Syyskuun vapaaehtoiset: Txell Fontova ja Céline Manceau

Jurtan rakennusta Livonsaaren ekoyhteisössä

Tällä kertaa esittelemme kaksi Suomeen vapaaehtoistyöhön tullutta nuorta naista. 23-vuotias Céline Manceau Ranskasta ja 29-vuotias Txell Fontova  Espanjasta ovat työskennelleet EU:n Youth in Action-ohjelman  European Voluntary Service -vapaaehtoisina Livonsaaren yhteisökylässä toukokuun alusta. EVS-ohjelman kautta nuoret EU-kansalaiset voivat työskennellä vapaaehtoisina ulkomailla. Suomessa Youth in Action -ohjelmasta vastaa CIMO,  kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

Livonsaaren yhteisökylässä Turun lähellä asuu noin parikymmenta aikuista ja kymmenisen lasta. Yhteisökylässä eletään kestävän elämäntavan periaatteiden mukaisesti. Asukkaiden kotitalot ovat ekologisten periaatteiden mukaisesti rakennettuja ja kylässä käytetään uusiutuvaa energiaa. Kylässä toimii esimerkiksi luomuleipomo ja luomukasviksia tuottava ruokaosuuskunta.

Txellin ja Célinen EVS-projektiin ovat kuuluneet monenlaiset ekologisen kyläyhteisön työt: tytöt ovat mm. siirtäneet ja koonneet jurtan sekä osallistuneet monipuolisesti  yhteisön elämään, tehden puutarhatöitä, auttaen ekorakennusprojekteissa ja arkisissa askareissa kuten ruuanlaitossa.

nuotiolla

Kyselimme Célineltä hänen kokemuksistaan yhteisökylän vapaaehtoisena.

Kuka olet ja mitä teit ennen vapaaehtoiseksi hakeutumistasi?

Olen Céline Ranskasta. Olen valmistunut sisustussuunnittelijaksi hiljattain. Halusin opiskelujeni jälkeen lähteä tutustumaan käytännön elämään ja matkustella. Olen kiinnostunut ekologisesta elämäntavasta ja ekorakentamisesta, joten päädyin sitä kautta Livonsaaren projektiin.

Olin aikaisemmin asunut eräänlaisessa aloittelevassa ekoyhteisössä neljä kuukautta, joten minulla oli jo jonkinlainen käsitys siitä minkälaista elämä ekoyhteisössä voisi olla: samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, mahdollisuus työskennellä puutarhassa ja eläinten kanssa, paljon nuoria vapaaehtoisia ja luovia ihmisiä. Lähettävä järjestöni Ranskassa on ”La maison des provinces”, kotikuntani nuorisokeskus.

Miksi halusit tulla juuri Suomeen? Mitä ajattelet nyt Suomesta?

Halusin tulla Suomeen, koska halusin kokea elämää maassa, jonka kulttuuri, luonto ja tavat olisivat erilaiset kuin Ranskassa. Löysin täältä haluamani!

Huvittavia kulttuurien kohtaamisia on myös tullut: kun olin tulossa Suomeen, tapasin lentokoneessa joitain suomalaisia poikia. Matkan päätteeksi yritin tietenkin suudella heitä poskelle ranskalaisittain neljästi, mistä pojat hämmentyivät kerrassaan. Suomessa ei suukotella, opin siinä! Toinen tilanne sattui ekokylässä, kun olimme Txellin kanssa laittaneet ranskalaisia ja katalonialaisia erikoisuuksia lounaaksi. Kun suomalaiset saapuivat paikalle, he lappasivat vaan kaiken ruuan samalle lautaselle, keitot, salaatit ja jälkiruuat. Totesimme, että meillä taitaa olla aika erilainen ruokakulttuuri!

Mikä on ollut haastavinta ja parasta vapaaehtoistyöjaksollasi Livonsaaressa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Céline Manceau (vas.) ja Txell Fontova oppivat Livonsaaressa ekorakennustekniikoita.

Oman projektin tekeminen ja siitä vastuussa oleminen on haastavaa. Jurtan siirto oli mielenkiintoinen projekti, koska meillä ei ollut sen tyyppisestä työstä kokemusta ja teimme koko jutun itsenäisesti Txellin kanssa. On myös omanlaisensa kokemus elää yhteisön keskustalossa, jossa on aina paljon ihmisiä ja vapaaehtoisia. Toiset ovat paikalla vähän aikaa, toiset pidempään. Tarvitaan siis paljon kokouksia, joissa sovitaan yhteisistä toimintatavoista ja siitä, miten yhteisöä ylläpidetään. Joskus kokoukset ovat todella pitkiä! Parasta minulle on vapaaehtoisjaksollani ollut vapauden tunne, jonka koen päivittäin Suomessa.

Oletko oppinut suomea?

Hyvin vähän. Suoraan sanottuna en tiedä, tulenko oppimaankaan (nauraa).

Mitä on suunnitelmissasi nyt, kun projektisi on loppumaan päin?

Minulla on paljon ideoita, mutta en ole vielä päättänyt mitä teen. Ehkä jään Suomeen ainakin joulukuuhun asti, ja sitten voisin etsiä talveksi sesonkityötä Ranskan vuoristosta. Olen myös miettinyt luomuviljelijöiden osuuskunnan perustamista, Afrikkaan matkustamista ja opintojeni jatkamista joissain muualla kuin Ranskassa.

KVT lähettää vuosittain vapaaehtoisia European Voluntary Service-ohjelman puitteissa jäsenjärjestöjen hankkeisiin.  Ohjelma on tarkoitettu 18-30-vuotiaille. Lue lisää.

EU-komissio on tukenut ”Promoting Creative and  Sustainable Rural Resettling through Volunteering ” -EVS – hanketta. EU-komissio ei vastaa tämän julkaisun sisällöstä.

 28222_EU_flag_yia_EN-01

 

 

 

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *