Suomen leirit

Tarvitsetko kansainvälistä talkoovoimaa? Järjestä vapaaehtoistyöleiri!

kansikuvaKVT järjestää vuosittain 8-14 kansainvälistä vapaaehtoistyöleiriä Suomessa. Etsimme joka vuosi uusia yhteistyökumppaneita leirejä isännöimään. Kansainvälinen työleiri voi olla tapa toteuttaa projekti, jolle olisi muuten vaikea löytää tekijöitä: leireillä ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät esimerkiksi kitkevät luomupeltoja, korjaavat  kylätiloja, auttavat festarijärjestelyissä, viettävät  aikaa nuorten turvapaikanhakijoiden kanssa ja jakavat kasvisruokaa osana kansainvälistä rauhankampanjaa. Parhaimmillaan työleirit elävöittävät paikallisyhteisöjä ja luovat kohtaamismahdollisuuksia ihmisille, jotka eivät muuten tapaisi.

Leirin kesto on vähintään 10 päivää ja enintään kolme viikkoa. Vapaaehtoisia leirille osallistuu 6-15. Vapaaehtoiset tulevat KVT:n sisar- ja kumppanijärjestöistä. KVT järjestää leirille myös 1-2 leirinvetäjää, jotka huolehtivat ryhmänohjauksesta.

Kuka voi järjestää vapaaehtoistyöleirin?

Vapaaehtoisleirin voi järjestää yleishyödyllistä toimintaa tekevä yhdistys, projekti tai yhteisö. Työleirejä on järjestetty yhteistyössä mm. kunnallisten organisaatioiden, kyläyhdistysten, kulttuuriyhdistysten, osuuskuntien ja oppilaitosten kanssa. Kaupallinen yritys tai yksittäinen henkilö/perhe ei voi järjestää työleiriä. Useimmiten leireillä tehtävä työ on yksinkertaista, ei erityisempää ammatillista osaamista vaativaa hommaa.  Kansainvälisen työleiritoiminnan on tarkoitus on tukea yhteiskunnan monikulttuurisuutta, arkipäivän rauhantyötä ruohonjuuritasolla sekä voittoa tavoittelematonta kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Leiri-isäntä tarjoaa leiriläisille:

  • Majoituksen ja ruoan
  • Työnohjauksen
  • Kuljetuksen leiripaikalle, jos sinne ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla
  • Huolehtii muista leirin käytännön järjestelyistä

KVT etsii leirille ulkomaalaiset vapaaehtoiset ja valmentaa kaksi ryhmänohjaajana toimivaa leirinvetäjää sekä tukee leirin järjestäjää käytännön kysymyksissä.

Milloin?

Kansainvälisiä vapaaehtoistyöleirejä järjestetään enimmäkseen kesäaikaan, mutta myös muuhun vuodenaikaan leirin järjestäminen on mahdollista. KVT:ssä uusia leirikohteita etsitään aktiivisesti syksyisin, mutta leirin voi saada mukaan kesän leiriohjelmaan myös keväällä.

HannuTaipalus_Veneskoski2014_skrapaus2Esimerkkejä leireistä

  • Kesällä 2016 vapaaehtoiset osallistuivat Tavastkengän kylässä kyläfestivaalin järjestämiseen, rakensivat latoa ja kunnostivat järven rantaa.
  • Aseistakieltäytyjäliitto on monena kesänä järjestänyt työleirin osana Ruokaa ei aseita/Food Not Bombs -kampanjaa. Leiriläiset ovat valmistaneet kasvisruokaa lahjoitetusta ruoasta ja jakaneet sitä Helsingissä.
  • Vänön saaren (Vänö Vänner r.f.) kyläyhdistys Turun ulkosaaristossa järjesti leirin kesällä 2015. Leirillä kunnostettiin perinnemaisemaa ja asuttiin kylän kulttuuritalossa.
  • Äijälän vammaisten tuki ry on KVT:n vanhin leiri-isäntä. Heidän leireillään Äijälän perhekodissa tehdään peltotöitä, korjaustöitä ja muita hommia. Leiriläiset pääsevät samalla tutustumaan vammaisten elämään lähietäisyydeltä.
  • Siuntion vastaanottokeskuksessa on järjestetty useita leirejä. Leireillä tehdään siivous- ja kunnostustyötä ja leiriläiset kehittelevät erilaisia aktiviteetteja nuorille turvapaikanhakijoille.
  • Leireillä voidaan osallistua kulttuuritapahtumien ja festivaalien järjestämiseen. Esimerkiksi kesällä 2015 kansainvälinen vapaaehtoistyöleiri avusti Virtain juhannusmarkkinoiden järjestämisessä ja useana vuonna KVT:n leiriläiset ovat osallistuneet Maailma Kylässä -festivaalin valmistelemiseen.

Jos haluat järjestää vapaaehtoistyöleirin

Tutustu asiaan tarkemmin lataamalla alta leirinjärjestäjän opas. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä leiri-ideasi kanssa. Kun ajatus leiristä alkaa olla muotoutunut, täytäthän alustavan kyselyn. KVT:n johtokunta käsittelee leirin seuraavassa kokouksessaan (kokouksia kerran kuukaudessa) ja mikäli leiri hyväksytään sellaisenaan, allekirjoitetaan leirisopimus, jonka jälkeen KVT pääsee etsimään leiriläisiä ja leirinvetäjiä.

Vaihtoehtoisesti voit ladata alustavan kyselyn joko doc– tai pdf-tiedostona, täyttää ja lähettää osoitteeseen tai Kansainvälinen vapaaehtoisty ry, Veturitori 3, 00520 Helsinki.

Ennen leiriä KVT tarvittaessa tukee leirin suunnittelussa ja käy leiripaikalla vierailulla. Leirin aikana KVT:n edustaja käy vierailulla kuulemassa miten leiri sujuu sekä kertomassa KVT:sta ja leiritoiminnasta yleisesti. Leirin lopuksi/jälkeen pyydämme palautetta leiri-isännältä, leiriläisiltä ja leirinvetäjiltä. Lisäksi kaikki leiri-isännät saavat kutsun KVT:n perinteisille Vapaaehtoispäiville lokakuussa.

Lisätietoa


+358 45 1049 829

Leirinjärjestäjän opas on tiivistetty ladattava pdf-muotoinen tietopaketti joka kertoo, miten leirin järjestäminen käytännössä onnistuu. Opas kannattaa lukea hyvissä ajoin ennen leiriä ja pitää varuilta mukana leirin aikanakin.

Kannattaa myös katsoa vuoden 2017 leirikuvaukset sekä lukea viime kesän leirikokemuksista KVT:n leirinvetäjän ja leiriläisen näkökulmista.

Sokerikulma2015MahamedAbdiHussein (16)-pakattu

 

Kerro muillekin:

Share

Suomen vapaaehtoistyöleirit 2017

Suomessa järjestetään kesällä 2017 kymmenen vapaaehtoistyöleiriä.

Lue lisää »

Leirinjärjestäjän opas

Leirinjärjestäjän opas kansi

Video Tavastkengän leiriltä 2014