Kokemuksia rauhanseminaarista Puolasta!

Tällä kertaa blogissa suunnataan katse viime syksyiseen Traid Fair -rauhanseminaariin Puolassa, johon osallistui KVT:sta Kimmo Elomaa. Lue lisää seminaarikuulumisia täältä!

Teksti ja kuvat: Kimmo Elomaa

Seminaarimme oli osa ”Think, Learn & Transform” -projektia, joka käynnistyi ”Peace & Solidarity – Make it, Don´t break it –koulutuksella viime tammikuussa Berliinissä. Se kattoi laajan valikoiman teemoja,  keskustelun aiheina olivat muiden muuassa erilaiset rauhan käsitteet ja KVT:n kattojärjestön SCI:n ”No More War – rymä” eli kuinka luoda yhteistä ymmärrystä eri taustaisen ihmisten välille. Lisäksi käsiteltiin rauhan aktivismia, sen eri käytäntöjä sekä tavoitteita ja haasteita nykypäivän rauhantyössä. Jälkimmäisistä nousivat esille stereotypiat ja ennakkoluulot, väkivalta, syrjintä ja ihmisoikeusrikkomukset. Keskusteltiin myös siitä, kuinka rauhantyössä pystytään kohtaamaan konfliktialueilla asuvien ongelmat, tarpeet ja tavoitteet.

Vapaaehtoistyöleirit ja pitkäaikaisvapaaehtoisuus nousivat seminaarin keskusteluissa esille merkittävinä työkaluina rauhantyössä. Pohdimme, mitä vapaaehtoisjärjestöt ja toisaalta me yhdessä voimme tehdä auttaaksemme ihmisiä käytännön pulmissa ja tukea heitä toteuttamaan omia aloitteitaan. Tärkeiksi tehtäviksi koettiin keskustelun ja tietoisuuden lisääminen edellä mainituista aiheista. Huomiota sai myös yhteistyöverkostojen kehittäminen. Rauhanaloitteiden keinojen suunnittelun ja toteutuksen osalta nostettiin esille voimaantumisen ja molemminpuolisen oppimisen tärkeys.

Kokouspaikkamme oli erittäin inspiroiva ja viihtyisä koulutuskeskus pienessä Puszczykowon kylässä Wielkopolskin kansallispuistossa. Paikan valinnasta täydet pisteet järjestävälle oganisaatiolle Jeden Swiatille, eli Puolan SCI:lle. Asuimme 2-3 hengen huoneissa, ja meillä oli täysihoito. Aamiaista lukuun ottamatta noudatimme vegaaniruokavaliota.

Aika kului nopeasti, ja kävimme teemoja läpi ahkeroiden aamusta iltaan saakka. Erilaisilla ryhmätöillä oli suuri merkitys, ja hauskat ”energizer”-tuokiot antoivat virtaa ja piristystä. Seminaarin kuluessa tutustuimme muunmuassa paikalliseen keskitysleiriin ja viehättävään Poznanin kaupunkiin. Nautimme viereisen jokivarren upeista maisemista – jotkut meistä myös poluilla hölkäten. Sää suosi meitä jopa siinä määrin, että itse uskaltauduin jokeen uimaan.

Seminaarin lopuksi laadimme joukon rauhanteemoihin liittyviä projektisuunnitelmia alkavalle vuodelle. Ideoissa yhdistettiin rauha ja yhteinen ymmärrys muun muassa taiteeseen ja ympäristönsuojeluun. Eri taustoista tulevien tuomista yhteen ja ennakkoluulojen purkamista edistämään suunniteltiin esimerkiksi paikallisten ja pakolaislasten teatteriprojektia Serbiaan, sekä monikulttuurista taide- ja tanssileiriä Puolaan. Lisäksi suunnitteilla oli rauhankaravaani -leiri, joka matkaisi Venäjältä Ukrainaan. Tällainen on jo toteutettu vuonna 2012, silloin se matkasi Suomesta Balkanille. Georgiaan taas suunniteltiin pidempää, makean veden suojeluun liittyvää projektia, ja Itä-Ukrainaan sodan jäljiltä lähes autioituneiden pikkukaupunkien elävöittämistä.

Mielenkiintoinen poiminta seminaarissa pohdituista suunnitelmista oli Friedlandin opiskeluleiri Saksan Göttingenissä. Friedland on transit-leiri, jota on jo toisen maailmansodan jälkimainingeista lähtien kutsuttu ”Vapauden portiksi”. Tuolloin leirin kautta palasi Saksaan miljoonia saksalaisia sotavankeja ja vähemmistön edustajia. Pakolaisleiri on Saksassa ainoa, jolla ei ole raja-aitoja itse leirin ja paikallisen yhteisön välillä. Leirin yhteisöpuutarha tuo pakolaiset, paikalliset ja vapaaehtoiset työskentelemään yhdessä. Opiskeluleirin ohjelmaksi suunniteltiin, että vapaaehtoiset keräisivät pakolaisten ja paikallisten käsityksiä ja vaikutelmia leiristä dokumentoidakseen elämää sekä keskuksen sisällä että sen ympäristössä. Toiseksi opiskeluteemaksi olisivat nousemassa ihmisryhmien muodostamat poliittiset ja yksilöiden väliset rajat – niin konkreettiset kuin kuvitteelliset.

 

Seminaariterveisin,
Kimmo

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *