Oppimista ja opettamisen iloa Perussa

Teksti ja kuvat: Heidi Wistrand.

Olin tutustunut KVT:n toimintaan useita vuosia sitten ollessani vapaaehtoisena Maailma kylässä festivaaleissa, ja siitä lähtien seurasin KVT:n jäsenenä innokkaana upeita leirimahdollisuuksia ja vapaaehtoispaikkoja Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2015 kaivattiin vapaaehtoista työskentelemään 6-13 vuotiaiden lasten opetuksessa koulun jälkeisessä toiminnassa Huaycánissa, Liman alueella Perussa. Siitä lähti hakemus KVT:lle:

Me llamo Heidi. Sería muy muy feliz si puedo participar en la vida de la comunidad Huaycánin cerca Lima. Hace cuatro años que estudiar español. Soy enfermera, pero ahora trabajo en…

Olen ollut todella onnekas, että olen saanut lähteä KVT:n lähettämänä sen yhteistyöjärjestön, Light and Leadership Initiative, järjestämään vapaaehtoistyöhön kesäisin vuosina 2015 ja 2016.

Tässä on yksi taidetunneista, jolla lapset piirsivät haluamiansa muotoja (ympyröitä, neliöitä, ruutuja) ja niiden ympärille aaltoa. Idea on että lapset päästävät mielikuvituksen valloilleen ja jatkavat ’aaltoja’ omalla luovuudellaan.

Light and Leadership Initiative toimii Huaycánissa asuvien lasten, nuorten ja perheiden hyväksi ja yhteisön ehdoilla. Toiminta tarjoaa enemmän oppimismahdollisuuksia ja laadukasta opetusta esimerkiksi englannin kielessä, shakissa, englannin ja espanjan lukemisessa sekä koulutehtävien avustamista erityisesti matematiikassa. Lisäksi lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus lukea ja lainata kirjoja kirjastosta, osallistua peleihin, urheiluun ja leikkeihin ja jopa joogaan. Lapsille opetetaan jopa koodausta! Lisäksi naisten toiminnassa järjestetään paljon toimintaa, työpajoja, keskustelua ja opetusta.

Teimme Zoen kanssa yhdessä origami-paperitaitoksia eli kädessäni on ”Sano numero ja valitse väri” -paperitaitos. Neuvoin hänelle vain tuon ruudukkotaitoksen ja kolmion tekemisen. Valmiilla origameilla voi leikkiä. Leikissä laskimme 1, 2, 3… ja sitten liikutetaan ruudukkoa, sen jälkeen valitaan väri ja valitun sisällä lukee ”Olet kaunis” tai ”Olet viisas” yms. kivaa.

Molempina vuosina olin pääasiassa koulutehtävien lähinnä matematiikan ja kirjaston tuntien vetäjänä ja englannin apuopettajana mutta myös shakin ja taidetuntien pitäjänä 6-13 -vuotiaille lapsille koulun jälkeisessä toiminnassa. Urheilussa pääsin leikkimään lasten kanssa suomalaisia pihaleikkejäkin. Lisäksi nuorten keskuksessa järjestettiin kerran viikossa teemailtoja, joissa yhtenä kertana oli Suomi-ilta lettu- ja mansikkatarjoiluineen ja Fazerin salmiakkisuklaineen. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja, joten toisena kertana pidimme yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa ensiapukoulutusta, jossa kaikki saivat osallistua interaktiiviseen harjoitteluun potilaana ja ensiavun antajana.

Alkuun minua huoletti, onko minulla tarpeeksi annettavaa Huaycánin asukkaille, koska vapaaehtoistyö ei ole loma eikä omien haaveiden täyttymistä. Olen kyllä hyvillä mielin, sillä tunnen, että toin pienen osan yhteiseen vapaaehtoistyöhön. Erilaisia persoonallisuuksia tarvitaan, koska lapset, nuoret ja aikuisetkin ovat erilaisia.

Uskoin ja tunsin Huaycánissa, että olin joissain tilanteissa juuri se oikea henkilö, jota tarvittiin. Työ oli palkitsevaa, mielekästä, innostavaa, onnellista ja hyvää mieltä antavaa. Olisin ehdottomasti halunnut jäädä Huaycániin molemmilla kerroilla pidemmäksi aikaa.

Näkymä LLI:n nuorisokeskuksen ikkunasta Huaycánin pääkadulle Quincelle. Quince on aina täynnä ihmisiä, pikkuisia combi-busseja, torikojuja ja katukahviloita.

Muiden vapaaehtoisten kanssa Huaycánin pääkadun Quincen katukahvilassa.

Tutustuin paikallisiin ihmisiin, tapoihin ja kulttuuriin erinomaisesti, miten vain aina kuukauden aikana oli mahdollista. Ihan parasta on lähteä ulos ja olla osa Huaycánin elämää; käydä toreilla, nauttia kahvia ja paistettua leipää katukahviloissa, käydä suutarissa ja kaupoissa, käydä jopa kuntosalin street-tanssissa, käydä ostamassa churroja ja käydä katukahvilassa syömässä anticuchoja ja perunoita ja käydä läheisellä maatilalla ostamassa jogurttia ja juustoa. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja ovat mielellään puhuvat kanssasi, vaikka et puhukaan täydellistä espanjaa. Kun käyt samoissa ruokakaupoissa, Huaycánin ihmiset tulevat tutuiksi ja muistavat sinut.

Light and Leadership Initiativen perehdytys ja työjärjestelyt ja viikkosuunnitelmat aikatauluineen olivat loistavat. Työtä tehtiin viisi päivää viikossa. Ennen ensimmäistä vapaaehtoistyötä sain etukäteistehtäviä, jotka antoivat hyvän kuvan tehtävistä etukäteen. Molempina vapaaehtoisaikoina olen saanut ikuisia ystäviä paikallisista vapaaehtoisista ja ulkomaan vapaaehtoisista.

Kiitos KVT ja kiitos Light and Leadership Initiative!

Täältä voi lukea lisää Perun vapaaehtoistyömahdollisuuksista: Vapaaehtoiseksi Peruun? Nuorisotoimintaa, shakkia, taidetta ja paljon muuta!

Vapaapäiviä vietetään keskiviikkona ja torstaina. Silloin tehdään retkiä läheisille alueille ja Liman keskustaan. Tässä ollaan vaeltamassa kapeita polkuja ja jyrkänteitä pitkin päivän retkellä Matucanassa Antankallon vesiputokselle, joka on noin 2750 m korkeudessa.

Heidi Wistrand

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *