Kuukauden vapaaehtoinen: Emmi Ruohonen

Emmi_muokattu

Esittelemme blogissa joka kuukausi KVT:n toiminnassa mukana olevan vapaaehtoisen! Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Emmi Ruohonen.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Emmi, 23-vuotias opiskelija ja KVT-aktiivi. Opiskelen Helsingin yliopistossa uskontotiedettä ja Afrikan tutkimusta.

Miksi ja milloin aloit tehdä vapaaehtoistyötä?

Halusin lähteä Afrikkaan vapaaehtoiseksi ja lähdinkin Ugandaan talvella 2011 vapaaehtoisleirille rakentamaan nuorisotaloa Bukomeron kylään. Kokemus oli antoisa ja avartava, jollainen jokaisen pitäisi mielestäni joskus kokea! Asuimme tallissa, juomavesi haettiin lähimmästä kylästä 5 km päästä, ja muu vesi kannettiin saman matkan päästä lähimmästä kaivosta. Tämä retki tehtiin n. 5 kertaa päivässä, sillä vettä tarvittiin peseytymiseen, ruoanlaittoon, sementin tekemiseen, tiskaamiseen, pyykkäämiseen jne. Silloin ymmärsi myös sen, miten varsinaiseen työhön jää vähän aikaa, kun arkipäivän käytännöt vievät jo niin paljon.

Miten päädyit mukaan KVT:n toimintaan?

Palattuani autoin leireille lähtijöiden valmennuksessa, sillä Afrikkaan lähteneitä ei ollut kovin paljoa jakamassa kokemuksiaan. Kiersin siis kertomassa Ugandasta, ja lopulta etelän maiden vaihdon työryhmän myötä aloin järjestämään valmennuksia ja muuta toimintaa. Kesällä sitten koordinoin leiriä Siuntion vastaanottokeskuksessa, ja muiden tehtävien tarjonta kasvoi sen myötä varsin nopeasti. Kohta huomasin olevani vaikka missä johtokunnissa…

Mitä olet puuhaillut KVT:ssä?

Toimin etelän maiden vaihdon työryhmässä järjestämässä pitkäaikaisvapaaehtoiseksi ja kaukomaiden leirille lähtevien valmennuksia, ja muita aiheeseen liittyviä asioita. Osa-aluettani ovat varsinkin Afrikkaan lähtevät vapaaehtoiset, sillä olen kattojärjestömme SCI:n Afrikan työryhmän johtoryhmäläinen.  Olen ollut leireillä Ugandassa ja Perussa, käynyt NSPM-kokouksissa Saksassa ja Italiassa osallistuen Afrikan työryhmän tapaamisiin sekä pakolaisuutta käsittelevässä nuorten ryhmätapaamisessa Saksassa. Olen järjestänyt talkoita vastaanottokeskukseen, tapahtumia ja nyt olen koordinoimassa kehityskasvatus-hanketta. Ja kuulun toista vuotta KVT:n johtokuntaan.

Mikä on parasta KVT:n vapaaehtoisena toimimisessa?

No nämä hullun railakkaat raskaan työn raatajat täällä, joiden kanssa on oikeasti ihan mukavakin puuhastella! Toimintaan osallistumisen kynnys on KVT:ssä ja SCI:ssa mukavan matala. Mukaan voi tulla jo vähäiselläkin kokemuksella, ja kehittää toimintaa luovuuden ja aktiivisuuden voimin. Pidän myös siitä, että valmennamme vapaaehtoiset ennen lähtöä ja evaluoimme projektit paluun jälkeen. Näin kokemuksesta saa enemmän irti, ja pystymme seuraamaan yhteistyökumppaneidemme ja toki omankin toiminnan laatua.

Terveiset KVT:stä ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?

Tänne vaan mukaan toimimaan! Lähtekää ulkomaille vapaaehtoiseksi, omat leiri-retkeni ovat olleet kaikista reissatuista reissuistani ne parhaimmat ja palkitsevimmat. Älkää unohtako myöskään, että tehdäkseen kansainvälistä ja monikulttuurista työtä, ei tarvitse aina lähteä pallon toiselle puoliskolle, vaan Suomessa löytyy myös mielekästä puuhaa siltä saralta. Seuratkaa KVT:n sivuilta ja Facebookista mitä meillä on meneillään, tai ottakaa yhteyttä ja ehdottakaa uusia ideoita!

Kerro muillekin:

Share

Yksi kommentti artikkeliin “Kuukauden vapaaehtoinen: Emmi Ruohonen

  • 12.4.2013 | Heljä Vasara

    oot upee


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *