Arkea naisten toiminnan parissa Perussa: työpajoja, joogaa ja paikallisia vapaaehtoisia!

Teksti: Sofia Perhomaa

Tapahtui Suomessa parhaillaan mitä tahansa, vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita ihmisiä löytyy kyllä pilvin pimein. Myös minä olen yksi heistä. Olen puuhaillut vapaaehtoisena siellä sun täällä aina yläkouluajoilta lähtien, ja KVT:n Facebook-ilmoitukset ovat olleet sivusilmän seurannassa jo pitkään. Kun sitten eräänä päivänä feedissäni mainostettiin The Light and Leadership Initiative -nimistä Perussa toimivaa kansalaisjärjestöä, kiinnostukseni heräsi heti. Haussa oli naisten ohjelman projektikoordinaattori. Olin puuduttanut takapuoltani jo pitkään mukavassa ja turvallisessa toimistotyössäni, ja kartuttanut säästöjäkin. Miksei siis nyt?

Ja eritoten, miksei juuri KVT:n kanssa. Maailmalla toimii valitettavan paljon järjestöjä, jotka keskittyvät hyväntahtoisten vapaaehtoisten rahastamiseen toimivan kehitystyön kustannuksella. Onneksi KVT on tehnyt kattavan taustatyön puolestani, ja vuosia kestänyt vaihto LLI:n kanssa on ollut menestyksekästä. Jo ensimmäisenä päivänä kun saavuin kämpille Huaycániin, sain kuulla sydämellistä naljailua suomalaisten invaasiosta, ja järjestön perustaja Lara deVries tervehti minua suomeksi. Vaikka vapaaehtoisjengi vaihtuu, aina löytyy ainakin yksi suomalainen Huaycánin shantytownissa opettamassa matematiikkaa tai järjestämässä naisille työpajoja. Se on jo itsessään hieno saavutus.

Peru_naiset-opiskelemassa_SofiaP_2016Kuva: Sofia Perhomaa

Ennen kaikkea LLI:n toimintamalliin tutustuminen on ollut erinomainen kokemus. Jo alkuajoistaan lähtien, eli vuodesta 2008, LLI on osoittanut aitoa mielenkiintoa eettiseen työhön, jossa etusijalle nostetaan opetusohjelmien oppilaat; lapset ja teinit, sekä viime aikoina syntynyt naisten ohjelma. Heidän ensisijaisia tarpeitaan analysoidaan kattavasti ja usein, jotta ohjelmien sisältö ei kulkisi sivuraiteille. Vapaaehtoisia pyritään löytämään omasta yhteisöstä, eikä vain ulkomailta. Vapaaehtoiset kokoontuvat kerran kuussa keskustelemaan lukion ET-kurssin kaltaiseen iltamaan, tyypillisesti teemoinaan moraaliset dilemmat, vapaaehtoistyön merkitys ja identiteetti. Sama henkinen kamppailu toistuu joka sunnuntai-ilta, kun samat tyypit kokoontuvat pelaamaan jalkapalloa.

Naisten ohjelman koordinaattorina työpajojen järjestäminen ja opetusohjelman suunnittelu on ollut minulle erityisen haasteellista. Siinä missä lasten ja nuorten tarpeet voidaan kohtalaisen suoraviivaisesti rajata koulun oppiaineiden varaan, köyhän alueen naisten tarpeet ovatkin verrattain abstrakteja. Kenet kutsun pitämään tunnin mittaisen työpajan ja mistä aiheesta, kun naisten elämään vaikuttaa niin perinpohjaisesti köyhyys, koulutuksen puute, sekä syvälle juurtuneet sukupuoliroolit ja perheväkivalta? Onneksi en ole maailman ensimmäinen ihminen tässä asemassa, ja taustatyötä naisten voimaantumisesta kehitysmaakontekstissa ovat tehneet niin lukuiset tutkijat kuin edeltäjänikin Huaycánissa. Mahdotonta tehtävää voi purkaa näiden lähteiden kautta, mutta tietysti myös paikallisia naisia konsultoimalla. Eräskin sulka LLI:n hatussa on ohjelmien jatkuva ja järjestelmällinen evaluaatio. Naisten ohjelman osallistujien toiveista ja mielipiteistä löytyy siis kovaa dataa, vaikka tietenkin myös itse käyn keskusteluja heidän kanssaan siitä mikä meni hyvin ja mitä voitaisiin tehdä erilailla.

Peru_lastenkeskus_SofiaP_2016Kuva: Sofia Perhomaa

Viime vuonna naisten ohjelman työpajojen fyysinen sijainti on vakiintunut LLI:n lastenkeskuksen tiloihin, mikä itsessään on merkittävästi sekä lisännyt että vakiinnuttanut kävijamääriä. Myös työpajojen vetäjille muutos on ollut suuri helpotus. Koska keskukselle on helppo kulkea, olemme saaneet työpajojen vetäjiksi myös korkeatasoisia ammattilaisia Limasta. Vapaaehtoisia opettajia löytyy silti myös Huaycánin kotikonnuilta, mikä varsinkin pitkällä tähtäimellä toivon mukaan avittaa yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden kasvua paikallisittain. Aiemmat projektikoordinaattorit ovat tuoneet ohjelmaan mukaan mm. ravitsemusopin ja talouden ammattilaisia. Naisille on kyetty tarjoamaan siis jo pidemmän aikaa työpajoja terveellisestä ruokavaliosta ja järkevästä rahankäytöstä. Myös joogatunnit ovat olleet suosittuja. Lähtökohtaisesti opetussuunnitelmaa on siis lähestytty sekä mielen että ruumiin virkistyksen näkökulmasta.

Peru_joogaa_SofiaP_2016Kuva: Sofia Perhomaa

Tahtoisin ajatella, että oma, persoonallinen panokseni näkyisi ohjelmassa myös. Sen lisäksi, että olemme vakiinnuttaneet lähes kuukausittaiset työpajat ravinto-opista, rahankäytöstä, tietokoneiden käytöstä ja tietenkin joogasta, olen tuonut ohjelmaan mukaan sairaanhoitajan keskustelemaan naistensairauksista, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista, sekä suunnittelen vielä viimeisinä viikkoinani työpajasarjaa naisten oikeuksista, johon liittyy niin keskustelua naisten asemasta Perussa, kuin oppitunteja naisten laillisista oikeuksista. Tänä vuonna aloitin ns. vapaat englannintunnit, joilla saa käydä milloin vain. Aiemmat englannintuntikokeilut järjestelmällisine opetussuunnitelmineen ovat aina epäonnistuneet, mutta tämä systeemi näyttää toimivan hyvin, joskin vaatii opettajalta (eli tällä hetkeltä minulta) todella paljon joustavuutta ja kykyä sopeutua vaihtuviin oppilaisiin. Mieltymykseni taiteisiin paistaa selvästi lukujärjestyksestä; meillä on ollut jo pidemmän aikaa piirrustustyöpajoja, ihania improvisaatiotanssitunteja sekä yhteislauluiltamia. Taiteiden voimaannuttavat vaikutukset ovat tietysti oppitunti erikseen, mutta ilokseni naisten keskenäisten suhteiden syntyminen, kiinnostus erilaisia asioita kohtaan ja luovuuden valloilleen päästäminen on selkeästi havaittavissa.

Pidän tietysti siitä, kuinka hienolta ja suunnitelmalliselta kaikki tämä kuulostaa. Totuus on kuitenkin hieman toinen. Minun täytyy antaa paljon kunniaa paikallisille vapaaehtoisille ja asiantuntijoille, jotka niin innokkaasti toimivat osana ohjelmaamme ja haluavat ideoida työpajasarjoja. Perussa ei ainakaan vielä tunneta samanlaista vapaaehtoistyökulttuuria kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten he ovat ehdottomasti edelläkävijöitä yhteisössään. Samaisesta syystä työni on usein myös melko rankkaa. Useimpia ihmisiä on vaikea saada mukaan projektiin, saatikka pysymään messissä. Nykyisestä tilanteesta on kuitenkin hyvä jatkaa. Uskon ja toivon, että ohjelmamme on tällä hetkellä hyvässä tasapainossa.

Peru_kitaraopetusta_SofiaP_2016Kuva: Sofia Perhomaa

Henkilökohtaisella tasolla sanoisin, että kokemus on ollut uskomattoman hieno. Ei niin, että limalaisessa slummissa eläminen ja työskenteleminen olisi missään tapauksessa helppoa. Vaikka aurinko paistaa lämpimästi kattoterassille ja hedelmät ovat herkullisia, vaikka minä olen tottunut asumaan Suomen ulkopuolella, täällä tietysti kokee turvattomuuden tunnetta lähinnä ryöstöjen ja seksuaalisen ahdistelun takia. Mutta tilanne on sama paikallisille. Heille, joilla ei ole mahdollisuutta pakata kasseja ja lähteä kokonaan toiseen maahan, jossa ei ehkä ryöstetä. Kun täällä oppii elämään, osaa kuitenkin keskittyä esimerkiksi siihen, kuinka hyvälle tuulelle toisten auttamisesta voi tulla. Tapaan ohjelman naisten lapsia paljon, ja opetan heille koripalloa. He ne vasta ihania tyyppejä ovatkin, ja he iloitsevat uuden oppimisesta todella paljon. Nuorten keskuksen nuoret sain paikallisten musakundien kanssa innostumaan kitaransoitosta. Heidän kaikkien edistystä ja oppimisen iloa on hienoa seurata. Naisten kanssa tilanne on hiukan hillitympi, mutta useimmin kuin harvoin minua tullaan kiittämään hyvästä työpajasta, tai siitä, että olen tullut Peruun. Se tuntuu ihanalta, vaikka tiedän, että oma läsnäoloni projektille ei ole missään nimessä tärkeää. Maailma, varsinkaan tämä maailma, ei pyöri minun ympärilläni.

Peru on avannut silmiäni monella tapaa. Vaikka maailma on usen aika kurja ja epäreilu paikka, näiden ihmisten positiivisuus ja kiitollisuus on kuitenkin tarttuvaa, ja suotavaa, varsinkin ahdistuneelle, mutta hyvinvoivalle suomalaiselle. Päällimmäisenä on myös tunne, että täällä opittu on laitettava käyttöön jatkossakin, missä sitten olenkin.

Sofia Perhomaa

Haluatko olla Sofian jatkaja? Häneen hommaansa etsitään uutta koordinaattoria! Katso täältä lisätietoja.

SofiaP_omakuva2016_Kuv-LaraDeVriesKuva: Lara deVries

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *