Kansainvälistä meininkiä Kroatiassa!

Teksti: Christina Nenonen.

Olin kesä-heinäkuussa kansainvälisellä vapaaehtoistyöleirillä Kroatiassa, Kutinassa. Kutina on pieni kaupunki Keski-Kroatiassa. Leiri kesti kolme viikkoa, ja koko sinä aikana arkipäivisin pidettiin lapsille eri aiheita käsitteleviä työpajoja. Leirillä oli vapaaehtoisia Espanjasta, Serbiasta ja Venäjältä sekä paikallisia vapaaehtoisia.

Oksana Volosevich_Kroatia-Kutina_2015

Vapaaehtoisia ilta-auringossa Kutinassa, Kroatiassa. Kuva: Oksana Volosevich

Asuimme lukiolaisille kouluvuoden aikana tarkoitetussa asuntolassa. Asuntolan alueella oli rakennus ja piha, joissa järjestimme toimintaa 5-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Vapaaehtoisten ja lasten kanssa puhuttiin englantia. Kaikki lapset eivät osanneet englantia, mutta se ei haitannut meininkiä ollenkaan! Paljon pystyy viestimään eleillä ja paikalliset vapaaehtoiset auttoivat aina tulkkaamaan.

Työpajat olivat joka arkipäivä klo 10.30-12 sekä 12.30-14. Toiminta oli lapsille vapaaehtoista eikä heidän perheiden ei tarvinnut maksaa siitä mitään. Joka päivä lapset saivat valita kolmesta eri työpajasta, jotka kaikki järjestettiin kaksi kertaa päivän aikana. Lapset saivat osallistua oppimis-, taide- tai liikuntatyöpajoihin.

Oksana Volosevich_Kroatia-Kutina_2015-2_pakattu

Lapsia taidetyöpajassa. Tässä askarrellaan perhosia. Kuva: Oksana Volosevich

Vapaaehtoisilla oli täysin vapaat kädet sille, millaista toimintaa he halusivat lapsille järjestää. Itse pidin taidepajoja ja opetin suomen kieltä, sillä sitä toivottiin. Kutinalaiset lapset olivat aivan ihania! Pajoissa ei tarvinnut pitää kuria, lapset olivat hyvin kiinnostuneita käsiteltävistä aiheista ja osallistuivat uskomattomalla innolla. Lapset olivat hyvin kiitollisia ja iloisia oppijoita.

Lasten lisäksi oli mukavaa tutustua eri maista tulleisiin vapaaehtoisiin ja myös heidän kulttuureihinsa mm. kansainvälisenä kokkausiltana, jolloin jokainen teki ruokaa omasta maastaan sekä esitteli omaa kulttuuriaan. Kroatiaan tutustui myös hyvin eri tavalla näin leirillä, kuin jos olisi ollut turistina. Kävimme erilaisilla retkillä, osallistuimme paikallisiin tapahtumiin ja vietimme paljon aikaa paikallisten kanssa.

Leiri huipentui esitykseen, jossa lapset esittelivät kaikkea, mitä leirillä oli tehty. Lapset esittivät musikaalin, tanssia ja laulua. Heidän taideteoksiaan laitettiin paikalliselle torille esille. Esitys oli hyvin koskettava ja upea! Lasten taidetta ja esityksiä tuli ihailemaan suuri joukko paikallisia.

Oksana Volosevich_Kroatia-Kutina_2015-3_pakattu

Serbialainen ja venäläinen vapaaehtoinen lasten kanssa esityksessä. Kuva: Oksana Volosevich

Kolme viikkoa Kutinassa jäi ihanana muistona sydämeeni. Ihmiset Kutinassa ovat hyvin avoimia, lämpimiä ja ystävällisiä. Toivottavasti pääsen uudestaan, oli niin hieno kokemus! Suosittelen kaikille vapaaehtoisleirejä, ne muuttavat sinua positiivisella tavalla ja tuovat uutta näkökulmaa.

Mukavaa kesänjatkoa kaikille!

Terveisin,

Christina Nenonen

P.S. Teimme leirillä hauskan videon, voit tsekata sen youtubesta täältä: Kutina Camp 2015

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *