10 syytä lähteä vapaaehtoistyöleirille!

Kirjoittaja: Laura Laitinen

Olen osallistunut useampana kesänä työleirille ja listatessani hyviä syitä lähteä, minun tekee jälleen mieli matkaan! Leirille lähteminen on helppoa, koska pari kolme viikkoa vapaata onnistuu niin opiskelujen kuin töidenkin loma-aikoina. Euroopassa matkustaminen on varsin edullista eikä rahaa kulu leirin aikana paljonkaan. Siispä niihin varsinaisiin syihin!

1. Antamalla saa enemmän!

Vapaaehtoistyötä tulee helposti ajateltua vaihtokauppana: teen töitä ja saan asustella vieraassa maassa. Kaupantekoa tällainen työskentely ei kokemusteni mukaan kuitenkaan ole. Kun antaa oman työpanoksensa yhteiselle asialle ja oman persoonansa leiritunnelman luomiseen, syntyy huippuhetkiä!

Minttu Ahonen_Venaja 2

2. Matkustamisen ei tarvitse olla kuluttamista

Tein viime kesänä pitkästä aikaa pakettimatkan. Häkellyin siitä, kuinka monesti matkaoppaat muistuttivat ostosten tekemisestä. Työleireillä ei tarvitse ajatella matkamuistoja, sillä matkanteko yhdessä muiden leiriläisten kanssa painuu kyllä mieleen. Vapaaehtoistyön yksi keskeinen arvo on kestävä kehitys.

3. Ystävyys syntyy yhteisestä kokemuksesta

Kaksi viikkoa kalenterissa voi näyttää lyhyeltä ajalta. Mutta kaksi viikkoa teltassa nukkumista, ruumiillista työtä, yökukkumista ja yhdessä uusien ihmisten kanssa matkailua on pitkä aika. Yhteiset ponnistukset lähentävät, synnyttävät toveruutta ja ystävyyttä.

Marttinen_2015

 

4. Oman mukavuusalueen koettelu

Arkielämässä tulee helposti ajateltua, että pystyn vain niihin asioihin, joita olen tehnyt ennenkin ja joihin minulla on koulutus tai joita olen harjoitellut. Leireillä eteen tulee täysin uusia asioita. Vapaaehtoisena olen mm. sahannut havunoksia, poiminut salaatinlehdistä etanoita ja yrittänyt kommunikoida arabiankielisten lasten kanssa.

5. Erikoiset paikat, joihin ei muuten löytäisi

Leiripaikat ovat olleet toinen toistaan mielenkiintoisempia. Olen ollut leirillä mm. tsekkiläisessä linnassa, jonka olivat ottaneet käyttöön keskiaikaharrastajat sekä palestiinalaisella maatilalla, jolla viljellään oliiveja ja aprikooseja ympäröivistä uhkista huolimatta. Poikkeuksetta leiri-isännät ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. He ovat olleet ihmisiä, jotka työskentelevät intohimoisesti taloudellisesti pienimuotoisten, mutta inhimillisesti arvokkaiden asioiden parissa.

6. Ruumiillinen työ

Kaupunkilaisena istun suurimman osan ajastani. Ulkoilmassa haravointi tai lapiointi ovat minulle virkistäviä töitä. Rinkan kantaminen perille, yhteisten tilojen jakaminen, kokkaaminen ja ulkotyöt ovat hauskaa ponnistelua, jossa tulee arvioitua tarpeellisen ja tarpeettoman suhdetta uudelleen.

Jutta_Tiilikainen_Indonesia1

7. Uudet taidot

Koska olen innokas oppimaan, olen nauttinut leireillä esimerkiksi uusien ruokareseptien kokeilusta ja vieraiden kielten harjoittelusta. Monet leirielämän taidot liittyvät ryhmässä toimimiseen ja siten niiden oppimista ei välttämättä huomaa ennen kuin seuraavalla leirillä tai muussa uudessa ryhmätilanteessa.

8. Vuorovaikutus ja kulttuurien välinen kohtaaminen

On erikoista edustaa omaa kansallisuuttaan. Olenko minä suomalainen, kuinka suomalainen ja miten? Matkakumppanuus tuo esiin sekä kulttuurienvälisiä eroja että yhteisiä kiinnostuksenkohteita.

PalestiinaLauraL_2014-harteilla

9. Pienet tärkeät asiat

Minusta ei ole yhdentekevää, mihin aikansa käyttää. Leirit liittyvät yleishyödyllisiin projekteihin, joissa kannetaan yhdessä vastuuta pienistä suurista asioista. Kannattaa valita leiri, joka hyödyttää itselle erityisen tärkeää asiaa.

10. Muistot

Jokainen leiri on ollut ainutlaatuinen kokemus, jollaista ei muussa elämässä synny! Leirimuistot ovat aarteita, joita voi etsiä pitkän talven aikana valokuvista ja Facebook-viesteistä.

Kirjoittaja on KVT:n johtokunnan jäsen, joka on ollut yhteensä neljällä leirillä Euroopassa ja Lähi-idässä.

workcamp-memory

Kerro muillekin:

Share

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *