Toukokuun vapaaehtoinen: Tomi Lassi

Tomi LassiEsittelemme blogissa joka kuukausi KVT:n toiminnassa mukana olevan vapaaehtoisen! Tällä kertaa esittelyvuorossa on Tomi Lassi.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Tomi Lassi, 40-vuotias koti-isä ja talonremontoija.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Oikeastaan olen tehnyt koko elämäni vapaaehtoistyötä, sillä muusikkona olen jo alle 10-vuotiaana esiintynyt ilmaiseksi erilaisissa äitienpäiväkonserteissa ja muissa tilaisuuksissa. Ensimmäiselle vapaaehtoisleirille lähdin vuonna 1994 silloisen tyttöystäväni innostamana.  Minua ei kyllä tarvinut kauan suostutella lähtemään, olihan tarjolla kiinnostava, vaihtoehtoinen loma.

Mitä harrastat vapaaehtoistyön lisäksi? Mistä asioista pidät?

Puhtaasti harrastuksia ovat tällä hetkellä purjevene ja pyöräily. Pidän myös hyvästä ruoasta ja viineistä sekä ulkoilmasta. Viihdyn esimerkiksi sienimetsässä. Lisäksi vanhaa bändiämme on taas 14 vuoden tauon jälkeen herätelty henkiin – näin alkuun lähinnä harrastuspohjalta.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

Osallistuin ennen ensimmäiselle vapaaehtoisleirille lähtöä KVT:n valmennukseen, ja jo siellä tutustuin KVT:n porukkaan. Leirin jälkeen osallistuin torstaitalkoisiin, joissa hoidettiin erilaisia yksinkertaisia toimiston paperihommia. Ennen tietokoneiden yleistymistä esimerkiksi leirihakemukset ja -evaluaatiot piti järjestää käsin, ja tällaisia hommia hoidettiin vapaaehtoisvoimin torstaitalkoissa. Talkoissa toimitettiin myös KVT:n jäsenlehteä Vatupassia leikkaa-liimaa-tekniikalla. Tietysti talkoissa tärkeää oli myös niiden sosiaalinen puoli ja ihmisten tapaaminen. Sen jälkeen kun lähdin toimintaan talkoiden kautta, vastuita tuli vähitellen lisää.

Mitä olet puuhaillut KVT:ssä?

Oikeastaan on helpompi sanoa, mitä en ole tehnyt! En ole ollut pitkäaikaisvapaaehtoisena enkä etelän leirillä, mutta suunnilleen kaikkea muuta on tullut tehtyä.

Olen ollut toisella vapaaehtoisleirillä Italiassa, toiminut leirinvetäjänä ja leirivierailijana. Lisäksi olen ollut töissä KVT:llä ja toiminut johtokunnassa. Monia seminaareja ja kokouksia on tullut järjestettyä ja useisiin myös osallistuttua. SCI:n tasolla olen ollut kansainvälisen työryhmän ohjausryhmässä, jonka vastuulla oli itä-länsi – yhteistyön organisoiminen. Työryhmän toiminta-alue oli silloin lähinnä entisen Neuvostoliiton alue. Välillä on ollut kausia, jolloin olen ollut epäaktiviisempi, mutta kuulolla olen aina pysytellyt.

Tällä hetkellä olen mukana järjestämässä Satakielijuhlia Helsingin Lammassaareen. Toimin juhlien järjestelytiimin yleisyhteyshenkilönä eli koetan pitää lankoja käsissäni. Lammassaareen kannattaakin tulla juhlimaan 1.6.13, sillä juhlapaikka on fantastinen! Pitkospuilla stressipisteet puolittuvat ja perillä loputkin katoavat. Juhlissa on hienoja esiintyjiä, jotka tulevat paikalle vain, koska esiintymispaikka on niin upea. Tietysti juhlissa on mahdollisuus myös tavata hienoja ihmisiä!

Mikä on paras kokemuksesi KVT:n vapaaehtoisena?

En voi valita vain yhtä kokemusta, sillä tämä on tapahtunut lukuisia kertoja: monissa projekteissa tulee välillä hetkiä, jolloin asiat eivät toimi, tehtävät kasaantuvat muutamien henkilöiden niskaan ja pohdin, miksi ihmeessä teemme tällaista. Sitten kun itse tapahtuma, seminaari tai vastaava on käynnissä, kaikki sujuu, ja huomaa, miten upeita ihmisiä toiminnassa on mukana. Tämä on tullut yhtä yllätyksenä jo varmaankin kymmennen kertaa! Projektin loputtua huomaa pohtivansa mitä tehtäisiin seuraavaksi…

Mikä on huonoin kokemuksesi KVT:n vapaaehtoisena?

Huonoin kokemukseni on ollut se, kun SCI:n itä-länsi – yhteistyötä organisoinut työryhmä lopetettiin väärin perustein. Lopettamispäätöksen syynä olivat SCI:n sisäiset väärinymmärrykset ja harhaanjohtava informaatio. Silloin menetin uskoni SCI:hin pitkäksi aikaa ja käänsin katseeni takaisin KVT:n toimintaan.

Olet tavannut vaimosi KVT:ssä ja nyt teillä on yksivuotias poika, aiotteko lähteä tulevaisuudessa yhdessä perheleirille?

SCI:n ja KVT:n piirissä on itse asiassa syntynyt moniakin avioliittoja ja parisuhteita, eli tämä ei sinänsä ole kovin ihmeellistä! Poika otetaan varmasti mukaan lomamatkoille, myös vapaaehtoisleireille! Täytyy kuitenkin vielä malttaa odottaa muutama vuosi, että pojan hyötysuhde leiriläisenä hieman nykyisestä paranee, heh.

Terveiset KVT:stä ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Lähtekää mukaan talkoisiin! Seuraava mahdollisuus on jo lauantaina 18.5 Lammassaaressa, jossa puhdistamme erään talon ullakon eristeenä käytetystä sahanpurusta ja hiekasta. Myös Satakielijuhlien järjestelyihin kaivataan edelleen auttavia käsiä. Mitä enemmän on vapaaehtoisia, sitä enemmän työn raskaus vähenee ja hauskuus lisääntyy!

Hiipinä

Tomi on osallistunut myös vapaaehtoistyöleirin järjestelyyn Hiipinässä Murmanskissa.

 

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *