tsekin leiri oli erittäin mieleenpainuva. Meillä oli mukava porukka vapaaehtoisia eri Euroopan maista, mm. Saksasta, Serbiasta, Slovakiasta, Venäjältä ja Tsekeistä. Vaikka alkuun tutustuminen alkoi vähän jähmeästi, lopulta tulimme yhä paremmin toimeen ja tutustuimme toisiimme paremmin. Paikka oli erittäin mielenkiintoinen, noin kahden ja puolen tunnin etäisyydellä Prahasta Tsekin keskiosissa metsäisellä ja kumpuisella maaseutualueella sijaitseva joogakeskus. Autoimme siellä piha- ja puutarhahommissa sekä muissa töissä. Päärakennus, jossa majoituimme, oli melko suuri ja keskuksessa muuten asui pari henkilöä vakituisesti, muun muassa leirin johtaja sekä muutama muu väliaikaisesti. Leirillä syötiin vain kasvisruokaa, kokkasimme myös itse, lähinnä puutarhan antimista. Ruoka oli todellä hyvää ja kaikilla oli valtava nälkä joka aterialla. Sääkin oli vielä syyskuun puolivälissä erittäin kaunis ja lämmin!

Leirillä työ oli paikoin melko raskasta, kuten odottaa saattaa, mutta tehtävissä oli riittävästi vaihtelua ja siellä oppi myös uusia taitoja mm. savella rakentamisesta sekä erilaisten työkalujen käytöstä. Meidät jaettiin aina aamulla tiimeihin ja jokainen porukka teki eri töitä. Ensimmäisenä jokaisena aamuna kuitenkin joogasimme ohjatusti, mikä antoi erinomaisesti energiaa päivään.

Iltaisin ohjelmassa oli joitain leikkejä, tämän lisäksi myös improvisoimme, soitimme musiikkia tai kävimme lähikylän kapakassa (Tsekeissä kapakoita on joka paikassa, kirjaimellisesti). Leiriltä sai paljon inspiraatiota ja uusia ystäviä ja voin lämpimästi suositella myös Zdarecia leirikohteena, jollet kaihda fyysistä työtä. Jälleen viikko oli hieman lyhyt, kaksi on aina parempi!

Jussi Ranta

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogi

Meet Lidia – a former KVT volunteer!

This week we met an old friend Lidia Krinova, who was an EVS volunteer in KVT office 10 years ago! What does she think about her experience now and how has it influenced her life? Read more! 

Lue lisää »

Rauhanleirillä Ukrainassa: Making Peace in Ukraine

Hei kaikille! Täällä kirjoittaa Leena, 33-vuotias yrittäjä Helsingistä. Haluaisin jakaa kokemukseni viimeisimmästä projektistani Ukrainassa, jonne lähdin KVT:n kautta syyskuussa 2018. Meitä kerääntyi yhteensä 11 vapaaehtoista Ukrainan Harkovaan kymmenen päivän ajaksi oppimaan lisää tärkeästä aiheesta.

Lue lisää »