Babatumidde! Tervehdys Ugandasta!

Teksti ja kuvat: Elisa Niittylä

Lähdin tälle unohtumattomalle matkalle huhtikuussa, ja vapaaehtoistyöurani on nyt kestänyt yli neljä kuukautta. Työskentelen Kawempessa, ja tänäkin aamuna hyppäsin boda-bodan kyytiin ja mietin, mitä uusi työpäivä tuo tullessaan. Olen onnellinen siitä, että työnkuvani on erittäin monipuolinen – tämä siksi, että yhden projektin sijaan olen jakanut aikani monelle. Ensimmäinen työpaikkani on KYDA, Kawempe Youth Development Association, jonka alaisena työskentelen sosiaalityöntekijän roolissa sekä katulapsiprojektissa että HIV-positiivisten nuorten projektissa. Saatan myöhemmin iltapäivällä löytää itseni esimerkiksi kotikäynneiltä Kawempen slummialueilla tai vierailulta lähimpään terveyskeskukseen, jossa toisen sosiaalityöntekijän kanssa tapaamme HIV-diagnoosin saaneita naisia.

DSC02856-1toinen – KopioIMG_2523 – KopioToinen työpaikkani on KYDA:n toimistoa vastapäätä sijaitseva St. Bernardin alakoulu, jossa opiskelee oppilaita perusasteen P1 -luokalta aina P7 -luokkaan asti. Heidän kanssaan olen teacher Elisa, jonka voi löytää kuvaamataidontunneilta vaatteet ja naama yltä päältä maalien tuhrimana, tai vaihtoehtoisesti liikuntatunneilta juoksemassa pää kolmantena jalkana kymmenien energisten lasten perässä. Hauskaa on joka kerta!

IMG_1485 – KopioNäiden töiden ohessa sain myös uskomattoman tilaisuuden osallistua KYDA:n kautta Keep it real – nimisen ohjelman koulutukseen, josta saimme kollegani kanssa valmiudet toimia seksuaalikasvattajina joukolle 10–14-vuotiaita nuoria. Noin kolmestakymmenestä tytöstä ja pojasta koostuva ryhmämme kokoontuu kaksi kertaa viikossa.

Ugandassa asun muiden vapaaehtoisten kanssa UPA:n (Uganda Pioneers Association) Guesthousessa, joka sijaitsee Nansanassa lähellä pääkaupunkia Kampalaa. Työpaikalleni Kawempessa matka kotoa kestää noin puolisen tuntia. Täällä asuvien vapaaehtoisten joukko vaihtuu jatkuvasti, ja moni heistä, jotka olivat täällä minun saapuessani, on jo lähtenyt. Guesthousessa asuessani olen saanut ystäviä eri maista ja mantereilta, ja tämä on mielestäni yksi majoitusmuodon suurimmista eduista. Seuraavaksi täytyy kai alkaa miettiä mihin maahan ensin matkustaa ystäviä tapaamaan, vaihtoehtoja kun löytyy aina Saksasta Japaniin asti.

IMG_2403 – KopioIMG_5486 – KopioTämän maan rytmiin rakastuu. Suunniteltu vapaaehtoistyöjakso Ugandassa pitkittyi yhdellä kuukaudella, kun vähän aika sitten siirsin alkuperäisen elokuun lentoni syyskuun viimeiselle viikolle. Yhteensä tulen siis viettämään Ugandassa tasan viisi kuukautta. Tämäkin aika tuntuu liian lyhyeltä – kunpa voisin jäädä pidemmäksi aikaa – mutta samalla ajatus palaamisesta rakkaiden ihmisten luo monen kuukauden jälkeen tuntuu mukavaltakin.

IMG_5805 – KopioKylläpä tuntuu vaikealta kirjoittaa pitkästä aikaa suomeksi! Nyt suljen läppärini, menen ulos auringonpaisteeseen ja katson, minne tänään työpäiväni aikana päädyn. Tiukka aikataulu ja viikon työtehtävien täsmällinen etukäteen suunnittelu ei nimittäin oikein sovi ugandalaiseen elämäntyyliin. Illalla otan suunnan kohti Kampalaa ja maanantain perinteistä Jam Sessionia, jossa vietän illan hyvien ystävien kanssa ja nautin mahtavan reggae-musiikin rytmeistä.

Mpulira ndi waka, tunnen olevani kotona.

Elisa

IMG_4718-1toinen – Kopio

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *