Leirikokemus: yhteisöllisyyden tukemista Pohjois-Irlannissa

Teksti: Leena Juth

Kiinnostuin KVT:n leireistä ja sen laajasta kirjosta, koska sieltä löytyy työntekoa myös  ikäihmisille. Aikoinani 23-vuotiaana lähdin töihin Afrikkaan, koska sisäinen palo vaati. Tuo matka kesti kaikkiaan 18 vuotta, joista 12 vuotta olin Afrikassa, vuoden Ranskassa ja viisi vuotta Lontoossa. Maailmaa pitää nähdä ja olen kiinnostunut etenkin ruohonjuuritason elämästä erilaisissa konteksteissa. Se on myös paras tapa nähdä todellisuus ja tutustua ihmisiin. Ensimmäinen vapaaehtoistyökohde KVT:n kautta oli kolme kuukautta Sri Lankassa, sitten seurasi Ranska, Mallorca (leiri arkeologisilla kaivauksilla – mahtavaa!) ja neljäs KVT:n leiri suuntautui viime vuonna Pohjois-Irlantiin.

GlebeHouse_P-Irlanti

Lontoon vuosina vietin useita lomia Skotlannin pienessä Lauderin kylässä. Tuolloin puhuttiin IRA:n yhteenotoista, jotka virallisesti päättyivät vuonna 2007, mutta yhä tänäkin päivänä uskontojen (protestanttien ja katolisten) väliset rajat elävät. Tähän tarpeeseen Glebe House Harmony Community Trust vastaa nostaen yhdessäolon, ystävyyden, työn, leikin, rakentamisen, kunnioituksen ja luottamuksen alueiden yhteisöllisyyteen vuodesta 1975 alkaen. Mottona on: ”Meidän ei tarvitse olla historian uhreja”. Glebe House sijaitsee County Down’ssa lähellä merta ja Strangford Lough Kilclief, paikka, jossa Pyhä Patrick on asunut. Paikassa järjestetään keskuksen periaatteiden mukaisia teemapäivä, leirikouluja sekä tapahtumia kaiken ikäisille, tuoden saman katon alle ihmisiä sekä katolisista että protestanttisista yhteisöistä rakentaen siltoja ja yhteisymmärrystä näiden ryhmien välille. Toiminnan opetusmallin pohja tulee Suomesta. Meidän vapaaehtoistyöleirimme tuki keskuksessa järjestettävää toimintaa siistimällä pihaa ja sisätiloja hektisen kesän jäljiltä.

Vapaaehtoistyöleirillämme ryhmä muodostui 11 osallistujasta, joista suurin osa oli Länsi-Euroopan maista ja lisäksi oli muutama paikallinen vapaaehtoinen.  Ryhmän pääorganisoija oli mukana vuorokauden ympäri ja hän tunsi paikan vuosien ajalta. Päiväjärjestyksemme oli selkeä: osallistuimme keittiöhommiin, teimme maalaustöitä, pesimme pyykkiä ja siivosimme tiloja. Tämän lisäksi puhdistimme piha-alueen rikkaruohoista, siistimme puita ja pensaita, nostimme perunoita sekä keräsimme omenoita ja karhunvatukoita. Koska alueella sataa paljon, työt tehtiin sään ehdoilla. Poikkeuksellisesti leirille aikana satoi kuitenkin vain kerran ja saimme hyvän sään ansiosta tehtyä odotettua enemmän.

LeenaJuth_P-Irlanti2015_2Ikäihmisten vierailu Glebe Housessa.

Iltaisin nuoremmat vapaaehtoiset kokoontuivat musisoimaan, pelailemaan ja kävelemään meren rannalle. Meillä oli myös keskustelutuokioita monista eri aiheista. Yhtenä päivänä tuli bussilastillinen ikäihmisiä syömään ja päiväksi viettämään aikaa meidän kanssamme. Ruokailun jälkeen me eri maista tulleet kerroimme sanoin ja piirroksin heille kotimaistamme. Meillä oli myös kaksi vapaata viikonloppua ja yllätykseksi paikalliset järjestivät kaksi mahtavaa kokopäiväretkeä bussilla. Pääsimme aivan upealle Mourne Mountainsille, jonka juurella on uskomattoman kaunis  luonnonsuojelualue. Toinen matka tehtiin Belfastiin, joka oli elämys ja mielenkiintoinen historianoppitunti. Matkan asiantuntijana toimi 80-vuotias Helen Honeyman, joka on tutkinut Belfastin valtavia seinägrafiitteja (niitä on noin 300).

Yhteiselämämme Glebe Housessa päättyi ja monen tiet erosivat Belfastin linja-autoasemalla. Itse jäin vielä pariksi päiväksi tutustumaan kaupunkiin. Suosittelen Titanic-museota ja kasvitieteellistä puutarhaa! Belfast on elävä kaupunki, monenlaisia tapahtumia on jatkuvasti jokaisen makuun. Kaupunki on monikulttuurinen, siellä on helppoa ja turvallista liikkua ja ihmiset ovat ystävällisiä.

Haluan sanoa kaikille vähän vanhemmille vapaaehtoisille: suosittelen mielenkiintoisia ja uutta tietoa antavia leirejä! Silmät avautuvat vapaaehtoistyössä aivan eri tavalla kulttuuriin ja maan tapoihin kuin turistina ollessa.

Leena Juth

LeenaJuth_P-Irlanti2015

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *